Hoe kun je blaasontsteking voorkomen? Dit zijn mijn tips!

Geplaatst door

In mijn puberteit had ik vaak een blaasontsteking. Een aanhoudende drang om te plassen, voortdurende toiletbezoekjes, een branderig gevoel en ongemak in mijn onderbuik. Ik weet nog goed hoe vervelend en pijnlijk het iedere keer was. Inmiddels ben ik dertig jaar en heb ik al jaren geen blaasontsteking meer gehad (hout vasthouden!). Waarschijnlijk komt dit doordat ik een aantal dingen veranderd heb in mijn dagelijkse leven. Denk aan voldoende water drinken, plassen na het vrijen en katoenen ondergoed dragen. Hoe blaasontsteking te voorkomen? In dit artikel deel ik mijn tips voor het voorkomen van blaasontsteking. Wellicht heb jij er ook iets aan!

blaasonsteking voorkomen

1. Blaasontsteking voorkomen: drink voldoende water

Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen? Probeer minstens twee liter water per dag te drinken. Zo worden de slechte bacteriën sneller afgevoerd. Twee liter lijkt misschien veel, maar daar bestaan een paar trucjes voor. Als je bijvoorbeeld citroen of munt aan je water toevoegt, zijn die twee litertjes binnen voordat je het weet. In dit artikel vind je nog tips om meer water te drinken!

2. Voorkomen blaasontsteking: houd je plas niet op

Heb je het gevoel dat je moet plassen? Houd je plas niet op en ga direct naar het toilet. Blijf even rustig zitten en probeer altijd goed uit te plassen. Zo blijven er geen bacteriën achter die zich in je blaas kunnen vermenigvuldigen en je vervolgens een blaasontsteking bezorgen. 

3. Voorkomen van blaasontsteking: veeg van voor naar achter

Je kunt een blaasontsteking oplopen wanneer er te veel bacteriën van je anus bij je plasgaatje terechtkomen. Zorg er daarom voor dat je het toiletpapier niet van achter naar voren, maar van voren naar achter veegt na je kleine of grote boodschap. 

4. Voorkomen blaasontsteking bij vrouwen: plas na het vrijen

Eén van de belangrijkste tips bij het voorkomen van blaasontsteking is plassen na het vrijen. Veel vrouwen krijgen namelijk een blaasontsteking doordat bacteriën tijdens het vrijen makkelijker in de blaas terechtkomen. Wanneer je gaat plassen na het vrijen, spoel je de bacteriën weg en verlaag je de kans op een ontsteking. Het is misschien niet romantisch, maar het helpt wel bij het voorkomen van blaasontsteking. Plas ook altijd voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je blaas ’s nachts te vol gaat zitten en de bacteriën in je blaas zich vermenigvuldigen. 

voorkomen blaasontsteking

5. Was je vagina niet met zeep

Natuurlijk wil iedere vrouw haar intieme zone proper houden, maar zeep, douchegel en intieme sprays kan je beter vermijden. Deze producten verstoren de zuurtegraad van je vagina. Zo kunnen bacteriën makkelijker toegang krijgen tot je plasbuis en loop je meer risico op een blaasontsteking. Was je daar beneden dus gewoon met water of neutrale zeep. 

6. Draag katoenen slips

Het is misschien niet de meest sexy oplossing, maar het helpt wel een blaasontsteking bij vrouwen te voorkomen: katoenen slips dragen. Andere stoffen en strak ondergoed kunnen ervoor zorgen dat je vagina een broeihaard voor bacteriën wordt. Dé ideale omgeving om een blaasontsteking op te lopen.

 7. Zorg voor voldoende vitamine C

Je kunt ook een blaasontsteking voorkomen door je urine zuur te houden. Ik weet het, dit klinkt een beetje vreemd. Maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C helpt namelijk goed bij het voorkomen van blaasontsteking. Deze vitamine zorgt voor meer zuur in je blaas en daar hebben bacteriën een hekel aan. Ideaal dus!

Vitamine C haal je uit gezonde voeding door veel fruit en groenten te eten, maar bijvoorbeeld ook door vitaminesupplementen in te nemen. Tegenwoordig hoef je zelfs de deur niet meer uit voor het kopen van vitaminesupplementen. Je kunt ze immers makkelijk en snel bestellen bij een online apotheek. 

8. Toch een blaasontsteking? Neem niet meteen antibiotica

Moest je toch een blaasontsteking oplopen, dan gebruik je best iets om de pijn te verminderen. Niets is zo vervelend als dagen rondlopen met een blaasontsteking. Antibiotica helpt snel, maar hiervoor heb je wel een doktersbezoek én een voorschrift nodig. Een snellere oplossing zonder voorschrift en op natuurlijke basis zijn cranberry supplementen. In veel gevallen doen die een blaasontsteking weer verdwijnen. Ook voor cranberry supplementen hoef je de deur niet uit. Net als de vitamine C supplementen kan je ze makkelijk kopen bij een online apotheek. Let wel op: het is wel belangrijk dat je even langs de dokter passeert als er binnen de 48 uur geen verbetering optreedt.

vitamine c

Zo, dit zijn een aantal tips voor het voorkomen van blaasontsteking bij vrouwen. Sinds ik deze tips toepas, heb ik geen blaasontsteking meer gehad. Ze zijn dus zeker het proberen waard!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Urineverlies bij vrouwen: dit moet je erover weten

Wat kun je doen tegen ongewenst urineverlies? 

6 oorzaken van vaginale jeuk

2 reacties

  1. Je kan cranberrysap kopen en daar elke week een glas van drinken, dat werkt beter dan achteraf pillen nemen. Cranberrys zijn ook te koop eet ze regelmatig en je hebt er geen last van. Er zit namelijk in de cranberry iets waardoor de bacterie niet aan de wand van je blaas kan hechten. Geen hechting, geen ontsteking en dus ook geen pillen.

Reacties zijn gesloten.