10 Tips om meer groenten te eten

Geplaatst door

Groenten zijn een essentieel onderdeel van gezonde voeding, rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Het advies voor volwassenen is dan ook om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Heb jij daar moeite mee? In dit artikel delen we tien tips om meer groenten in je dagelijkse voeding op te nemen. 

tips om meer groenten te eten

Tips om meer groenten te eten

1. Begin de dag met groenten

Hoe kan ik meer groenten eten? Begin je dag met een gezonde dosis groenten door ze toe te voegen aan je ontbijt. Probeer eens spinazie of paprika in je omelet of voeg wat geraspte wortel toe aan je havermout. Je kunt ook een heerlijke ontbijtsalade maken met avocado, een zachtgekookt eitje, blokjes tomaat, schijfjes komkommer en wat zonnebloempitten. Een ontbijt met groenten is niet alleen gezond, het zal er ook voor zorgen dat je lang verzadigd blijft. 

2. Snack slim

Gezonde tussendoortjes zijn natuurlijk ook belangrijk om de dag door te komen. Vervang ongezonde snacks door groentesnacks. Denk aan kerstomaatjes, komkommersnacks en snackworteltjes, eventueel met hummus. Geroosterde kikkererwten zijn ook gezonde snacks, maar hier moet je wel van houden. 

groene smoothie

3. Voeg groenten toe aan je smoothies

Een smoothie is een geweldige manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. Voeg spinazie, boerenkool of zelfs een avocado toe aan je favoriete smoothie voor een voedzame boost. Het klinkt misschien niet lekker om groenten toe te voegen aan je smoothie, maar rauwe groenten zoals spinazie en boerenkool proef je nauwelijks terug. Uiteraard kan je ook een smoothie maken van groenten en fruit om deze wat zoeter te maken. 

4. Maak groenten de ster van je maaltijd

Hoe kom ik aan mijn groente? In plaats van groenten als bijgerecht te serveren, kan je ze ook als hoofdgerecht maken. Denk aan gevulde paprika’s of aubergines, courgetti en groentecurry. Liever een makkelijke en snelle maaltijd? Maak dan een heerlijke groentesoep of gooi eens lekker veel groenten in de wok. Een bijkomend voordeel van wokken is dat er veel meer vitamines in de groenten blijven zitten en dat is natuurlijk mooi meegenomen. 

hoe kom ik aan mijn groente

5. Verberg groenten in je favoriete gerechten

Als je moeite hebt met het eten van groenten, probeer ze dan te verbergen in je favoriete gerechten. Voeg bijvoorbeeld extra groenten toe aan je pastasaus, vervang gewone rijst door bloemkoolrijst of kies voor bloemkoolpizza in plaats van je normale pizza. Zo hoef je je favoriete maaltijden niet te schrappen, maar kies je wel voor gezondere alternatieven. 

6. Experimenteer met nieuwe groenten

Ga de uitdaging aan en probeer elke week een nieuwe groente uit. Dit houdt je maaltijden interessant en zorgt ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Op internet vind je tal van recepten om mee aan de slag te gaan. 

7. Bereid je groenten op verschillende manieren

Hoe kom je aan 250 gram groente per dag? Groenten kunnen op veel verschillende manieren worden bereid. Probeer ze te wokken, roosteren, stomen, grillen, bakken of rauw te eten om te zien wat je het lekkerst vindt. Door hierin te variëren, is het eten van groenten een stuk minder saai. Als je moeite hebt met het eten van groenten, kan afwisseling zeker helpen. 

groentepizza

8. Maak een wekelijks maaltijdplan

Plan je maaltijden voor de week en zorg ervoor dat elke maaltijd een portie groenten bevat. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat je genoeg groenten eet. Voordat je het weet, heb je jouw dagelijkse hoeveelheid groenten zo bereikt! 

9. Eet seizoensgebonden groenten

Seizoensgebonden groenten zijn vaak verser en smaakvoller. Bovendien is het eten van seizoensgebonden groenten beter voor het milieu. Benieuwd welke groenten op dit moment populair zijn? Check dan deze handige seizoenskalender groenten

10. Maak het kleurrijk

Probeer ten slotte een regenboog van groenten te eten. Verschillende kleuren groenten bevatten verschillende soorten voedingsstoffen, dus hoe kleurrijker je bord, hoe beter!

hoe kan ik meer groenten eten

Het eten van meer groenten kan een grote invloed hebben op je gezondheid. Met deze tips kan je gemakkelijk meer groenten in je dagelijkse voeding opnemen. Veel succes!

Lees ook:

10x Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Groenten en fruit langer bewaren: 7 handige trucjes

Meer fruit eten: 5 makkelijke manieren

7x Leuke en gezonde brooddoos ideetjes voor kinderen