Wat te doen tegen statisch haar?

Geplaatst door

Nu het buiten steeds kouder wordt en de verwarming op volle toeren draait, kan je weer last hebben van statisch haar. Misschien kan je zelfs niet meer normaal naar buiten zonder dat het lijkt alsof je elektrisch geladen bent. Heb jij ook zo’n last van statisch haar? Met de volgende tips krijg je die statische elektriciteit uit je haar! 

wat te doen tegen statisch haar

Wat is de oorzaak van statisch haar?

Statisch haar is zeer vervelend. Je haar ‘plakt’ overal aan vast, knettert als je het aanraakt en zit allesbehalve mooi in model. Statisch haar ontstaat door de wrijving tussen negatief geladen deeltjes en positief geladen deeltjes. De positief geladen deeltjes hopen zich op aan het haaroppervlak en veroorzaken zo statische elektriciteit in je haar. Dit is vooral een veelvoorkomend probleem in de winter omdat het dan erg koud is. De kou droogt je haar uit en zorgt ervoor dat je lokken niet genoeg vocht krijgen. Bovendien krijg je sneller statisch haar als je een wollen trui draagt of als je je haar borstelt of föhnt. 

hoe krijg je statische elektriciteit uit je haar

Wat te doen tegen statisch haar?

1. Kies voor voedende haarproducten

Droog haar wordt sneller statisch. Daarom is het belangrijk dat je producten gebruikt die je haar niet teveel uitdrogen. Gebruik steeds een voedende shampoo en conditioner om je haar te hydrateren. Daarnaast doe je er goed aan om één keer per week een voedend haarmasker te gebruiken. Dit is niet alleen goed om de vochtbalans van je haar op peil te houden, het is ook een heerlijk me-time momentje!

2. Vermijd hitte van stylingtools

Ook van föhnen, stijlen en krullen wordt je haar droger en dus sneller statisch. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Kan je toch niet zonder je stijl- of krultang? Zet de temperatuur dan een tikkeltje lager dan je gewend bent. Alle kleine beetjes helpen om die statische elektriciteit uit je haar te houden.

3. Gebruik de juiste borstel en haarlak

Welke borstel tegen statisch haar? Zorg ervoor dat je geen metalen of plastic haarborstels gebruikt want deze maken je haar alleen maar statischer. Kies liever voor een natuurlijke borstel. Als je toch een plastic borstel gebruikt, spray dan een beetje haarlak op de borstel. Haarlak voorkomt dat je haar statisch wordt. 

4. Wrijf een droogtrommeldoekje over je haar

Deze tip klinkt een beetje raar maar werkt écht: wrijf een droogtrommeldoekje over je haar, bij voorkeur vanaf de wortel tot de puntjes. Bye bye statisch haar! In dit artikel deel ik nog 15 manieren om droogtrommeldoekjes te gebruiken

5. Denk na over je kleding

Vooral wol, nylon en synthetische kleding zorgen voor statische elektriciteit. Als je echt last hebt van statisch haar, kies je beter voor katoenen kleding. Krijg je statisch haar door een wollen muts of sjaal? Spray deze dan in met een beetje haarlak zodat je haar minder snel statisch wordt.

6. Ga met handcrème door je haar

Ten slotte nog een handige, maar misschien rare tip: handcrème. Is je haar statisch als je door de kou loopt? Neem dan jouw handcrème erbij. Verdeel de crème over je handen en laat dit even intrekken. Zodra de crème bijna is ingetrokken, ga je met je handen door je haar. Geen statisch haar meer te zien! 

Heb jij nog tips tegen statisch haar?

Veel liefs,
Vanessa xxx