Zolder verbouwen tot extra kamer: zo doe je dat!

Geplaatst door

Heb je het gevoel dat je huis te klein wordt? Zou je graag wat meer woonruimte willen creëren? De zolder is dé perfecte plek om een extra kamer te maken. Een slaapkamer voor de kinderen, een thuiskantoor of een leuke hobbykamer: je kunt de zolder voor diverse doeleinden gebruiken. Maar hoe doe je dat, de oude rommelzolder verbouwen tot een gezellige kamer? Deze tips helpen je alvast een handje op weg!

zolder verbouwen ideeën

Zolder verbouwen tot extra kamer: zo doe je dat

1. Inspiratie opdoen

Slaapkamer, thuiskantoor of hobbykamer: wat voor kamer wil je creëren? Laat je fantasie de vrije loop en doe inspiratie op via Pinterest. Op dit platform vind je prachtige foto’s van andere zolderkamers. Zoek de mooiste afbeeldingen uit en gebruik deze als voorbeeld tijdens de zolderverbouwing.

2. Een ontwerp maken

Als je van de zolderverbouwing een succes wilt maken, mag een goed ontwerp niet ontbreken. Noteer welke materialen je nodig hebt en hoeveel je verwacht dat de verbouwing gaat kosten. Bereken de kosten liever wat ruimer want een verbouwing valt dikwijls duurder uit dan verwacht. Meet daarna de zolder op en maak een tekening op schaal. Je kunt dit op papier doen, maar nog makkelijker is om het online tekenprogramma Google SketchUp te gebruiken.

3. De zolder leegmaken en opnieuw inrichten

Misschien is je zolder reeds bekleed met gipswanden. In dat geval mag je deze stap overslaan. Zo niet, dan is het tijd om de zolder leeg te maken en alle oude, rotte en overbodige delen te verwijderen. Wees extra voorzichtig bij het verwijderen van de tussenwanden want sommige zijn dragend waardoor het dak kan instorten. Vervolgens kan je de zolderruimte opnieuw indelen door tussenwanden en kastruimte te plaatsen.

4. Het dak controleren

Zodra alles open en bloot ligt, heb je een goed zicht op het dak. Neem uitgebreid de tijd om het dak te inspecteren en controleren op eventuele verborgen gebreken. Dit kunnen constructiefouten, lekkage, houtrot of houtworm zijn. Bij een beschadigd dak is de kans op lekkages heel groot dus het is belangrijk dat je dit probleem zo snel mogelijk oplost.

5. Dakkapel of dakraam plaatsen

De meeste zolders zijn donker, muffig en hebben schuine daken. Als je van de zolder een gezellige kamer wilt maken, dan is daglicht onmisbaar. Door een dakkapel of dakraam te plaatsen, kan je makkelijk meer lichtinval creëren. Een bijkomend voordeel is dat een dakkapel de waarde van je woning verhoogt. Mocht je jouw huis in de toekomst willen verkopen, dan kan je er dus meer geld voor vragen.

zolder verbouwen tot extra kamer

6. Elektriciteit aanleggen

De meeste zolders beschikken niet over stopcontacten of lichtpunten, waardoor je nog elektriciteit moet laten aanleggen. Let erop dat je voldoende stopcontacten en lichtpunten voorziet want nu kan je er nog makkelijk bij. Dat wordt een stuk lastiger wanneer de zolder straks vol met meubelen staat.

7. Dak isoleren met glaswol

Het is niet omdat de warmte in huis naar boven gaat, dat het automatisch warm is op je zolderkamer. Vaak gaat er veel warmte verloren via het dak. Door je dak te isoleren met glaswol, hou je de warmte binnen en verlaag je de stookkosten. Glaswol is verkrijgbaar in rollen en dekens en is zeer makkelijk te plaatsen. Het materiaal is goed samen te drukken en vult kieren en gaten perfect op. Een ander groot voordeel van glaswol is dat het ook geluid tegenhoudt. Bovendien is glaswol een zeer brandveilig materiaal en wordt het gemaakt uit reststoffen waardoor het ook duurzaam is.

8. Gipsplaten plaatsen

Vervolgens timmer je de dakbalken netjes af met gipsplaten. Zaag de gipsplaten op maat en snijd alvast de gaten voor de stopcontacten en lichtschakelaars. 

9. Behangen of schilderen

Zodra alles gegipst is, ziet de zolderkamer er meteen een stuk netter uit. Echter zit het werk er nog niet op. Nu is het tijd om de kamer af te werken. Dit kan je doen door te behangen of te schilderen. Wil je de muur verven binnen? Check dan eerst deze meest gemaakte beginnersfouten alvorens je met de verfkwast aan de slag gaat.

10. Vloer op zolder leggen

Als je de zolder als extra kamer wilt inrichten, dan heb je een egale en afgewerkte zoldervloer nodig. Dit is niet alleen praktisch maar ook gewoon het mooiste. Op een zoldervloer komt eerst een houten draagstructuur waarop houten OSB platen van 18 mm dik worden vastgeschroefd. Vervolgens kan je bovenop de houten OSB platen nog een andere vloerafwerking plaatsen zoals vinyl, parket, laminaat of tapijt.

zolder verbouwen tot slaapkamer

11. De laatste hand

Ten slotte moet je nog een paar puntjes op de i leggen en dan is je zolderkamer klaar voor gebruik. Denk aan het plaatsen van het schakelmateriaal, het ophangen van de lampen, het plaatsen van de meubelen en het decoreren met accessoires. En voilà: je oude rommelzolder is veranderd in een mooie en gezellige kamer!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Wat zijn de verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak?