5 tips om lekker te slapen tijdens hittegolf

Geplaatst door

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, dan wordt het de komende week heel warm. Er worden temperaturen verwacht tot wel 31 graden! Overdag kan je jezelf nog koel houden met een lekker ijsje en een fris voetbadje, maar ’s nachts is het vaak een stuk lastiger. Niets is zo frustrerend als wakker liggen door de hitte. Daarom deel ik in dit artikel vijf tips om lekker te slapen tijdens hittegolf!

slapen tijdens hittegolf

1. Slaapkamer koelen met ventilator

Koel slapen in de zomer, hoe doe je dat? Sowieso is het verstandig om de ramen overdag dicht te houden, net als de Blackout verduisterende gordijnen en rolluiken. Zodra het ’s nachts afkoelt, kan je de ramen weer open zetten. Echter helpt dit vaak niet genoeg om lekker te slapen tijdens hittegolf. Slapen met airco is de beste oplossing, maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Een goed alternatief is je kamer koelen met ventilator. Slapen met ventilator zorgt voor extra verkoeling waardoor je minder zal zweten en plakken.

Een slaapkamer ventilator heeft wel één nadeel: als het warm is in de kamer, dan blaast de ventilator ook warme lucht. Gelukkig bestaat hier een simpel trucje voor! Vries een paar flessen water in en zet deze ’s avonds voor de ventilator neer. Je kunt ook een kom met ijsblokjes voor de ventilator zetten. Hierdoor zal de lucht van de ventilator een stuk frisser aanvoelen waardoor jij lekker kunt slapen tijdens hittegolf!

2. Slapen tijdens hittegolf: neem een lauwe douche

Voor je gaat slapen is het een goed idee om even verkoeling op te zoeken in de badkamer. Een lauwe douche kan je helpen ontspannen om daarna lekker in je bed te kruipen. Zet de kraan liever niet ijskoud, anders gaat je lichaam proberen om weer op te warmen en dat is natuurlijk niet de bedoeling tijdens een hittegolf. Door te douchen met lauw water zal je lichaam lang genoeg koel zijn om in slaap te kunnen vallen. 

3. Slapen in de zomer: slaap met koele lakens

Ben jij ook zo iemand die niet kan slapen zonder laken, ook al zweet je je kapot? Eén van mijn tips om te slapen in de zomer is om koele lakens te gebruiken. Er zijn twee manieren om aan koele lakens te komen. Een eerste manier is om je lakens ’s ochtends in de koelste kamer van je huis te hangen, bijvoorbeeld in de kelder. Een andere manier is om je kussen en/of lakens even in de diepvriezer te leggen. Steek je beddengoed wel in een plastic zak. Anders is ’s avonds alles kleddernat en dat is natuurlijk ook niet aangenaam om te slapen. 

4. Slapen in de hitte: leg een koude kruik in bed

Wist je dat er een aantal plekken op je lichaam zijn die heel bepalend zijn voor hoe warm je het hebt? Als je deze plekken koelt, dan koel je dus helemaal af. Vul je kruik in de zomer met ijswater en leg hem tegen je knieën, enkels, polsen, nek, lies en ellebogen. In plaats van ijswater kan je natuurlijk ook je kruik vullen met water en deze een tijdje in de diepvriezer leggen. Met een koude kruik zal je lekker slapen tijdens hittegolf!

slapen in de zomer

5. Zet elektrische toestellen af

Is het te warm om te slapen? Dan zullen de elektrische toestellen op je slaapkamer daar ook niet echt bij helpen. Televisie kijken op de slaapkamer of nog even surfen op de laptop is geen goed idee. Je laat deze elektrische toestellen beter uit want ze geven meer warmte af dan je denkt. Je merkt het wellicht niet direct, maar langzaam zorgen ze ervoor dat je slaapkamer steeds een beetje warmer wordt. Bovendien prikkelen elektrische toestellen je hersenen en dat staat eveneens een goede nachtrust in de weg. Het is beter om met een ontspannend boek in bed tot rust te komen na een warme dag. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Zeker goede tips! Overdag de deuren en ramen zoveel mogelijk dichthouden houdt je huis ook koel. Daarnaast je ramen afdekken en het scheelt vlot 5 graden.

Reacties zijn gesloten.