Wat is het veiligste beddengoed voor jouw baby?

Geplaatst door

Wat is het veiligste beddengoed voor jouw baby? – Van zodra je baby een goede nachtrust heeft, kun ook jij als ouder op je beide oren slapen. Jammer genoeg is er niet één gouden regel die een goede nachtrust garandeert. Wat voor andere baby’s werkt, gaat misschien helemaal niet op voor jouw kleintje. Ergobaby, baby-expert en fabrikant van ergonomische babyartikelen, geeft enkele tips die jou kunnen helpen het juiste slaapgerief te kiezen,… of dat nu een swaddle, slaapzak of een dekbed is.

welk beddengoed nodig voor baby

Wat is het veiligste beddengoed voor jouw baby? 

Is inbakeren goed voor baby? Jazeker! Een swaddle of inbakerdoek is een deken ontworpen om je baby mee in te bakeren met de armpjes langs zijn lijfje of op de borst. Sommige mensen denken misschien dat het onaangenaam is omdat het de bewegingsvrijheid beperkt, maar studies hebben aangetoond dat een baby zich net veiliger en zekerder voelt wanneer ze lekker ingeduffeld zijn. Het bootst namelijk het knusse gevoel na dat ze in de baarmoeder hadden.

Een pasgeboren baby inbakeren helpt trouwens de schrikreflex te voorkomen. Bij pasgeboren baby’tjes zijn de meeste van hun bewegingen schokkerig en schrikachtig, daarvan kunnen ze wakker te worden. Dus terwijl baby’tjes in de actieve uurtjes stilletjes aan leren hoe ze hun lichaam moeten bewegen, kunnen ze in hun swaddle juist een moment van echte rust kennen.

Enkele tips om je jonge baby veilig in te bakeren:

Doe je baby lichte kleding aan zodat hij niet oververhit raakt. ​Wikkel de baby goed in, niet te strak, ook niet te los. Je baby moet normaal kunnen ademen en de heupjes kunnen bewegen, maar het wikkeldeken mag niet loskomen terwijl je kleintje slaapt. De bovenkant van het dekentje moet onder de mond van de baby komen, rond de borst en de schouders. Leg je baby op zijn rug te slapen.

De inbakerdoeken van Ergobaby hebben mouwen die helpen om de armen in een natuurlijke houding te plaatsen, met de handjes op de borst en de ellebogen gebogen. Ze zijn handig in gebruik omdat je gemakkelijk de luier van je baby kunt verschonen terwijl die lekker ingebakerd blijft. De swaddles zijn gemaakt van een zacht materiaal en zijn verkrijgbaar in mooie kleuren en motieven, zoals Starry Mint, Sailboat Dreams en Rose Hearts.

baby inbakeren

Wanneer is je baby toe aan zijn eerste slaapzak?

Wat is beter: slaapzak of inbakeren? Welke leeftijd baby slaapzak? Je stopt best met je baby in te bakeren van zodra die actiever wordt en zich bijna begint om te rollen. Meestal is dat tussen 2 en 4 maanden, maar elke baby ontwikkelt zicht natuurlijk anders.

Het handige aan een slaapzak is dat het nog steeds een gevoel van comfort en warmte geeft, maar nu meer beweging toelaat voor je opgroeiende kindje. Het is een goede overgang nadat je je baby in de eerst maanden lekker induffelde met een inbakerdoek. Sommige slaapzakken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, zoals die van Ergobaby. Een slaapzakje mag niet te dik zijn en je moet de dikte van de slaapzak op de kamertemperatuur afstemmen. Het is beter om een laagje kleding toe te voegen of uit te trekken, afhankelijk van de behoeften van de baby.

De meeste slaapzakken zijn gemaakt met drukknopen, klittenband of ritsen zodat ze gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Dat maakt het gemakkelijk om je baby klaar te maken voor zijn bedje, of om ’s nachts de luiers te verschonen. Zorg ervoor dat alle alle sluitingen veilig en goed bevestigd zijn, zodat ze niet vast komen te zitten of je baby pijn doen.

welke leeftijd baby slaapzak

Klaar voor een groter bed

Vanuit een professioneel oogpunt bestaat er niet zoiets als het juiste moment om naar een groter bed over te stappen. Er zijn wel een aantal zaken waarmee je best rekening houdt vooraleer je de slaapzak voor een echt dekbed inruilt.

Eerst en vooral is het belangrijk dat je kind een goede nachtrust heeft, voordat je op een dekbed met kussen overstapt. Een kussen is voor twee jaar niet aan te raden, als je het toch doet, moet het heel dun zijn. Wist je trouwens dat voor buikslapers een kussen absoluut vermeden moet worden? Voor kinderen jonger dan één jaar kunnen kussens zelfs een risico vormen voor wiegendood.

Zonder slaapzak kan je kindje gemakkelijker in en uit bed klimmen – je gaat dus best na of je kindje dit al op een veilige manier kan. Sommige peuters bewegen veel tijdens hun slaap, waardoor het dekbed ’s nachts makkelijk kan vallen. Als je kind het koud krijgt, kan het onrustiger slapen of zelfs wakker worden. Is je kleintje behendig genoeg om wakker te worden, te beseffen dat het dekentje is gevallen en het weer op te rapen (zonder de hulp van een volwassene)? Dan is je kind wellicht ook groot genoeg voor een eigen dekbed en kussen.

Het is handig om een groter dekbed te gebruiken zodat je aan beide kanten van het bed meer stof kunt instoppen – of draai het dekbed een kwartslag om. Op die manier is je kind goed ingepakt en blijft het dekbed beter op zijn plaats.

veiligste beddengoed voor baby

Met deze tips rond hoe je je kindje veilig te slapen legt, kun jij als ouder hopelijk ook snel van je welverdiende rust genieten. Want pas als je baby lekker in dromenland is, kun ook jij echt ontspannen!

De inbakerdoeken en slaapzakjes van Ergobaby zijn verkrijgbaar via Bol.com, www.ergobaby.nl en in de Ergobaby verkooppunten.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe troost je een huilbaby? 5 tips op een rij

De 5 meest gestelde vragen en antwoorden over borstvoeding bij pasgeborenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *