Minimalistische levensstijl: begin met deze 5 tips

Geplaatst door

Steeds meer mensen kiezen voor een minimalistische levensstijl. Dit houdt in dat je minimalistisch leeft, een groot deel van je spullen wegdoet en zorgt dat je niet veel spullen koopt. Een minimalistische levenswijze is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien krijg je vaak meer rust in je hoofd door te minimaliseren in huis en ben je minder ongelukkig. Maar hoe begin je hier eigenlijk mee? Hieronder vind je vijf minimalistisch leven tips!

minimalistische levensstijl

1. Minimalistische levensstijl: iets kopen = iets wegdoen

Allereerst wil je natuurlijk voorkomen dat je nog meer spullen in je bezit krijgt. Dit kan best een uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk om de volgende regel te volgen: voor alles wat je koopt, doe je iets weg. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe jeansbroek kopen? Doe dan eerst je (oude) jeans weg, daarna mag je pas een nieuwe kopen. Als hij nog in goede staat is, gooi hem dan niet weg maar doe er iemand anders een plezier mee. 

2. Minimalistische levenswijze: gooi weg wat je niet gebruikt

Bij een minimalistische levensstijl is opruimen heel belangrijk. Durf afscheid nemen van spullen die je al jaren niet meer gebruikt. Vraag eens rond in je omgeving of iemand iets kan gebruiken van wat je wegdoet. Breng je spullen naar de kringloopwinkel of verkoop ze tweedehands. Er zijn opties genoeg! Door je huis grondig op te ruimen, maak je zowel fysiek ruimte in je huis als mentaal ruimte in je hoofd. Na het opruimen heb je een mooi overzicht van alles wat je hebt en ben je zeker dat je alles ook echt gebruikt. 

3. Minimalistisch leven: verminder triggers

Ben jij verslaafd aan shoppen en wil je graag minimalist worden? Dit zijn twee dingen die botsen met elkaar. Het is niet makkelijk om van je shopverslaving af te komen, maar onmogelijk is het ook niet. Een belangrijke stap die je kunt zetten is triggers verminderen. Schrijf je uit van alle nieuwsbrieven van webshops, zo kom je niet in de verleiding met aanbiedingen. Hetzelfde geldt voor reclamefoldertjes in de brievenbus. Met een sticker ‘nee reclame’ kan je makkelijk (impulsieve) aankopen vermijden.

minimalistische levenswijze

4. Koop enkel dingen die passen bij wat je al hebt

Wil je minimalisme toepassen? Koop dan alleen dingen die passen bij de spullen die je reeds hebt. Koop bijvoorbeeld kleren die makkelijk te combineren zijn met de kleding die in je kleerkast hangt. Zo voorkom je dat je teveel kleren in je kleerkast hebt hangen die je nauwelijks draagt. Deze tip kan je overigens toepassen voor alle spullen in huis.

5. Probeer een maand niets te kopen

Deze laatste tip is een flinke uitdaging, maar wel eentje met een groot effect. Probeer eens een maand geen nieuwe spullen te kopen. Ik heb het natuurlijk niet over eten en drinken, maar bijvoorbeeld wel over kleding, make-up en andere onnodige zaken. Een minimalistische levensstijl betekent jezelf ontdoen van dingen die je niet nodig hebt. In het begin is dit misschien lastig, maar je zal snel merken dat je ook prima met minder door het leven kan gaan. 

minimalistisch leven

Is een minimalistische levensstijl iets voor jou? Heb jij nog andere minimalistisch leven tips? 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 10 keukenspullen die je vandaag nog kunt weggooien
                   Badkamerkast opruimen: deze producten kan je meteen wegooien