Bang voor de tandarts? 9 tips om je angst te overwinnen

Geplaatst door

Ben jij bang voor de tandarts? Angst voor de tandarts is niet zo vreemd. Sommige mensen zijn zelfs zo bang voor de tandarts dat ze niet meer durven te gaan, wat ook wel tandartsfobie wordt genoemd. Maar hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe groter de kans dat je problemen krijgt met je tanden en tandvlees. Gelukkig is er wel iets te doen aan die tandarts angst. In dit artikel deel ik tips om je angst voor de tandarts te overwinnen. Leuker kan ik het helaas niet maken, maar hopelijk wel minder spannend!

bang voor de tandarts

Bang voor de tandarts? 9x angst voor tandarts tips:

1. Zo jong mogelijk

Als je dit leest, is het voor jou waarschijnlijk te laat, maar je kunt de tip wel meenemen voor je (klein)kinderen. Om tandarts angst te voorkomen, is het belangrijk dat je jonge kinderen zo vroeg mogelijk laat kennismaken met de tandarts. Hoe jonger ze zijn, hoe kleiner de kans dat ze er een angst voor ontwikkelen. Als een bezoek aan de tandarts iets is wat ze al hun hele leven doen, dan weten ze niet beter en is er geen reden om bang te zijn. Probeer je tandarts angst dus niet door te geven aan je kind en neem je zoon of dochter al vroeg mee naar de tandarts.

2. Schakel de hulp van anderen in

Durf je zelf niet te bellen naar de tandarts om een afspraak te maken? Vraag dan gerust aan iemand anders om te bellen en ga bij voorkeur samen. Deze persoon zal je motiveren om te gaan, kan je eventueel brengen en je steunen of het woord voeren als dit nodig is. Mocht je de dag van de afspraak zo bang zijn om naar de tandarts te gaan, dan is de kans veel kleiner dat je zal afbellen als je met iemand anders gaat. 

3. Vertel over je tandarts angst

Wat kun je doen tegen angst voor de tandarts? Deze angst is zeker niet ongewoon. Het is een angst waar veel mensen last van hebben dus je hoeft je hier niet voor te schamen. Maak je ook niet druk dat de tandarts je zal uitlachen wanneer je vertelt dat je bang bent. Het is juist goed als hij weet dat je bang bent zodat hij hier rekening mee kan houden. Hij zal er dan alles aan doen om je op je gemak te stellen en je zenuwen weg te nemen.

4. Zoek een angsttandarts 

Weet je uit ervaring dat je tandarts niet begripvol is? Dan doe je er goed aan om een andere tandarts te zoeken, bij voorkeur een angst tandarts. Oftewel een tandarts die gespecialiseerd is in de behandeling van angstige patiënten. Google kan je helpen om een geschikte tandartsenpraktijk te vinden. Durf ook zeker advies te vragen aan familie, vrienden en collega’s want er zal vast wel iemand een angsttandarts kunnen aanraden.

5. Vraag informatie

Sommige mensen vinden het heel eng om in de tandartsstoel te liggen en geen controle te hebben over wat er in hun mond gebeurd. Is dat herkenbaar voor jou? Vraag dan informatie aan je tandarts als je een specifieke behandeling krijgt, zodat je weet wat je te wachten staat. Sommige mensen vinden het ook prettig om mee te kunnen kijken met de behandeling. Je tandarts kan dan een spiegel boven je gezicht hangen zodat je kunt zien wat hij doet.

Andere mensen vinden die spiegel juist verschrikkelijk. In dat geval mag je gerust vragen om de spiegel weg te draaien. Het is belangrijk om je zorgen met de tandarts te bespreken zodat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Natuurlijk kan je ook altijd je ogen sluiten als je het te eng vindt.  

angst voor tandarts

6. Zorg voor afleiding

De kille witte ruimte, de enge instrumenten, de vreselijke geluiden… ik begrijp maar al te goed waarom het niet leuk is om in die stoel te liggen. Je bent al zenuwachtig en dan moet je ook nog eens je mond opensperren in de meest oncomfortabele positie. Er zijn inderdaad veel leukere dingen om te doen.

Hoe blijf je rustig bij de tandarts? Mijn tip is om voor afleiding te zorgen. Vraag bijvoorbeeld aan je tandarts of hij het erg vindt als je muziek luistert tijdens de behandeling. Zet je favoriete playlist op, sluit je ogen en concentreer je op de muziek. Op die manier zal je minder aan de behandeling denken en minder bang zijn.

Wat ook kan helpen is om je ogen te sluiten en je voor te stellen dat je op een zonnig strand ligt. Ook dit werkt zeer rustgevend. Probeer het eens! Je kunt natuurlijk ook aan andere dingen denken, zoals de overvolle wasmand die thuis op je wacht, al weet ik niet of dit voor iedereen zo ontspannend is. Het is wellicht even zoeken naar wat voor jou prettig werkt maar afleiding kan dus zeker helpen bij je tandarts angst. 

7. Vraag om verdoving

Ben je bang voor de pijn bij de tandarts? Dan mag je altijd om een verdoving vragen. Uiteraard niet voor een normale controle, maar bij het vullen van een gaatje of een andere behandeling is dit zeker mogelijk. Dit is een klein prikje die je dikwijls niet voelt. In ieder geval minder dan de behandeling zelf.

8. Neem controle

Zoals ik eerder al zei, is het belangrijk om je tandarts angst te bespreken. Je kunt eventueel ook afspreken om een teken te geven als het je even teveel wordt. Je kunt bijvoorbeeld je hand opsteken als je te bang wordt en je even een pauze nodig hebt. Op die manier kan je tandarts rekening houden met je angst en tijdig stoppen. Het gevoel dat je de controle hebt, ervaren veel mensen zeer prettig en kan dus zeker helpen bij je tandarts angst. 

9. Beloon jezelf

Heb je jouw tandarts angst overwonnen? Wat ontzettend knap van je! Dan is het nu tijd voor de laatste en leukste stap: jezelf belonen! Dit kan een bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialiste zijn, het eten van je favoriete maaltijd of het kopen van een item dat al een tijdje op je verlanglijstje staat. Je hebt het verdiend!  

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Brandend mondwater? Gebruik het niet!

Rechte tanden met een onzichtbare beugel, hoe werkt dit?