Rugpijn? 5x Je rug ontlasten in het dagelijks leven

Geplaatst door

Heb jij regelmatig last van rugpijn? Je bent niet de enige. Maar liefst acht op de tien mensen hebben wel eens last van rugpijn. Het kan ineens opduiken of juist langzaam optreden. Dikwijls wordt rugpijn veroorzaakt door dagelijkse taken waarbij je een verkeerde houding aanneemt. In dit artikel deel ik vijf manieren om je rug te ontlasten: als je in de auto zit, als je schoonmaakt, tuiniert, de ramen wast en als je voorwerpen tilt. Alle beetjes helpen om van die vervelende rugpijn af te komen. Lees mee! 

rug ontlasten

1. Rugpijn in auto

Waarschijnlijk sta je niet stil bij de manier waarop je in de auto stapt, terwijl dit eigenlijk heel belangrijk is voor je rug. Zo stap je het beste in de auto: draai beide benen samen in de auto terwijl je ook je schouders draait en je buikspieren aanspant. Als je polsen op het stuur liggen, moeten je ellebogen lichtjes gebogen zijn. Stel ook de zetelhoogte en zeteldiepte in zodat je heupen op dezelfde hoogte als je knieën komen. Zorg dat je rugleuning en zitvlak een hoek van 100-110 graden vormen. Op die manier verlaag je de druk op je onderrug. 

2. Rugpijn na schoonmaken

Schoonmaken is niet de leukste klus als je rugpijn hebt. Echter zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je rug te ontlasten tijdens het schoonmaken. Als eerste is het belangrijk om materiaal met een lange steel te gebruiken waarbij het uiteinde van de steel tot aan je schouders komt. Sommige stelen zijn verstelbaar, zoals bij de Vileda vloerwisser en de Swiffer WetJet, en die zijn ideaal voor je rug!

Probeer ook de natuurlijke S-curve van je rug te behouden: een licht holle onderrug en licht bolle bovenrug. Verplaats je gewicht afwisselend van je voorste naar je achterste been. Hou er ook rekening mee dat duwen beter voor je rug is dan trekken.

lage rugpijn

Lees ook: Waar op letten bij het kopen van een ergonomische bureaustoel?

3. Rug ontlasten als je tuiniert

Hou je van tuinieren? Gebruik tuinmateriaal met een lange steel. Als je laag bij de grond werkt, sta dan nooit gebukt want dit is zeer slecht voor je rug. Werk altijd vanop je knieën en voeg een steunpunt toe door een hand op de grond te plaatsen. Laad je kruiwagen nooit te vol en plaats het zwaarste gewicht ter hoogte van de wielen om je rug te ontlasten. 

4. Rug ontlasten als je ramen wast

Ook de ramen wassen kan erg belastend zijn voor je rug, behalve als je de juiste houding aanneemt. Je belast je lichaam het minst als je tussen je heupen en schouders werkt. De trekker en spons boven de schouderhoogte of onder heuphoogte gebruiken, geeft meer druk op je wervels. Het brengt je in minder comfortabele posities die al snel overbelasting veroorzaken. Werk altijd met een opstapje en plaats dit recht voor je werk. Zet je emmer bij voorkeur ook op een verhoging. Dit is niet alleen het beste voor je rug maar werkt ook het gemakkelijkste.

5. Als je voorwerpen tilt

Tenslotte kan je je rug ontlasten als je voorwerpen tilt. Ga altijd zo dicht mogelijk bij het voorwerp staan en buig je knieën. Je rug blijft dan in een neutrale positie. Buig niet met bolle rug want dit verhoogt de druk op de tussenwervenschijven. Houd het voorwerp altijd zo dicht mogelijk bij je lichaam. 

rugpijn na schoonmaken

Deze aanpassingen in je dagelijks leven kunnen absoluut het verschil maken, zeker als je lage rugpijn hebt. Blijft de rugpijn gedurende lange tijd aanwezig en heb je ook uitstralende pijn? Ga dan naar de huisarts om deze problemen te bespreken. 

Veel liefs,
Vanessa xxx