Alles wat je moet weten over Hydrokorrels

Geplaatst door

Hydrokorrels – Waarschijnlijk heb je al dikwijls kleine, ronde kleibolletjes in een plantenbak zien liggen en heb je je afgevraagd wat ze eigenlijk doen. Die kleibolletjes zijn hydrokorrels. Deze korrels zijn een goedkope en efficiënte manier om bloempotplanten gezond en sterk te laten groeien. Heb je nog meer vragen zoals: wat is het nut van hydrokorrels? Hoe moet je hydrokorrels gebruiken? En heeft Action hydrokorrels? Dan ben je hier op de juiste plek want in dit artikel kom je alles te weten over deze kleine bolletjes!

wat is het nut van hydrokorrels

Wat is het nut van hydrokorrels?

Deze korrels absorberen vocht. Ze zijn zeer krachtig en dat is de reden waarom ze dikwijls worden gebruikt om de waterhuishouding in plantenbakken en in bloempotten te verbeteren. Als een plant op een bepaald moment bijvoorbeeld te veel water krijgt en hierdoor zou ‘verzuipen’, dan zorgen de korrels ervoor dat het overtollige water wordt opgenomen uit de wortel en de plant niet doodgaat.

Daarnaast maken de korrels de grond losser waardoor er meer lucht onder het oppervlak circuleert en de wortel meer zuurstof krijgt. Kortom: de korrels houden je planten gezond en zorgen ervoor dat je ze minder vaak water hoeft te geven. 

Lees ook: Waarom jij ook een plantenspuit voor je planten moet gebruiken

hoe moet je hydrokorrels gebruiken

Hydrokorrels gebruiksaanwijzing

1. Was de korrels

Hoe moet je hydrokorrels gebruiken? Allereerst moet je de korrels wassen met lauw water. Nieuwe korrels bevatten dikwijls een dun laagje gruis of stof en dat wil je natuurlijk niet in je bloempot hebben. Bovendien zullen schone korrels het water in de pot beter opnemen.

2. Vul de bloempot met een kwart korrels

Hoeveel hydrokorrels in een plantenbak of bloempot? Als je een nieuwe bloempot of bak gaat vullen, start dan altijd eerst met een laag korrels. Het beste is om het eerste kwart van de pot met korrels te vullen en de rest met aarde. 

3. Vul de bloempot met aarde

Aarde is uiteraard onmisbaar voor een plant. Vul de bloempot tot ongeveer 2/3 met aarde. Op die manier blijft er voldoende ruimte over voor de kluit van de plant.

4. Was en plant de plant

Was de overtollige aarde van de wortels af onder een kraan (niet te hard), het liefst met lauw water. Graaf de wortels in de pot en duw de aarde zachtjes aan.

5. Strooi opnieuw korrels

Heb je de plant ingegraven? Strooi dan opnieuw een laag korrels op de bovenste laag aarde. Bij een kleine bloempot mag deze laag twee centimeter zijn, bij een grote pot vier centimeter. Door ook bovenaan de pot te bestrooien met de kleine bolletjes, zorg je ervoor dat het water egaal wordt verspreid over het oppervlak.

6. Geef de plant water

Een pluspunt van hydro korrels is dat ze direct hun werk doen. Zodra de plant is ingegraven, kan je hem water geven. Bij een plant die nog maar net is geplant, gebruik je het beste lauw water. Dit omdat de wortels pas na een tijdje hun volledige sterkte hebben bereikt.

hydrokorrels buitenplanten

Waar hydrokorrels kopen?

Je kunt online hydrokorrels kopen maar ook in diverse tuincentra en doe-het-zelf winkels zoals Aveve, Brico, Gamma en Hubo. Heeft Action hydrokorrels? Ja! Als je korrels wilt kopen voor de goedkoopste prijs, dan moet je bij de Action zijn. 

Hydrokorrels gaan in principe voor eeuwig mee dus je hoeft ze slechts een keer te kopen. De korrels bevatten namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant dus ze worden ook niet afgebroken. Vervang je een potplant voor een nieuw exemplaar? Dan kan je de oude korrels gewoon afspoelen en hergebruiken. Superhandig!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Fan van een botanisch interieur? Zo creëer je het

Deze kamerplanten brengen kleur in het najaar