Hoe kan je je baby op een duurzame manier verzorgen?

Geplaatst door

Hoe kan je je baby op een duurzame manier verzorgen? Als je mama of papa wordt, sta je vaak pas echt stil bij hoe het met de wereld gesteld is. Want jouw kindje verdient het om op een gezonde planeet op te groeien, toch? Door milieubewust te leven, draag je alvast een steentje bij aan een gezonde toekomst van je kind. Dit kan je doen door je kindje duurzaam op te voeden en door zuinig om te gaan met elektriciteit en gas. Een andere manier om goed voor de planeet te zorgen is door een duurzame verzorging van je baby. Dit hoeft echt niet veel tijd of geld te kosten. In dit artikel deel ik een aantal tips voor het duurzaam verzorgen van je baby!

duurzame verzorging baby

Hoe kan je je baby op een duurzame manier verzorgen?

1. Kies voor wasbare luiers

Wanneer je je baby milieubewust wilt verzorgen, zijn wasbare luiers de beste keuze. Ook al moet je veel wassen. Wasbare luiers zorgen voor veel minder afval en voor minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers. Bovendien zijn ze ook nog eens goedkoper voor je portemonnee. In aankoop zijn wasbare luiers duurder dan een pak wegwerpluiers, maar dat geld heb je snel weer terugverdiend. Nog een voordeel: wasbare luiers zijn er in verschillende kleuren en prints, ze zien er dus veel leuker uit dan de standaard witte luiers. 

2. Gebruik wasbare billendoekjes

Niet alleen wegwerpluiers maar ook wegwerpdoekjes zijn een grote belasting voor het milieu. Een oplossing hiervoor is om herbruikbare billendoekjes te gebruiken. Dit zijn vierkante mini-handdoekjes die je in een plastic doos met water en olie bewaard. Wanneer je een doekje gebruikt hebt, gooi je het vuile doekje in een andere box waarin ook water en olie zit. Zodra de box vol is, dan kan je de doekjes wassen in de wasmachine en weer hergebruiken. Eigenlijk komt het neer op het gebruik van washandjes om de babybilletjes te reinigen, maar wasbare billendoekjes zijn net iets sneller en je hoeft geen water in de buurt te hebben. 

3. Kook biologisch

Nog een manier om je baby duurzaam te verzorgen is door biologisch te koken. Zodra je baby klaar is voor zijn eerste vaste hapjes, kan je verse en biologische producten gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zoveel mogelijk lokale seizoensgroenten te gebruiken. Zo voorkom je dat ze met de vrachtwagen of het vliegtuig naar België en Nederland gebracht moeten worden. Daarnaast kan je kiezen voor fruit en groenten van de biologische boer. Deze gebruikt geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bij het kweken van de gewassen. 

baby duurzaam verzorgen

4. Gebruik duurzame verzorgingsproducten

Elk jaar komen er miljoenen tonnen plastic in de natuur terecht. Dit breekt moeilijk af, wat het milieu en de dieren in gevaar brengt. Daarom is het van belang om zo min mogelijk plastic producten te kopen en te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld liever linnen tasjes en papieren rietjes dan de plastic variant. Ook bij het verzorgen van je baby kan je hierop letten door duurzame verzorgingsproducten te gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn: tandenborstels van bamboe, een houten haarborstel of kam, fopspeen en bijtring van natuurrubber, pleisters van bio katoen, badolie en billencrème van 100% natuurlijke ingrediënten. 

5. Kies voor tweedehands kleding

Is je baby uit zijn kleding gegroeid? Breng dan eens een bezoekje aan de kringloopwinkel of kijk eens rond op tweedehands websites. Door gebruikte kleding te kopen, zorg je ervoor dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden. Dit is beter voor het milieu en vaak kost het je minder geld dan nieuwe baby outfits te kopen. Heb je vriendinnen die ook mama zijn van een baby of peuter? Organiseer dan eens een kledingruil. Zo kan je elkaar blij maken met nieuwe kleding zonder geld uit te geven én je hebt samen een gezellige middag of avond!

Uiteraard ben je niet verplicht om al deze tips toe te passen. Iedereen doet wat hij kan. Dit zijn haalbare tips dus zeker het proberen waard. Hou dit in je achterhoofd: wat goed is voor de natuur, is ook goed voor de gezondheid van je kindje en meestal (op lange termijn) ook voor je portemonnee!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat is het veiligste beddengoed voor jouw baby? 

Hoe troost je een huilbaby? 5 tips op een rij