Waarom kamerplanten afstoffen én hoe doe je dat?

Geplaatst door

Je kamerplanten afstoffen, doe jij het regelmatig? Waarschijnlijk ga je geregeld met een stofdoek over je meubels en vensterbanken om je huis fris te houden. Maar neem je dan ook de bladeren van je kamerplanten mee in je stofritueel? Je kamerplanten afstoffen is belangrijk voor hun groeiproces. Door de laag stof op hun bladeren krijgen je planten namelijk te weinig zonlicht en dat belemmert hun groei. Hieronder vertel ik meer over het belang van kamerplanten afstoffen en hoe je dit moet aanpakken. 

kamerplanten afstoffen

Waarom kamerplanten afstoffen?

De bladeren van je planten vangen zonlicht op om te kunnen groeien en bloeien. Zo worden voedingsstoffen en energie geproduceerd waarmee de plant nieuwe bladeren kan aanmaken. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Als er een laag stof op de bladeren ligt, dan zal de plant minder voeding en energie voor zichzelf aanmaken. Het gevolg hiervan is dat je planten minder goed groeien of in het ergste geval sterven.

Nog een belangrijk voordeel van kamerplanten afstoffen is dat je zo ongedierte kunt bestrijden. Je kunt er alles over lezen op Biogroei.be

kamerplanten sproeien

Hoe kamerplanten afstoffen?

Iedere dag je kamerplanten afstoffen in bijvoorbeeld een open kast hoeft gelukkig niet. Zodra je ziet dat er stof op de bladeren ligt of wanneer de bladeren erg stoffig aanvoelen als je erover wrijft, is het tijd om ze proper te maken. Hieronder vind je een aantal tips om dit aan te pakken: 

1. Kamerplanten afstoffen met een doek

Meestal kan je de kamerplanten prima afstoffen met een normale, zachte stofdoek die je ook voor je meubels en planken gebruikt. Het is uiteraard wel belangrijk dat de doek proper is. Pak het blad van de plant voorzichtig in je hand en wrijf van boven naar beneden het stof eraf met de doek. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat het blad afbreekt of scheurt. Doe dit met alle bladeren en eventueel de stengels als die ook stoffig zijn. Klop de doek na iedere plant goed uit.

2. Kamerplanten sproeien

Net als in de natuur worden planten blij van een flinke regenbui. Omdat het in huis altijd droog is, kan je ze na een stofbeurt verwennen met wat extra water. Dit kan je doen door met een plantenspuit boven de plant te spuiten. Sommige planten, zoals de lepelplant, vinden dit zo fijn dat ze extra bloemen zullen ontwikkelen. Mooi meegenomen, toch? 

3. Spoel de bladeren onder de kraan

Je kunt je stoffige planten ook in de gootsteen of onder de douche zetten, en de bladeren afspoelen met lauwwarm water. Te koud of te heet water kan de bladeren beschadigen dus dat gebruik je best niet. Voor grote planten is deze tip wellicht niet zo handig, die kan je het gemakkelijkste afstoffen met een doek.

4. Kamerplant met harige bladeren schoonmaken

Heb je een kamerplant met harige bladeren of plakkerige bladeren? Dit kan bijvoorbeeld ezelsoor of viooltjes zijn. Deze bladeren maak je best niet nat. Je kunt ze het beste schoonmaken met een zachte make-upborstel.

5. Dode bladeren plant verwijderen

Nu je toch je plant aan het afstoffen bent, controleer hem dan meteen op dode bladeren. Ook dode bladeren trekken stof aan en verspreiden het vervolgens naar de rest van de plant. Daarom knip je verwelkte bladeren best af zodat je plant zijn energie kan steken in gezonde bladeren. 

stoffige planten

Zo, dit zijn een aantal tips voor het afstoffen van kamerplanten. Tijdens je volgende stofbeurt door het huis neem je dus ook best je kamerplanten mee. Wanneer je dit regelmatig doet, zal je niet veel last meer hebben van stoffige planten. Daar worden je planten blij van en jij ook! 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Fan van een botanisch interieur? Zo creëer je het