Wat zijn de Symptomen van een Glutenallergie?

Geplaatst door

Wat is een Glutenallergie? Een allergie is niks anders dan een vreemde reactie van je lichaam op één of meer specifieke prikkels waarbij het immuunsysteem betrokken is. Het woord allergie betekent letterlijk ‘niet normaal’. Het is een vorm van hypergevoeligheid. Een allergische reactie is dus een verkeerde reactie van ons immuunsysteem, waardoor wij ziek worden. Dit zorgt voor een ontsteking en natuurlijk ook de klachten daarvan.

glutenallergie

Wat zijn Gluten?

Gluten is een eiwit dat bestaat uit 2 delen, namelijk glutenine en gliadine. Deze eiwit komt voor in tarwe soorten zoals khorasantarwe en spelt en graansoorten zoals rogge, gerst en haver. Het zit dan natuurlijk ook in de producten die deze granen bevatten. Dat neemt niet weg dat het ook kan zitten in vleesproducten, snoepjes of ijs. Hoe dan? Dat zal je je vast afvragen! Dat is omdat glutenhoudende meelsoorten vaak als bindmiddel worden gebruikt.

Vaak genoeg hoor je dat men allergisch is tegen gluten of glutenhoudende produkten, waardoor zij vaker voedsel weigeren. In Nederland heeft 1 op de 100 personen last van glutenallergie. Bovendien zijn er veel meer personen die nog geen diagnose hebben. Toen het nog niet zo bekend was, werd er vreemd erop neer gekeken. Gluten was inderdaad niet echt bekend, en dat terwijl het voorkomt in dagelijkse voedingsmiddelen en lekkernijen zoals brood, cake, ice cream, taart, bulgur, couscous, koekjes, muffin, beschuitjes en ja hoor ook bier!

Wat is eigenlijk een Glutenallergie?

Glutenallergie is een van de aandoeningen die door gluten veroorzaakt kunnen worden. De twee andere aandoeningen zijn gluten intolerantie en coeliakie. De 3 aandoeningen worden vaak met elkaar verward. Om niet in de war te raken zijn er 3 belangrijke verschillen tussen de aandoeningen.

Glutenallergie: dit is een allergische reactie dat geprikkeld wordt door glutenine.

Gluten intolerantie: dit is wanneer het lichaam gluten als een vreemde stof ziet, waardoor ons immuunsysteem het aanvalt. Dit zorgt dan voor vermoeidheid en een verlaagde weerstand.

Coeliakie: dit is een auto-immuunziekte en ook nog genetisch. Dit wil zeggen dat mensen met deze ziekte bepaalde genen bezitten die heftig reageren op gliadine, waardoor er erge complicaties optreden.

Wat zijn de symptomen van Glutenallergie?

De symptomen van glutenallergie zijn:

– Buikpijn
– Vermoeidheid
– Verteringsklachten (diarree, obstipatie, zwelling in de buik, slijmerige ontlasting en gewichtsverlies)
– Eczeem
– Spierzwakte
– Botontkalking
– Bloedarmoede
– Astma
– Duizeligheid
– Geheugenverlies

Een Glutenallergie Test

Met een simpele bloedtest kan je huisarts of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Je zult wel ergens hebben gelezen dat er een zelftest is hiervoor. Dit is helaas niet waar. Het enige wat je kunt doen is een verhoogd risico op glutenallergie aantonen. Vaak wordt een glutenallergie nooit ontdekt. Men schat dat ongeveer 3% van de bevolking van Nederland last heeft van glutenallergie. Er zijn zelfs wetenschappers die stellen dan meer dan 80% van de wereldbevolking hiervan last heeft.

Welke Medicatie wordt er gebruikt?

Voor alles dat zorgt voor de verstoring van onze gezondheid bestaan er 1 of meer middelen die of de klachten verminderen of de gehele aandoening verhelpen. Zo bestaat er ook voor glutenallergie medicatie.

De medicatie voor glutenallergie bestaat uit de ijzer tabletten en de calcium tabletten. Deze dienen als aanvullende medicatie om bloed en botontkalking te verhelpen. Verder worden er ook vitamines voorgeschreven voor de verdere versterking van het lichaam. In ernstige gevallen wordt er wel een stootkuur prednison voorgeschreven, zodat de ontsteking bestreden wordt.

Het belangrijkste wat er geadviseerd wordt, is dat de mensen die glutenallergie hebben, zich houden aan een glutenvrij dieet. Glutenvrije voeding is nu gemakkelijker te vinden dan voorheen.

Het is bewezen dat als mensen, met een glutenallergie, zich houden aan hun dieet, zij zich veel beter voelen en minder klachten hebben na 2 weken!

Meer van dit soort artikelen zijn te vinden op www.healthcarechain.nl