Weg taboe: 6 oorzaken van vaginale jeuk

Geplaatst door

Jeuk is ontzettend vervelend. Zeker als je last hebt van jeuk in en rondom je vagina. Vaginale jeuk is zeer ongemakkelijk en dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Om te weten hoe je de jeuk het beste kunt bestrijden, is het belangrijk om de juiste oorzaak te weten. In dit artikel zet ik zes oorzaken van vaginale jeuk op een rijtje. 

vaginale jeuk

1. Een soa

Er bestaan veel verschillende soorten soa’s. Wanneer je recent onveilige seks hebt gehad, dan bestaat de kans dat je een soa hebt en daardoor last hebt van vaginale jeuk. Soa’s die een jeukende vagina kunnen veroorzaken zijn: genitale herpes, genitale wratten en trichonomas. Ook chlamydia en gonorroe behoren tot de meest voorkomende soa’s, maar deze veroorzaken geen vaginale jeuk. Je kunt wel last hebben van jeuk bij een anale infectie.  

Volgens een artikel op Nieuwsuur blijft het aantal soa’s in Nederland toenemen. De stijging is vooral te zien in het aantal gonorroe-diagnoses. Hoewel de diagnose van gonorroe het vaakst wordt gesteld bij mannen die seks hebben met mannen, is bij deze groep geen opvallende stijging te zien. De gonorroe besmettingen neemt vooral bij heteroseksuele jongeren toe. Binnen die groep is de stijging het grootste bij vrouwen onder de 25 jaar en dat is toch wel zorgelijk. 

Heb je last van een verandering in je afscheiding, bloedingen uit je vagina (terwijl je niet ongesteld bent) en/of bloedingen uit je vagina na de seks? Heb je pijn bij het plassen of pijn aan je anus? Dan is het verstandig om een chlamydia & gonorroe test te doen. De klachten van gonorroe lijken erg op die van chlamydia, vandaar dat deze soa’s samen worden getest. Je kunt de soa test online bestellen en de test thuis uitvoeren. Betrouwbaar, makkelijk en snel!

jeukende vagina

2. Irriterende producten

Sommige producten bevatten ingrediënten die je vagina kunnen irriteren. Deze irritatie kan vervolgens jeuk veroorzaken, al dan niet in combinatie met roodheid en pijn. Het gaat vooral om ingrediënten zoals alcohol, parfum en kleurstoffen. Daarom kan je producten met deze ingrediënten beter niet gebruiken bij je vagina. Voorbeelden van deze producten zijn: geparfumeerd toiletpapier, geparfumeerd maandverband, intieme doekjes en intieme zeep met parfum. Maar ook bepaald wasmiddel of wasverzachter kan een boosdoener zijn. 

3. Irritatie door scheren of waxen

Door te scheren of waxen/harsen verstoor je de huidbalans. Zeker van de huid rondom je vagina omdat deze op zich al heel gevoelig is. Bij het scheren ontstaan dikwijls rode bultjes die op hun beurt voor ingegroeide haartjes zorgen. Deze haartjes zorgen voor jeuk en door te krabben maak je de irritatie alleen maar erger. Met deze tips kan je jouw bikinilijn scheren zonder uitslag en zal je geen jeuk meer hebben.

4. Vaginale jeuk door schimmelinfectie

Als je last hebt van een jeukende vagina is een schimmelinfectie een veelvoorkomende oorzaak. Deze infectie wordt veroorzaakt door een soort schimmel (gist) met de naam Candida Albicans. Naast de vervelende jeuk heb je dikwijls ook pijn bij het plassen en/of vrijen, een witte, ietwat brokkelige afscheiding (die niet ruikt) en rood, gezwollen slijmvlies. Een schimmelinfectie ontstaat door hormonale veranderingen of het wassen van de vagina met zeep waardoor de zuurtegraad wijzigt. Ook antibiotica of diabetes kunnen een schimmelinfectie veroorzaken.

5. Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een andere infectie die een jeukende vagina kan veroorzaken. De infectie kan ontstaan doordat je goede en slechte bacteriën in je vagina uit balans zijn. Bij bacteriële vaginose krijg je niet altijd symptomen. Wanneer dit wél het geval is, kan je last krijgen van jeuk en een onaangename, visachtige geur en rode schaamlippen. Ook kan je afscheiding een grijze kleur krijgen.

6. Een urineweginfectie

Ten slotte kan een urineweginfectie jeuk veroorzaken. Een urineweginfectie is over het algemeen een bacteriële infectie die pijn in de blaas kan veroorzaken, maar ook in de plasbuis, urineleiders en/of nieren. Daarnaast kan het een pijnlijk, branderig en jeukend gevoel in en rondom de vagina geven. In de meeste gevallen helpt het om voldoende water te drinken, maar soms heb je ook antibiotica nodig om de klachten te behandelen.

Lees ook: Hoe kun je blaasontsteking voorkomen? Dit zijn mijn tips!

jeuk aan vulva

Je leest het: de oorzaken van vaginale jeuk kunnen variëren van een schimmelinfectie of een blaasontsteking tot gonorroe. Omdat de oorzaken zo verschillend zijn, is de behandeling dat ook. Heb je een soa of twijfel je over de oorzaak? Dan is een bezoek aan de huisarts of gynaecoloog zeker verstandig. De arts kan gerichte vragen stellen, je lichamelijk onderzoeken en eventueel een uitstrijkje doen.

Veel liefs,
Vanessa xxx