Hoe troost je een huilbaby? 5 tips op een rij

Geplaatst door

Wat is de definitie van een huilbaby? En hoe lang huilt een huilbaby? Een huilbaby is een baby die minimaal drie dagen per week gedurende drie uur huilt. Om erachter te komen of je een huilbaby hebt, houd je best een huildagboekje bij. Baby’s huilen vaak, maar als je merkt dat jouw baby lijkt te krijsen en steeds op dezelfde toon, dan kan het een huilbaby zijn. Huilbaby’s nemen bovendien een voorkeurshouding aan en zijn daar moeilijk uit te halen. Hun lichaam is hierdoor vaak verkrampt.

10 tot 30 procent van de baby’s huilt de eerste vier maanden overmatig. Maar slechts een klein percentage daarvan valt onder de noemer huilbaby. Na vier à vijf maanden wordt het huilen gewoonlijk beter. Deze periode kan echter eindeloos lijken. Daarom geeft Ergobaby, fabrikant van essentiële babyproducten, vijf tips om je hier beter door te helpen.

hoe troost je een huilbaby

Hoe troost je een huilbaby? 

1. Onderzoek bij de kinderarts

Wat is de oorzaak van een huilbaby? In 90 procent van de gevallen is er geen oorzaak te vinden waarom je baby zo vaak huilt. Toch sluit je best alles uit. Baby’s hebben soms last van een prikkelbare darm en andere kwaaltjes die ze onrustig kunnen maken. De baby heeft tijdens de bevalling ook heel wat lichamelijke stress ervaren. Dat hangt ook af van hoe makkelijk je bevalling ging. Daarom is het belangrijk om met een dokter te bespreken hoe vaak en wanneer je baby huilt en hoe je bevalling is verlopen. De dokter kan na onderzoek een diagnose stellen. Mocht het een huilbaby zijn, kun je samen een plan van aanpak maken.

ergobaby draagzak embrace

2. Je kind dragen en inbakeren

Wat kun je doen tegen huilbaby? Dichtbij mama of papa, daar voelt je baby zich het veiligst. Draag je baby daarom in een draagzak. Jouw loopritme en hartslag werkt kalmerend. De draagzak bootst het warme coconnetje na waar je baby negen maanden lang verbleef. Een baby die zich geborgen voelt, ervaart minder stress en huilt daardoor minder. Daarnaast is het een fijne manier om tussen de huilbuien door toch een band met je baby op te bouwen. Voor pasgeborenen is de Embrace-draagzak van Ergobaby het ideale knusse nestje. 

Ook inbakeren geeft voor de meeste baby’s een veilig en knus gevoel. Je kind vindt op die manier sneller rust doordat hij of zij niet meer met zijn armen en beentjes kan schoppen. Daardoor slaapt hij of zij ook langer door.

baby inbakeren

3. Communiceren en spelen

Met communiceren bedoelen we niet dat je gesprekken voert met je baby, maar wel dat je er tegen praat. Klinkt gek? Neen hoor, je baby leert je stem en leert aan de toon van je stem en lichaamsstaal hoe jij je voelt. Levenslange lessen! ​Probeert dus ook niet blij te zijn als je dat absoluut niet bent. Een mismatch tussen je uitdrukking en je stem zal je baby verwarren. Vertel eerlijk tegen je baby dat huilen je verdrietig maakt. Het ventileren help je daarnaast ook vooruit.

Geef je baby niet enkel aandacht als hij of zij veel huilt. Vul de kalme momenten op met speelmomenten. Je bouwt samen aan mooie momenten tussen de huilbuien door. Daar heb je allebei veel aan: je baby leert dat hij of zij ook positieve aandacht kan krijgen en ook jij associeert je baby niet meer alleen aan huilen.

4. Creëer regelmaat

Zorg voor een voorspelbaar ritme, dat kan je baby kalmeren. Eten, een dutje in bed, een nieuwe pamper, even spelen… ​ Ook in je activiteiten kan je regelmaat creëren: eerst samen spelen op de tapijt en dan alleen in de box. Bepaal ook het slaapritme van je baby door je baby even te laten huilen. Valt hij of zij in slaap na 10 minuten huilen en 2 minuten jengelen? Dan weet je dat voor de volgende keer en kan je er ook rust in vinden. Er bestaan verschillende methodes om je baby in slaap te laten vallen, bespreek bij twijfel met de dokter en doe waar jij je goed bij voelt.

ergobaby draagzak newborn

5. Zoek zelf ook rust en vraag naar hulp

Je baby voelt jouw spanning ook. Schakel daarom hulp in zodat jullie kunnen rusten. Hulp inschakelen kan moeilijk lijken, maar is cruciaal om je eigen kalmte niet te verliezen. Je zal zien dat mensen in je omgeving begripvol reageren als ze op de hoogte zijn van de situatie. Blijf met je partner praten en zorg goed voor jezelf en elkaar. Jullie zijn beide geprikkeld door slaaptekort en stress.

Word niet boos op elkaar, jullie staan er samen voor en zullen er samen sterker uitkomen. Besef dat deze situatie, hoe eindeloos ze soms ook lijkt, wel degelijk over gaat.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: 

De 5 meest gestelde vragen en antwoorden over borstvoeding bij pasgeborenen

Wat is het veiligste beddengoed voor jouw baby?

Hoe kan je je baby op een duurzame manier verzorgen?

Waar gebruik je billendoekjes voor? 6 verrassende manieren!