Zo verwijder je donkere voetafdrukken uit slippers en sandalen

Geplaatst door

Vind jij het ook zo fijn om op warme dagen luchtige slippers of sandalen te dragen? Het enige nadeel is dat er al snel donkere voetafdrukken in het voetbed ontstaan. Dat is natuurlijk zonde! Gelukkig kan je makkelijk zwarte voetafdrukken uit slippers en sandalen krijgen met onderstaande tips. Je hebt vast wel één van deze middelen in huis dus je hoeft er niet eens de deur voor uit!

donkere voetafdrukken

Hoe ontstaan donkere voetafdrukken in slippers en sandalen? 

Op het eerste gezicht lijkt het misschien slijtage, maar niets is minder waar. Donkere voetafdrukken in je slippers en sandalen zijn een ophoping van vuil en zweet. Niet echt fris om daar met je propere voeten in te stappen. Tijd voor een schoonmaakbeurt dus! Hoe krijg je badslippers schoon? Hoe sandalen reinigen? Je kunt slippers en sandalen op verschillende manieren schoonmaken, afhankelijk van welk materiaal ze zijn gemaakt. Hieronder zet ik vier manieren op een rijtje. 

Tips tegen zwarte voetafdrukken 

1. Tandenborstel en zout

Kunststof slippers en sandalen kan je makkelijk schoonmaken met water en zeep. Echter kan het gebeuren dat de voetafdrukken hiermee nog niet helemaal weggaan. Dan kan je met een tandenborstel en zout aan de slag gaan. Strooi een beetje zout op je natte slippers of sandalen, laat het een paar minuten inwerken en borstel ze vervolgens proper met een tandenborstel. Tenslotte spoel je de slippers af met water en daarna zijn ze weer zo goed als nieuw! Wat ook handig is meegenomen: door het zout krijg je zweetgeur uit slippers. Win-win dus!

Lees ook: 7 dingen die je met een tandenborstel kan doen

2. Groene zeep

Voor leren sandalen en slippers gebruik je het beste een speciaal reinigingsmiddel dat je bij de schoenenwinkel kan kopen. Ben je op zoek naar een goedkoop alternatief? Dan kan je ook warm water en groene zeep gebruiken. Gebruik een zacht sponsje om de vlekken uit je zolen te krijgen. Let er wel op dat je de slippers of sandalen niet te nat maakt en niet te hard schrobt. Hiermee kan je het leer beschadigen en dat wil je uiteraard voorkomen.

zwarte voetafdrukken

3. Afwasmiddel

Voor suède sandalen en slippers kan je afwasmiddel gebruiken. Echter moet je heel voorzichtig zijn met suède schoenen en zeker niet te veel water gebruiken. Probeer eerst om je slipper of sandaal proper te krijgen zonder water, met een sponsje of tandenborstel dat lichtjes schuurt. Mocht dit niet werken, kan je een beetje warm water en afwasmiddel proberen. Vervolgens kan je ze aan de zon laten drogen.

4. Schoenreiniger

Zijn de donkere voetafdrukken zo hardnekkig dat bovenstaande tips niet werken? Dan kan je een reinigingsspray voor schoenen gebruiken. Deze tip werkt ook als je sandalen of slippers hebt die van een ander materiaal dan kunststof zijn gemaakt. Probeer de reiniger eerst altijd op een klein stukje van de schoen om te zien hoe het materiaal erop reageert. Wanneer dit goed gaat, dan kan je de volledige schoenen behandelen. 

Spray de zwarte voetafdrukken in met de reiniger tot ze goed nat zijn. Laat de spray een paar minuten intrekken tot het nog een beetje vochtig is. Daarna kan je met een tandenborstel de donkere vlekken wegpoetsen. Maak de tandenborstel nat onder de kraan en wrijf flink over de vlekken heen. Herhaal dit proces totdat de vlekken helemaal verdwenen zijn.

Lees ook: Handig: zo kan je jouw Birkenstocks schoonmaken

HuishoudenHuishouden