Relatie in het slop? Zo blaas je daar nieuw leven in

Geplaatst door

Het beeld van de perfecte relatie wordt door de media met graagte voorgesteld. De liefde voor elkaar lijkt bij bepaalde koppels nooit te stoppen. Het echte leven heeft een andere smaak, want na jaren van samenzijn is jullie relatie in het slop geraakt. Jullie hebben een bepaalde gewenning, een zekere routine gecreëerd die niet meer de liefde weergeeft, die jullie in het begin voor elkaar voelden. Je vraagt je af waarom de ziel uit jullie samenzijn is verdwenen, ja zelfs uit elkaar gaan spookt door je hoofd. Hoe breng je een doodverklaarde relatie weer tot leven?

relatie nieuw leven inblazen

Een goed gesprek, ja het is nodig

Je gevoelens uitdrukken naar je partner is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet wanneer de liefdesband tussen jullie beiden in vraag wordt gesteld. Op een bepaald moment hebben jullie voor elkaar gekozen, maar eigenlijk kan je die liefde van toen, in je huidige situatie niet meer herkennen. Aangeven dat er problemen zijn, is de eerste stap in de goede richting.

Vraag aan je metgezel om rond tafel te gaan zitten. Geef aan dat je nog steeds om je partner geeft. Er is alleen iets veranderd. Natuurlijk blijft de verliefdheid van de beginperiode niet duren, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de gewoonte van de relatie ervoor zorgt dat je een doelloos leven moet leiden.

Luister zonder oordelen naar wat je partner te zeggen heeft. Misschien heeft je geliefde hetzelfde gevoel en is die ook op zoek naar meer. Schrijf op wat jullie pijnpunten zijn, zonder zaken te verbloemen. Als het slecht is, is het slecht en dan moet je de waarheid niet achter stoelen of banken steken.

Laat de waarheid nazinderen

Na het gesprek met je partner is het belangrijk dat je niet zomaar met goedbedoelde oplossingen op de proppen komt. Waarschijnlijk zijn er bepaalde dingen gezegd die een indruk hebben nagelaten. Dat is perfect normaal, omdat we als mens geconditioneerd zijn om onder alle voorwendsels, de relatie voor de buitenwereld en voor onszelf te verbloemen. Het is allemaal niet zo erg of toch wel?

Het gesprek heeft allerlei emoties naar boven gebracht. Een bepaalde zienswijze is misschien volledig verbrijzeld. Toch wil dat niet zeggen dat jullie relatie ten dode is opgeschreven. Erken wat er is gezegd en ga na wat jouw aandeel in het verhaal is. Het is heel makkelijk om de schuld op een ander te schuiven. Spijtig genoeg leidt dit niet tot oplossingen. Wees volwassen, durf sorry zeggen, ook al is het allemaal jouw fout niet. Het gaat niet over wie verkeerd was, wel over hoe je de band tussen jullie beiden kan helen.

Beslis dat het zo niet verder kan

Je hoeft niet te wachten tot één van de twee de handdoek in de ring gooit. Zulke wanhoopsdaad wordt vaak genomen omdat men geen oplossing meer kan verzinnen. Men denkt alles geprobeerd te hebben en zoekt dan maar zijn heil ergens anders. Trek op tijd aan de alarmbel, wanneer je voelt dat de relatie niet meer is wat je ervan verlangt. Durf zeggen dat het zo niet verder kan!

Je wilt meer van je leven en dat verdien je ook. Het is pas wanneer je beseft dat je relatie in het slop zit, dat er aan een oplossing kan worden gewerkt. Ben je bereid om voor die oplossing te gaan? Misschien denk je dat je gevoel voor je partner verdwenen is, maar neem niet te snel een overhaaste beslissing. Schrijf je relatie niet af, voordat je alles uit de kast hebt gehaald.

Ga naar waar het ooit is begonnen

Weet je nog hoe fantastisch het was wanneer je nieuwe liefde met een boeket rozen jou stond op te wachten? Kan je nog herinneren wat er door je heen ging als jullie samen de eerste keer zoenden? Het zijn momenten om nooit meer te vergeten, gebeurtenissen die een mensenleven bijblijven. Het contrast tussen nu en toen kan haast niet groter zijn. Die romantische gevoelens van weleer hebben plaats gemaakt voor boosheid, frustratie en verdriet.

Als je liefdevolle gevoelens van vroeger wil terugkrijgen, is het verstandig om die plaatsen opnieuw samen te gaan bezoeken. Bezoek het restaurant waar die grappige ober tweemaal het diner had geserveerd of ga op picknick in dat bos, waar jullie de weg niet meer vonden. Lees oude berichten die jullie destijds met elkaar hebben uitgewisseld en laat het liedje waar jullie de eerste keer op hebben gedanst op de achtergrond weerklinken.

Teruggaan naar waar het ooit is begonnen, kan je relatie nieuw leven inblazen. De magie van vroeger komt terug, terwijl jullie plots beseffen waarom jullie ooit voor elkaar hebben gekozen.

Vergelijk jullie relatie niet met anderen

In een wereld waar iedereen zijn leven op Facebook en Instagram tentoonspreid, wordt het moeilijk om niet te gaan geloven, dat het bij andere koppels beter gaat. Ook bij collega’s en vriendinnen hoor je vaak hoe geweldig hun relatie is, tot je enkele weken daarna te horen krijgt dat ze gaan scheiden. Laat je niet leiden door de opgesmukte verzinsels van anderen, die enkel tot doel hebben, om de leegte van hun eigen leven te maskeren.

Mensen liegen niet over hun situatie omdat ze jou een loer willen draaien, mensen liegen over hun relatie omdat ze de waarheid zelf niet aankunnen. Wees niet iemand die de waarheid gaat negeren, wees iemand die zijn relatie naar nieuwe hoogtes wil brengen. Jullie weg is helemaal anders dan die van andere koppels. Het heeft dus totaal geen zin om jouw pad met dat van iemand anders te gaan vergelijken.

Vergeet seks, voor nu

Er is al heel wat inkt gevloeid over hoeveel keer koppels per week met elkaar intiem moeten zijn. In een gezonde relatie heb je toch twee tot drie keer per week seks. Hoewel een goed seksleven belangrijk is, kun je niet verwachten dat een relatie in het slop aan die voorwaarden kan voldoen. Trouwens is het totaal onzinnig om een bepaalde regelmaat aan seks voor ieder individu als standaard voor te stellen, terwijl er zoveel verschillen bij mensen zijn.

Voer de druk in je relatie niet op door intieme momenten te gaan opeisen en stel geen onrealistische verwachtingen. Ga eerst voor een romantische kus, een liefdevolle knuffel en geef elkaar een hand als jullie op stap gaan. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat jullie een platonische relatie moeten verderzetten, maar geef het tijd en laat liefde zijn werk doen.

Maak samen plezier

De toekomstige begrafenisplechtigheid van je relatie wordt gepland wanneer de fun uit jullie samenzijn verdwijnt. Samen plezier maken is een essentieel onderdeel van succesvolle relaties. Plezier vergaat niet zomaar. Verveling slaat toe wanneer de dagdagelijkse sleur routine met zich meebrengt. Alles wordt gewoon, er zijn weinig verrassingen en je kent je partner door en door. Na verloop van tijd communiceren jullie nog alleen over de planning van de dag en dan wordt het gevaarlijk.

Breng terug plezier in je relatie door wel voor verrassingen te zorgen. Het hart van je geliefde krijg je terug door niet langer nalatig te zijn. Denk na over hoe jij kan veranderen. Koop een cadeau op een onverwacht moment, boek een reis zonder dat je partner daarvan op de hoogte is en probeer jullie liefdesband nieuw leven in te blazen. Er is niks erger dan een partner die volledig voorspelbaar is. Focus op elkaar en niet op de buitenwereld.

Geef om familie en vrienden van je partner

Je partner kwam niet ineens vanonder een rots gekropen. Er is een bepaalde geschiedenis, een achtergrond die belangrijk is. Familie en vrienden van je teamgenoot negeren is waarschijnlijk geen goed idee. Het zorgt er niet alleen voor dat je geliefde ongelukkig wordt, maar het zet voor anderen de deur open, om over jou te beginnen roddelen.

Geef niet alleen om je partner, maar om alles wat met je partner te maken heeft. Voorzie tijd voor familiebezoeken en wees degene waar iedereen blij van wordt. Je bent aan je metgezel gelinkt, maar wie slim is doet graag een extraatje, zodat je vriend van de schoonfamilie wordt. Geef echt om mensen en niet omdat het moet. Jouw authenticiteit kan voor een wezenlijk verschil zorgen.

Wees dankbaar voor wat je hebt

We willen allemaal een betere relatie, goed gevulde spaarrekening en een groot huis, met liefst van al een mooie wagen voor de deur. Wat we niet hebben, wordt niet weinig op de partner verhaald. Jij maakt mij niet gelukkig, jij kan mijn droom niet vervullen.

Je wederhelft is er niet om jouw dromen te verwezenlijken. Dat zal je voor een groot deel zelf moeten doen. Hoogstens mag je liefde en steun verwachten, indien je besluit om voor die droom te gaan. Een ander leven willen is gezond. Het zal je echter niet vervullen wanneer je niet dankbaar bent voor wat je hebt.

We leven allemaal beter dan koningen van 100 jaar geleden en toch zijn veel mensen niet tevreden. Andere spullen gaan jou niet gelukkig maken als je niet beseft hoeveel je reeds hebt gekregen. Wees dankbaar voor je levenspartner en zoek naar de echte schat van jouw bestaan, de liefde.

Vergeef en heel

Rancune en haat maken relaties kapot. Mensen die niet kunnen vergeven kunnen ook niet samenleven. Door de jaren heen is er misschien heel wat gebeurd. Niet alles is verlopen hoe jij het had voorgesteld. Je bent verraden, belogen en diep gekwetst geweest. Geen wonder dat je relatie in het slop zit.

Toch zit er grote kracht achter je partner kunnen vergeven, want daarmee heel je vooral jezelf. Boosheid verteert je vanbinnen, terwijl vergeving je relatie kan doen openbloeien. Kies voor het pad van aanvaarding zonder oordelen.

In een liefdesrelatie zal je op een gegeven moment altijd gekwetst worden. Die gekwetstheid blijven oprakelen brengt de miserie iedere keer opnieuw naar boven. Vergeven is niet vergeten, maar het opent de weg voor een nieuwe kans, die het verschil kan maken of je relatie al dan niet een succesverhaal wordt.

Dit gastblogartikel werd geschreven door Robby De Letter. Hij is auteur, blogger en heeft zichzelf tot doel gesteld om zoveel mogelijk mensenlevens te veranderen.