Azijn als wasverzachter: 6 voordelen op een rijtje

Geplaatst door

Ik geef toe: azijn staat niet echt bekend om zijn lekkere geur, terwijl wasverzachter meestal wél heerlijk ruikt. Waarom zou je de heerlijk geurende wasverzachter dan vervangen door azijn? Ik zet 6 voordelen van azijn als wasverzachter op een rijtje. Misschien heb jij straks, net als ik, een fles azijn op je wasmachine staan!

azijn als wasverzachter

1. Azijn als wasverzachter: het is goedkoper

Een fles natuurazijn is spotgoedkoop, terwijl wasverzachter minstens een paar euro kost. Azijn is dus een goedkoop alternatief dat net zo goed werkt. Dit huismiddel kan je kleding namelijk net zo zacht maken als wasverzachter. Azijn zorgt ook voor zachte handdoeken na wassen. Azijn bij de was, welk vakje? Gebruik het vakje waar je normaal wasverzachter in doet. 

2. Wassen met azijn: geen irritatie

Soms kunnen restjes wasverzachter wel eens leiden tot irritatie. Door te wassen met azijn zal je veel minder snel jeuk hebben. Heb je een gevoelige huid of last van schurende kleding? Dan kan azijn de oplossing zijn! 

3. Azijn bij de was: minder statische kleding

Je kleding wassen met azijn heeft nog meer voordelen. Door azijn bij de was te doen zal je kleding veel minder statisch zijn. Het zuur in de azijn gaat namelijk het statisch worden van kleding tegen. Vooral in de winter kan je kleding wel eens statisch worden en je kapsel verpesten. Als je azijn als wasverzachter gebruikt, heb je hier vrijwel geen last meer van. Handig, toch?

4. Kleding wassen met azijn: beter kleurbehoud

Azijn bij de was maakt je kleding niet alleen zachter, het zorgt er ook voor dat de kleuren van je kleding beter behouden worden. En geef toe, het is toch wel fijn als je favoriete sweater niet na een paar keer wassen al verkleurd is. Je kunt zowel witte kleding wassen met azijn als donkere kleding wassen met azijn. Azijn helpt alle kleuren was te beschermen.

wassen met azijn

5. Natuurazijn is minder schadelijk

Zoals de naam reeds doet vermoeden, is natuurazijn een natuurlijk product. Daarom is het minder verontreinigend als het in het water terechtkomt dan wasverzachter. Dit laatste is vaak een stuk chemischer en daarom minder milieuvriendelijk.

6. Wasmachine ontkalken met azijn

Tenslotte kan je azijn gebruiken voor het ontkalken van je wasmachine. Terwijl azijn als wasverzachter je kleding zachter maakt, kan het ook kalkaanslag in je wasmachine verminderen. Hierdoor gaat je wasmachine langer mee en zal je wasmachine minder stinken. Twee vliegen in één klap dus!

azijn bij de was

Zo, dit zijn zes voordelen van azijn als wasverzachter. Ik zei het al eerder: de geur van azijn is misschien niet zo aangenaam. Maar het goede nieuws is: zodra de was opdroogt, verdwijnt ook de scherpe geur. Het is wel belangrijk dat je niet teveel azijn gebruikt. Als je hard water hebt in jouw woonplaats, gebruik dan ongeveer een koffiekopje vol azijn. In een gebied met zacht water heb je daarentegen al genoeg aan een klein scheutje. Ik zou zeggen: doe eens azijn bij de was en ervaar zelf welke voordelen dit middel biedt!

Lees ook: Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen

HuishoudenHuishouden