Hoe houd je een wollen trui mooi?

Geplaatst door

Draag jij graag een wollen trui in het najaar? Je bent zeker niet de enige! Een wollen trui voelt vaak zo heerlijk dat je er het liefst iedere dag in woont. Zeker als je jouw favoriete trui hebt gevonden, wil je dikwijls niets anders meer dragen. Maar hoe zorg je ervoor dat je wollen trui mooi blijft? Met deze tips blijft je trui er als nieuw uitzien!

hoe houd je een wollen trui mooi

Hoe houd je een wollen trui mooi?

1. Check het waslabel

Ben jij iemand die de waslabels meteen uit je nieuwe kleren knipt? Op zich is dit geen probleem, op voorwaarde dat je eerst altijd het waslabel leest. Zeker bij een wollen trui is het belangrijk om te weten op welke manier je hem mag wassen (handwas of in de wasmachine) en op hoeveel graden. Wanneer je jouw nieuwe, wollen trui direct in de wasmachine gooit, gaat het dikwijls al mis.

2. Neem voorzorgsmaatregelen

Mag je wollen trui in de wasmachine? Draai hem dan voor de zekerheid binnenstebuiten. Door het draaien in de wasmachine kunnen er pluisjes of kleine beschadigingen ontstaan. Als je veel wollen truien hebt om te wassen, kies je er beter voor om dit over meerdere wasbeurten te verdelen. Wanneer je de wasmachine te vol propt, zullen je truien te weinig ruimte hebben. En wol heeft net veel ruimte nodig in de trommel omdat het veel water opneemt en dus ook weer kwijt moet.

Als je trui kleine bewerkingen heeft zoals kleine knoopjes, kraaltjes of borduurwerk, kan je hem het beste in een kussensloop of wasnetje wassen. Je kunt goedkoop wasnetjes kopen bij Action, Kruidvat of Zeeman. 

3. Gebruik een wolwasmiddel

Hoe was ik mijn wollen trui? Net als dat je de juiste shampoo en conditioner gebruikt die bij jouw haartype past, verdient je wollen trui dezelfde zorg. Kies een wasmiddel en wasverzachter die milde bestanddelen bevat, maar wel goed reinigt. Ik gebruik heel graag het Coral Wool & Silk wasmiddel omdat dit lekker ruikt en mijn wollen truien heerlijk zacht maakt. Bovendien bevat het de juiste mix van ingrediënten om je wollen truien (en andere delicate kleren) goed te reinigen en toch te beschermen. Ook als je een wollen trui met de hand wast, kan je dit milde wolwasmiddel gebruiken. 

4. Gebruik een speciaal wasprogramma

De meeste wasmachines hebben inmiddels een speciaal programma voor wol of fijn textiel. Kies één van deze programma’s om pluisjes en gekrompen truien te voorkomen. Het voordeel van deze programma’s is dat je truien vrij koud (maximum 30 graden) en kort gewassen worden. Ook het centrifugeren gebeurt op een zachte manier. Het is zo ingesteld dat je truien gewiegd worden en niet door elkaar geschud worden.

5. Wollen trui drogen

Na het wassen moet je trui natuurlijk de tijd hebben om goed te kunnen drogen. Stop wollen truien nooit in de droogkast, maar laat ze liggend drogen op een vlakke ondergrond (bv. op een handdoek). Voordat je de trui laat drogen, kan je hem voorzichtig droog rollen tussen een droge handdoek. Hang wollen truien niet op kledinghangers want door de zwaarte van het water raken ze uit model. Let er tenslotte op dat je truien geleidelijk kunnen drogen, dus ver genoeg van de verwarming of de zon.

wollen trui pluist

Wat te doen bij een wollen trui dat pluist? 

Zo, met bovenstaande tips kan je een wollen trui mooi houden. Echter gebeurt het soms toch dat een wollen trui pluist. Met een kledingroller kan je gemakkelijk pluisjes verwijderen. Wanneer je trui veel pluisjes heeft, kan je een pluizendief gebruiken. Heb je een nieuwe, wollen trui gekocht? Stop je trui dan in een plastic zak en leg deze een nachtje in de diepvriezer, hierdoor komen er minder pluisjes op. Raar maar waar! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe krijg je pluisjes van een trui af?

2 reacties

Reacties zijn gesloten.