Dingen die ik over mezelf heb geleerd sinds ik mama ben

Geplaatst door

Mama zijn is het zwaarste en tegelijk het mooiste in mijn leven. Dit omdat er zoveel zorgen bij komen kijken en omdat mijn leven er zo ontzettend door is veranderd. Niet alleen mijn leven is veranderd, maar ook ik als mens ben enorm gegroeid. In dit artikel deel ik een aantal dingen die ik over mezelf heb geleerd sinds ik mama ben. Lees je gezellig mee? 

dingen die ik over mezelf heb geleerd sinds ik mama ben

Ik ben een introvert

Natuurlijk wist ik al veel langer dat ik een introvert ben, maar sinds ik mama ben is het duidelijker dan ooit. Vroeger stond ik er nooit zo bij stil, nu word ik er iedere dag mee geconfronteerd. Ik hou van rust en ben graag alleen. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen wereld te zijn en mijn eigen ding te doen, als ik daar nood aan heb. Allemaal dingen die moeilijk zijn met een kind in huis. Toen Lara baby was, had ik daar geen problemen mee. Ze sliep veel dus dan had ik voldoende rustmomenten. Ook het jaar nadien had ik genoeg momenten om op te laden. Maar sinds Lara 2 jaar is en zich tot een temperamentvolle peuter heeft ontwikkeld, is het voor deze introverte mama een stuk vermoeiender geworden. Lara is natuurlijk de hele dag bij mij, ze gaat niet naar een crèche of onthaalmoeder, en dat vraagt veel energie van mij. Veel meer dan ik ooit had verwacht.

Zodra Lara ’s avonds slaapt, dan plof ik in de zetel en moet ik gewoon even alleen zijn. Ik moet dan echt bekomen van alle prikkels en drukte van die dag. Die momenten zijn essentieel om weer op te laden, zeker omdat ik ook last heb van chronische vermoeidheid. Vanaf morgen gaat Lara naar de peuter-kleuterklas, wat een ontzettend spannende stap is voor ons, en zal er overdag meer rust zijn in huis. Na 2 jaar en 8 maanden ben ik daar eerlijk gezegd wel aan toe, ook al zal ik Lara natuurlijk heel hard missen. 

Ik wil meer zijn dan alleen mama

Toen ik zwanger was van Lara besliste ik om thuisblijfmama te worden. Ik had op dat moment geen werk en het leek me geweldig om iedere dag voor Lara te zorgen en met haar te spelen. Geweldig was het zeker en vast, maar na ruim 2 jaar fulltime mama te zijn, kriebelde het steeds meer om terug te werken. Naast mama wilde ik ook gewoon weer Vanessa zijn, mijn gedachten op iets anders kunnen zetten en mezelf kunnen ontplooien. Omdat ik als hobby blogger steeds meer aanvragen kreeg voor samenwerkingen, besliste ik om zelfstandige te worden en Vanessablogt mijn bedrijf te maken. Een spannende stap maar wel één waar ik tot op vandaag enorm veel voldoening uithaal. Ik had het niet verwacht en ik heb het nu drukker dan ooit, maar toch ben ik gelukkiger dan toen ik alleen thuisblijfmama was. Omdat ik van thuis uit werk als blogger en copywriter, kan ik mijn job prima combineren met mama zijn en dat is perfect voor mij. Ik ben er dus nog steeds voor Lara, maar heb ondertussen ook mijn job en die combinatie maakt mij een gelukkig mens. 

Ik moet geen perfecte mama zijn

Ik ben een perfectionist, altijd al geweest, maar ik werk eraan. Toen ik zwanger was, nam ik me voor om een (bijna) perfecte mama te zijn. In de boekjes en op social media zijn de mama’s immers ook perfect, toch? #not! Toen ik eenmaal mama werd, ervaarde ik al snel dat perfectie en moederschap niet samengaan. Ik heb geen handleiding gekregen bij mijn bevalling over hoe ik mijn kind moet opvoeden. Ik doe dus ook maar dingen waarvan ik denk dat ze goed zijn voor Lara. En nee, lang niet al die dingen zijn of gaan goed. Ik maak fouten en daar kan ik me heel slecht om voelen. Ik pieker er dan over, maar probeer het ook weer los te laten. Ik leer uit mijn fouten en neem mezelf voor om het de volgende dag beter te doen of anders aan te pakken. Mama zijn is de beste leerschool die ik kan hebben. Ik ben nog nooit zo gegroeid als mens als de voorbije jaren. En dat is veel belangrijker dan het perfecte plaatje na te streven.

Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens het moederschap?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.