Waarom jij ook een plantenspuit voor je planten moet gebruiken

Geplaatst door

Plantenspuit gebruiken – Lukt het je maar niet om je kamerplanten in leven te houden of vraag je je af waarom die ene plant niet begint te groeien? Misschien is het antwoord op je vraag wel dat je geen plantenspuit voor je planten gebruikt. Een plantenspuit is natuurlijk bedoeld om je planten mee water te geven, maar dit item doet nog veel meer goeds voor al dat groen in huis. In dit artikel kom je te weten waarom een plantenspuit onmisbaar is voor je planten (en voor je interieur). 

wat is een goede plantenspuit

1. Plantenspuit tegen droge lucht in huis

Waar is een plantenspuit voor? Soms kies je voor tropische planten in huis, maar vergeet je dat die planten nood hebben aan een hoge luchtvochtigheid in huis. De kans is groot dat de lucht in huis dikwijls te droog is, met als gevolg dat je planten doodgaan. Door je planten te besproeien met een plantenspuit kan je het vochtgehalte op peil houden, zonder dat de aarde te veel water krijgt. Wanneer je een plant te veel water geeft, is de kans namelijk groot dat hij niet zal overleven. Hebben je planten bruine bladeren? Dan is het extra belangrijk om de bladeren te besproeien met water! 

2. Plantenspuit haalt stof van de bladeren

Kijk eens goed naar de bladeren van je kamerplanten. Wanneer je je planten nooit besproeit, zal je zien dat er een hoop stof op ligt. Aangezien bladeren licht opnemen is het noodzakelijk om planten te besproeien. Als je dit niet doet, dan wordt het voor je groene vrienden moeilijk om het licht op te vangen. Het water zorgt ervoor dat het stof van de bladeren verdwijnt. Let er wel op dat je het stof er ook echt goed af spuit en het niet alleen nat maakt, want dan droogt het gewoon weer op.

Lees ook: Waarom kamerplanten afstoffen én hoe doe je dat? 

waar is een plantenspuit voor

3. Bootst de regen na

Wanneer je jouw planten te veel water geeft, kunnen de wortels rot worden in de pot. Dit gebeurt vooral wanneer er geen gat onderin de pot zit waardoor het water kan weglopen. Om die reden kan het ook handig zijn om alleen de bladeren van water te voorzien in plaats van de hele aarde. Je kunt dit gemakkelijk doen door alleen de bladeren te besproeien. Op die manier boots je ook een kleine regenbui na en daar houden planten heel erg van. Let op: zoek wel eerst even op of je kamerplant daar tegen kan want sommige planten houden juist niet van te natte bladeren.

Zo, dit zijn een aantal voordelen van een plantenspuit. Gebruik bij voorkeur water zonder kalk voor je planten. Je kunt dit op verschillende manieren verzamelen, bijvoorbeeld door buiten regenwater op te vangen. Als je een luchtdroger hebt (een apparaat om de vochtige lucht op te vangen), dan kan je dit water ook voor je planten gebruiken. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Fan van een botanisch interieur? Zo creëer je het

Alles wat je moet weten over hydrokorrels