Het gevaar van kinderen en elektriciteit: hoe hou je het veilig?

Geplaatst door

Kinderen en elektriciteit – Met kleine kinderen moet je in huis altijd voorzichtig zijn, zeker als het om elektriciteit gaat. Meestal zien kinderen de gevaren van elektriciteit niet in en daarom moet je als ouder de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. In dit artikel geef ik een aantal tips om mogelijke gevaarlijke situaties en de kans op ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen.

kinderen en elektriciteit

Kinderen en elektriciteit: hoe hou je het veilig?

1. Berg batterijen op

Batterijen zijn zeer giftig en een klein kind stopt die gemakkelijk in zijn of haar mondje. Berg batterijen daarom goed op in een doos en plaats deze hoog genoeg zodat je kind er niet aan kan. 

2. Plaats elektrische toestellen buiten handbereik

En dan bedoel ik natuurlijk buiten handbereik van kleine kinderen. Een omgevallen toestel kan brand veroorzaken of je kind kan zich eraan elektrocuteren. Plaats de toestellen daarom hoog genoeg. Mocht dit niet mogelijk zijn, zet het toestel dan vast of bevestig het aan de muur zodat het niet om kan vallen.

3. Beveilig stopcontacten met afdekplaatjes

Veel kleine kinderen zijn aangetrokken tot stopcontacten. Dit is niet zo vreemd: ze staan laag en een klein kinderhandje kan er makkelijk aan. Om te voorkomen dat je kind zijn vingers in het stopcontact steekt, kan je het beveiligen met een afdekplaatje. Als je deze aan het stopcontact bevestigt, is het niet meteen te zien dat er een stopcontact achter zit. Volwassenen kunnen deze afdekplaatjes makkelijk verwijderen, maar voor kleine kinderen is dit een stuk moeilijker.

4. Gebruik geen elektrische apparaten bij water

Elektriciteit en water zijn geen goede combinatie. Gebruik daarom geen elektrische apparaten vlakbij je bad of douche want dit kan levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 

5. Let op voor losse snoeren

Ten slotte kunnen ook losse snoeren erg gevaarlijk zijn voor kleine kinderen omdat ze erover kunnen struikelen. Met stekkerdozen en kabelgoten kan je die losse snoeren mooi en netjes wegwerken. Je kunt deze kopen bij Stekkerblokkenshop.be en dit voor iedere kamer in huis, bijvoorbeeld voor een bureau, je keuken of voor plinten.

Welke veiligheidstips pas jij reeds toe in huis?

Veel liefs,
Vanessa xxx