Goeie vraag: hoe vaak moet je een badjas wassen?

Geplaatst door

Badjas wassen – Veel mensen dragen dagelijks een badjas, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, na het douchen of ’s avonds in de zetel. Ondanks dat een badjas iedere dag gebruikt wordt, vergeten we dit kledingstuk wel eens te wassen. Of we wassen het in ieder geval veel te weinig. Hoe vaak moet je een badjas wassen? Welk wasprogramma badjas moet je gebruiken? En hoe kan je een badjas weer zacht krijgen? Je leest het in deze blogpost!

hoe vaak badjas wassen

Waarom moet je een badjas wassen?

Een badjas wordt vaak dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld als ochtend- en avondjas. Dit is dikwijls ook de reden dat een wasbeurt wordt vergeten of wordt overgeslagen. Een ochtend of avond zonder badjas is voor veel mensen niet praktisch. Toch is een badjas wassen heel belangrijk. Aangezien badjassen vaak gedragen worden in een warme en vochtige omgeving, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor kunnen er onaangename geurtjes ontstaan en zal je badjas steeds viezer worden.

Hoe vaak moet je een badjas wassen?

Wanneer jouw badjas iedere dag wordt gebruikt, moet je ze minstens één keer in de twee weken wassen. Als je de badjas gebruikt om een dagje naar de sauna of het zwembad te gaan, dan is het verstandig om ze minstens één keer per week te wassen. Vaker wassen mag natuurlijk altijd! Het wassen van je badjas heeft namelijk een aantal voordelen. Zo komt je badjas weer fris en schoon uit de wasmachine, wordt ze heerlijk zacht en ruikt ze weer lekker!

Draag je jouw badjas na het douchen? Dan kan je ze het beste direct na gebruik ophangen om te drogen. Bijvoorbeeld op de verwarming, aan de kapstok, wasdraad of op een andere plek waar ze goed kan drogen. Leg ze zeker niet verfrommeld in een hoekje van je badkamer, maar laat ze opdrogen of was ze direct na gebruik.

badjas wassen

Een badjas wassen, hoe doe je dat?

Hoe je een badjas moet wassen, hangt grotendeels af van het materiaal waarvan de jas is gemaakt. Ook de kleur van de badjas is belangrijk. Een witte badjas samen met gekleurde kleding of handdoeken in de wasmachine stoppen, doe je natuurlijk beter niet. Een gekleurde badjas kan je wel met je bonte was mee wassen. 

Welk wasprogramma badjas? Op het wasvoorschrift dat in je badjas hangt kan je makkelijk zien op welke temperatuur jouw jas mag gewassen worden. Een katoenen badjas mag dikwijls op een iets hogere temperatuur gewassen worden dan een fleece badjas. Check daarom steeds wat aangeraden wordt en probeer je daar ook aan te houden. Heb je het wasvoorschrift uit je badjas geknipt? Was je badjas dan op de minimum temperatuur van 30°C om zeker te spelen.

Was je alleen je badjas? Gebruik dan niet te veel wasmiddel. Om je badjas een lekker geurtje te geven, kan je een beetje wasverzachter toevoegen. Dit maakt je badjas ook heerlijk zacht! Gebruik zeker niet te veel wasverzachter want hierdoor kan de kwaliteit van je badjas achteruit gaan. Na verloop van tijd kan je jas dan zwaar aanvoelen en uit model vallen. 

wasprogramma badjas

Hoe moet je een badjas drogen?

Laat je badjas na het wassen nooit in de wasmachine zitten, maar hang ze zo snel mogelijk op om te drogen. Sommige badjassen kunnen prima in de droogkast gedroogd worden, wat je kunt lezen op het wasvoorschrift. Doe dit wel altijd op een lage temperatuur om krimpen te voorkomen. Wil je geen risico lopen dat je badjas krimpt of dat de kwaliteit achteruit gaat? Dan laat je jouw badjas het beste drogen op een droogrek binnen of buiten. Voor een extra frisse geur kan je badjassen bij een raam hangen of buiten laten drogen. Om de vorm goed te behouden, kan je jouw badjas op een kledinghanger bevestigen en zo laten drogen. 

Hoe kan je een badjas weer zacht krijgen?

Tenslotte kan het gebeuren dat je badjas na een tijdje niet meer zo zacht is als in het begin. Door een half kopje azijn aan je zeepbakje toe te voegen, kan je jouw badjas weer zacht krijgen. Bovendien helpt azijn om de mooie kleur van je badjas langer te behouden. Je hoeft niet bang te zijn dat je badjas naar azijn gaat ruiken. Deze geur wordt tijdens het wassen grotendeels weggespoeld. Wanneer je jouw badjas daarna laat drogen, ruik je helemaal niets meer van de azijn. Hier vind je nog meer redenen om azijn als wasverzachter te gebruiken.

badjas weer zacht krijgen

Gebruik je jouw badjas al jaren intensief? Dan is het normaal dat ze er niet meer zo mooi uitziet als vroeger of niet meer zo knuffelzacht is. In dat geval kan je natuurlijk altijd een nieuwe badjas kopen. Sowieso is het handig om een tweede badjas te hebben voor als je de ene badjas wast. Zo zit je ’s ochtends en ’s avonds nooit zonder badjas en heb je geen excuus meer om je badjas niet te wassen!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen