Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen

Geplaatst door

Kleren wassen is een klus die meerdere keren per week moet gebeuren. Iedereen die wel eens de was heeft gedaan, weet dat je geen donkere kleren met lichte kleren moet combineren. Daarnaast moeten handdoeken veel warmer worden gewassen dan bijvoorbeeld ondergoed. Echter zijn er nog een heleboel kleine foutjes die ervoor kunnen zorgen dat je kleren niet zo fris uit de wasmachine komen als je gehoopt had. Dat is natuurlijk zonde, want als je de was goed doet kan je veel langer genieten van je mooie kleren. In dit artikel zet ik de meest voorkomende fouten bij het wassen op een rijtje!

fouten bij het wassen

Deze fouten maak jij stiekem ook bij het wassen

1. Vieze wasmachine 

Dit is geen fout bij het wassen zelf, maar door de wasmachine niet regelmatig schoon te maken, kan het gebeuren dat je wasmachine stinkt en je kleren dus ook. Zonde! Hoe kun je het beste je wasmachine reinigen? Giet een beetje azijn in de lege trommel (zonder was) en laat de machine op 90°C draaien. Maak ondertussen de buitenkant schoon met een vochtig doekje en een beetje allesreiniger.

Ook doe je er goed aan om na iedere wasbeurt een keukenpapiertje te pakken en hiermee de rubberen rand van de trommel schoon te maken. Hier blijft namelijk vaak viezigheid achter wat voor vetluis zorgt, ook wel wasluis genoemd. Dit is geen luis maar wel vervuiling die ontstaat doordat huidvet- en schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Het is een echte voedingsbodem voor bacteriën. Flink schoonmaken is dus de boodschap!

=> Met deze producten kan je jouw wasmachine reinigen en ruikt je was weer lekker fris!

2. Wasmachine staat niet waterpas

Het is belangrijk dat de wasmachine waterpas staat. Als dit niet het geval is, dan zal de machine veel lawaai maken én gaat hij sneller stuk door de trilling. Daarnaast zal het water tijdens het wassen naar één kant stromen waardoor er sneller een lek ontstaat. Let er dus op dat de wasmachine helemaal waterpas staat en plaats eventueel een schokdempende plaat onder de wasmachine.

3. De droogkast zit te vol

De droogkast is een geweldige uitvinding om beddengoed en handdoeken zacht te maken. Ook kleren kunnen in de droogkast, maar let erop dat je deze niet helemaal volpropt. Als de droogkast te vol zit, kan deze niet optimaal zijn werk doen en moet je was langer en warmer drogen om alles droog te krijgen. Dit is niet zo handig wanneer je energie in huis wilt besparen. Kies er daarom liever voor om zoveel mogelijk kleding aan de waslijn of op het wasrek te laten drogen. 

Lees ook: Hoe besparen op droogkast? Check deze 10 bespaartips

waar moet je op letten bij wassen

4. Wasverzachter gebruiken

Waar moet je op letten bij wassen? Veel mensen gebruiken wasverzachter omdat het de was heerlijk laat ruiken. Maar wist je dat wasverzachter er ook voor kan zorgen dat je kleren een onaangenaam geurtje krijgen? Vooral synthetische kleren (o.a. polyester, acryl, nylon en fleece) zijn gevoelig voor wasverzachter waardoor de heerlijke geur juist averechts kan werken. Wasverzachter laat namelijk een vettig laagje achter op synthetische kleren, wat ervoor kan zorgen dat ze na een tijdje vies gaan ruiken.

5. Te veel wasmiddel gebruiken

Net als wasverzachter kan een teveel aan wasmiddel ervoor zorgen dat er een laagje op je kleren achterblijft. Ook zal er wasmiddel achterblijven in de machine wat zich ophoopt en schimmel kan veroorzaken. Deze ophoping van wasmiddel kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wasmachine kapot gaat. Probeer je stinkende kleren dus zeker niet te redden met een halve fles wasmiddel, maar hou je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid.

6. Knopen en ritsen

En last but not least: knopen en ritsen. Als je van plan bent om (jeans)broeken te wassen, dan is het belangrijk om de ritsen volledig te sluiten. De tanden van een open rits kunnen namelijk achter andere kleren blijven haken waardoor ze stuk kunnen gaan. Knopen daarentegen hoor je juist open te laten tijdens het wassen. Als je de knopen dicht laat, is de kans groter dat de knoop eraf springt omdat er druk komt op te staan. Bovendien kunnen de knoopsgaatjes groter worden waardoor je knopen niet meer goed dichtgaan. 

jeans wassen

Zo, dit zijn de meest voorkomende fouten bij het wassen. Wil je graag nog meer handige wastips lezen? Ook met deze tips komt er altijd schone was uit de wasmachine!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Droogtrommeldoekjes: 15 manieren om ze te gebruiken

HuishoudenHuishouden