Urineverlies bij vrouwen: dit moet je erover weten

Geplaatst door

Ongewenst urineverlies bij vrouwen is een veelvoorkomend probleem. Ongewild urineverlies komt bijvoorbeeld voor bij dagelijkse activiteiten, bij hoesten, tijdens het lachen en sporten. Veel vrouwen schamen zich ervoor en durven er niet mee naar de dokter te gaan. Dat is best jammer want dikwijls is deze klacht goed te behandelen. In dit artikel lees je wat urineverlies bij vrouwen precies is, wat de oorzaken en symptomen zijn, en wat je kunt doen tegen ongewild urineverlies. 

wat te doen tegen ongewild urineverlies

Wat is urineverlies bij vrouwen?

Urineverlies wordt ook wel incontinentie genoemd. Je urine wordt opgeslagen in je blaas. Aan het uiteinde van je blaas zit een sluitspier. Wanneer je deze spier aanspant, kan je de urine ophouden. Zodra je blaas vol zit, krijg je een signaal dat je moet plassen. Als je soms urine verliest of als het niet lukt om je plas op te houden, wordt er gesproken van urineverlies. Vrouwen hebben vaker last van urineverlies dan mannen. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en komt op alle leeftijden voor. 

Wat is de oorzaak van urineverlies bij vrouwen?

Er zijn verschillende oorzaken van ongewild urineverlies. Urineverlies bij vrouwen kan onder andere ontstaan door zwangerschap, bevalling, de overgang, overgewicht, blaasontsteking of andere urineweginfecties, medicijngebruik, een operatie, langdurig hoesten en ouderdom.

Wat zijn de symptomen van incontinentie?

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Afhankelijk van de vorm ontstaan er bepaalde klachten. Symptomen van urineverlies bij vrouwen zijn: moeite hebben om de plas op te houden, veel of vaak moeten plassen, plotseling intense aandrang hebben om te plassen. Daarnaast kan ongewild urineverlies ontstaan als je bijvoorbeeld opstaat of tilt, tijdens het sporten, springen, hoesten, niezen, lachen of vrijen.

Wat te doen tegen ongewild urineverlies bij vrouwen?

Wat te doen tegen urineverlies bij vrouwen? Een behandeling kan bestaan uit volgende zaken:

Blaastraining

Hierbij oefen je om je plas steeds wat langer uit te stellen. Op die manier leer je jouw plas langer op te houden. Bij veel vrouwen kunnen de klachten hierdoor verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is wel belangrijk dat je de oefeningen regelmatig uitvoert om resultaat te merken. Wanneer de blaastraining na drie maanden nog niet of onvoldoende heeft geholpen, dan kan de huisarts eventueel medicatie voorschrijven die je blaaswand helpen te ontspannen. 

Bekkenbodemoefeningen

Deze oefeningen helpen je om de bekkenbodemspieren en sluitspier van je blaas sterker te maken. Je doet deze oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook hierbij is het belangrijk dat je de oefeningen regelmatig herhaalt want anders zal je geen verbetering merken.

Afvallen

Door overgewicht staat er meer druk op je buik en dus ook op je blaas. Een gewichtsverlies van tien procent kan reeds helpen om die extra druk van je blaas af te halen. Dit gewichtsverlies zal er ook voor zorgen dat de spanning rond de omliggende spieren vermindert, waardoor je je urineverlies beter onder controle kunt houden. Doe geen crashdieet, maar kies voor een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

Voldoende blijven drinken

Je lichaam heeft dagelijks 1,5 tot 2 liter water nodig. Misschien ben je geneigd om minder water te drinken, omdat je denkt dat je het probleem hier juist erger mee maakt, maar dat is verkeerd gedacht. Als je minder drinkt, is je urine geconcentreerder en kan dit de wand van je urinebuis en blaas irriteren. Een goede tip: hou de kleur van je urine in het oog. Hoe donkerder de kleur, hoe geconcentreerder je urine is. Als je merkt dat je urine donker is, is het verstandig om een groot glas water te drinken. Thee mag natuurlijk ook.

Bescherm jezelf tegen ongewenst urineverlies

Ten slotte is het belangrijk dat je het ongewild urineverlies kunt opvangen. Tena heeft tal van hulpmiddelen in hun assortiment die ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk last ervaart van je urineverlies. Voor iedere situatie is er wel een passend product beschikbaar. Veel vrouwen die urineverlies hebben, gebruiken graag de inlegkruisjes en maandverbanden van Tena Lady. Maar ook als je last hebt van zwaardere incontinentie zijn er genoeg producten verkrijgbaar.

wat te doen tegen urineverlies bij vrouwen

Wanneer moet je naar de dokter?

Heb je bovenstaande tips geprobeerd en lukt het nog steeds niet om je plas op te houden? Heb je een branderig gevoel tijdens het plassen? Zit er bloed in je urine? Of heb je last van ongewild urineverlies zonder inspanning en zonder aandrang om te plassen? Neem dan contact op met je huisarts om dit verder te onderzoeken.

Veel liefs,
Vanessa xxx