10 tips om sneller in slaap te vallen

Geplaatst door

Je kent het waarschijnlijk wel: lig je eindelijk vroeg in bed om de klok rond te slapen, lukt het niet. Je kunt maar niet in slaap vallen terwijl je eigenlijk heel moe bent. Ook al is het frustrerend en lijkt het een uitzichtloze situatie, er zijn wel degelijk manieren om sneller in slaap te vallen. In dit artikel deel ik tien tips om sneller in slaap te vallen. Wellicht kan jij er ook een paar tips uithalen!

tips om sneller in slaap te vallen

1. Lavendelolie

Eén van mijn tips om sneller in slaap te vallen is lavendelolie gebruiken. Smeer een beetje lavendelolie op je hoofdkussen, in je hals of op je polsen. Lavendel heeft een rustgevende werking waardoor je ontspannen raakt en sneller in slaap valt.

2. Warme douche of bad

Ook een warme douche of warm bad voor het slapengaan kan helpen om sneller in slaap te vallen. Gebruik bij voorkeur een lavendel badolie en douchegel, en smeer je lichaam daarna in met een lavendel bodylotion om heerlijk tot rust te komen. Als je vervolgens je favoriete slaapkleed of pyjama aantrekt, dan is de kans op een goede nachtrust een stuk groter. 

3. Slaapkamertemperatuur

Ook de slaapkamertemperatuur speelt een belangrijke rol bij een goede nachtrust. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is. Wanneer je slaapt, koelt je lichaam af om energie te besparen. Als het te warm is in je slaapkamer, kan je lichaam niet afkoelen. Dit kan wel eens de oorzaak van je slaapprobleem zijn. Met een slaapkamertemperatuur van rond de achttien graden zal je het makkelijkste in slaap vallen en het beste doorslapen.

4. Geen slaapmutsje

Veel mensen denken dat alcohol de slaap bevordert en drinken voor het slapengaan bijvoorbeeld een glas wijn als slaapmutsje. Op zich is dit niet zo raar want door alcohol val je inderdaad vaak sneller in slaap, maar je wordt wel vaker wakker. Soms al na een uur slaap! Als je lekker wilt doorslapen, probeer dan alcohol te vermijden. 

5. Schrijf je zorgen op

Stress en zorgen vermijden, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in de drukke maatschappij waarin van alles van je wordt verwacht. Werken, kinderen, huishouden en sociale verplichtingen zijn nog maar een paar voorbeelden die je stress kunnen bezorgen. Als je in bed ligt, probeer dan niet te piekeren maar denk aan leuke en ontspannende dingen. Lukt het niet om de piekergedachtes uit je hoofd te zetten? Je kunt een notitieboekje bijhouden en een kwartier voor het slapen alles opschrijven waar je over piekert. Op die manier maak je je hoofd leeg en blijf je er niet steeds aan denken. 

sneller in slaap vallen

6. Rustgevende muziek of natuurlijke geluiden

Sommige mensen vinden het rustgevend om te luisteren naar rustige muziek en geluiden uit de natuur zoals zingende vogels of golven van de zee. Als jij ook tot rust komt in de natuur, dan is deze tip zeker het proberen waard. 

7. Fris gewassen beddengoed

Niets is heerlijker dan slapen met fris gewassen beddengoed. Ik kan daar echt intens van genieten! Vooral de hoes van je kussen mag je eens vaker in de wasmachine gooien. Een fris gewassen kussensloop slaapt dubbel zo lekker en is wellicht nét het zetje dat je nodig hebt om in slaap te vallen. Mijn ultieme tip: laat je was buiten drogen!

8. Geen licht

Als het donker is zal je lichaam dat herkennen als ’tijd om te slapen’. Op dat moment wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Melatonine maakt je slaperig en dat is natuurlijk belangrijk om in slaap te vallen. Investeer in verduisterende rolgordijnen zodat de slaapkamer donker is. Komt er toch een lichtstraaltje piepen tussen de gordijnen? Met een slaapmasker slaap je volledig in het donker, heerlijk!

Heb je de gewoonte om op je smartphone te scrollen zodra je in bed ligt? Daar stop je beter mee want blauw licht maakt je wakker. Ook de televisie en tablet vermijd je beter vlak voor het slapen. Als je toch nog graag iets wilt doen in bed, lees dan bijvoorbeeld een boek. Dit zal je ook helpen met in slaap vallen.

9. Verstop je wekker

Als je niet in slaap kunt vallen, dan is de wekker je grootste vijand. Verstop je wekker zodat je niet kunt zien dat het al 2:45 is. En daarna alweer 2:46. Vaak ga je uitrekenen hoe lang je nog zal kunnen slapen en dat zorgt er juist voor dat je dus niet in slaap valt. Weg met die wekker!

10. Ga even uit bed

Kan je écht niet in slaap vallen en blijf je maar woelen? Stap uit bed en ga bijvoorbeeld even naar het toilet of drink een slokje water. Zoals ik eerder al zei, kan je even in een boek lezen. Lezen maakt je slaperig waardoor je uiteindelijk in slaap zal vallen. Als je blijft liggen terwijl je constant ligt te woelen, blijf je in die vicieuze cirkel. Wanneer je even je zinnen verzet, eventueel buiten de slaapkamer, kan je daarna opnieuw proberen te slapen. De kans is groot dat het dan wél lukt!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.