Dit is wat je moet weten over een Dimona aangifte

Geplaatst door

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van een Dimona aangifte. Het is iets waar elke ondernemer mee te maken heeft. Weet jij al hoe je deze aangifte doet? Wij nemen je mee in het proces en geven de beste tips. Weet wanneer je dit doet en vraag bijvoorbeeld om hulp bij Dimona aangifte. Lees snel verder!

dimona aangifte

Wat is een Dimona aangifte?

Dimona staat voor Déclaration Immédiate/Onmiddellijke Aangifte. Dit is belangrijk voor alle ondernemers in België. Het is ingevoerd door de RSZ. Zo krijgen ze een goed inzicht in het personeel van bedrijven. Wist je dat het voor elke werkgever verplicht is? Doe de aangifte dus wanneer je een nieuwe werknemer aanneemt. Vergeet het ook niet aan te geven als de werknemer vertrekt.

Wat is belang van de aangifte?

Een Dimona aangifte is dus erg belangrijk, maar waarom? Ten eerste is het, zoals we al zeiden, verplicht om te doen. Het wordt namelijk ook streng gecontroleerd. Zo zijn werknemers vanaf meteen verzekerd van sociale zekerheid. De overheid gebruikt deze gegevens om na te gaan of je voldoet aan de regelgeving. Door dit gelijk te doen ga je boetes tegen. Daarnaast genieten jouw werknemers zo van sociale voordelen!

Hoe doe je deze aangifte?

Weet jij al hoe je de Dimona aangifte doet? Je kunt het namelijk op een aantal manieren doen. Je doet dit vaak online. Neem contact op met je sociaal secretariaat. Verzamel de juiste documenten en stuur deze op. Zij gaan ze na en bepalen of de aangifte is gelukt. Je kunt daarnaast ook gewoon langsgaan bij een fysiek bureau. Je merkt het al: dit neemt veel tijd in beslag. Neem daarom contact op met een platform, zoals Payroller. Zo heb je deze aangifte binnen no time geregeld!

Wat zijn veelgemaakte fouten bij een Dimona aangifte?

Het is dus erg belangrijk om de Dimona aangifte juist te doen. Dit gaat eventuele problemen tegen. Let dus op een aantal veelgemaakte fouten. Eén van de meest voorkomende fouten is dat deze te laat wordt aangegeven. Doe dit tijdig en voordat de werknemer aan het werk gaat. Vergeet niet het RSZ te updaten over veranderingen. Gaat je werknemer met ontslag of gaan ze minder werken? Dat willen ze graag weten!

Nu weet je wat je doet bij een Dimona aangifte. Zorg ervoor dat je het tijdig en juist doet. Zo is het RSZ op de hoogte van jouw werknemersbestand. Dan zijn ook jouw werknemers verzekerd van sociale zekerheid. Dat wil je ze toch kunnen bieden?