Binnenkort een nieuwe baan? Zo maak je vanaf dag één een goede indruk

Geplaatst door

Je eerste werkdag in een nieuwe baan is altijd spannend, en voelt zelfs een beetje als een eerste schooldag. Ook bij je werkgever en nieuwe collega’s laat je vanaf dag één een bepaalde indruk na. Maar hoe maak je een goede indruk? En hoe zorg je ervoor dat je professioneel aan die eerste werkdag begint? Staffing specialist Walters People zet 4 tips op een rijtje. 

eerste werkdag nieuwe baan

Tip 1: Nieuwe baan? Lees je op voorhand in 

Je hebt ongetwijfeld heel wat opzoekingswerk gedaan ter voorbereiding van je eerste sollicitatiegesprek, maar voor je eerste werkdag begint, neem je best nog eens grondig de website en de sociale mediakanalen van je nieuwe werkgever door. Ken je de waarden, de missie en visie van het bedrijf? Weet je waar de organisatie voor staat? Mogelijk heb je tijdens je interviews een brochure of informatiemateriaal meegekregen, dus neem dit zeker nog even door.

Zit er een langere tijd tussen de dag waarop je je contract getekend hebt, en je startdatum? Dan kan het nuttig zijn om ook je contract en arbeidsreglement nog eens door te lezen, zodat je meteen weer weet wat de bedrijfsregels zijn rond vakantieregeling, gezondheidszorg en andere bedrijfsregels.  

Wil je écht indruk maken bij je toekomstige leidinggevende? Dan kan je bijvoorbeeld een paar dagen voor je startdatum even polsen of er bepaalde zaken zijn die je als voorbereiding al kan doen of je alvast inlezen in bepaalde materie.  

Tip 2: Wees op tijd 

Hoe maak je een goede indruk? Op tijd komen is altijd belangrijk, maar toch nog net iets meer op je eerste werkdag. Verliepen je sollicitatiegesprekken online of op een andere locatie en ben je nog niet eerder op je nieuwe werkplek langs geweest, dan doe je er goed aan om het traject eens op voorhand af te leggen. Zo weet je exact hoelang het pendelen duurt. Voorzie hierbij nog wat extra tijd en dan is de kans klein dat je te laat komt.

Gebeurt dat toch door omstandigheden die je zelf niet in de hand hebt, dan bel je best even naar je nieuwe werkgever om hen te verwittigen. Ook al is het niet fijn om meteen te laat te komen, je leidinggevende zal het heus wel begrijpen dat je trein wat vertraging heeft, of dat je in een onvoorziene file stilstaat.  

Tip 3: Draag de juiste outfit  

Ook je kledij zorgt mee voor een goede, dan wel een slechte indruk. Maar welke kleding doe je best aan op die eerste werkdag? Het is aangeraden om ‘veilig’ te beginnen, en niet te speciaal te willen zijn. Laat je opvallende schoenen of sieraden dus voorlopig thuis. Tijdens je sollicitatiegesprekken heb je mogelijk al een glimp kunnen opvangen van collega’s en heb je min of meer een idee hoe collega’s gekleed zijn.

Is dat niet het geval, dan is het sowieso beter om ietsje ‘overdressed’ te zijn dan ‘underdressed’. Je wil immers niet dat jij een jeans en sneakers draagt, terwijl je leidinggeven en je collega’s in maatpak naar kantoor komen. Kies dus voor een look die zowel bij jou als bij het bedrijf past. 

Tip 4: Stel vragen en wees vriendelijk 

Nu je voldoende research hebt gedaan en je de juiste outfit hebt aangetrokken, is het tijd om écht indruk te maken. Hoe te gedragen op eerste werkdag? Stel zo veel mogelijk slimme vragen op je eerste werkdag. Op die manier voorkom je dat je fouten maakt en laat je zien dat je je nieuwe functie snel onder de knie wil krijgen. Je leidinggeven zal dit ongetwijfeld appreciëren. Zo kan je bijvoorbeeld vragen ‘Waarop moet ik vandaag focussen?’ of ‘Bij wie kan ik terecht met vragen als mijn manager niet meteen beschikbaar is?’.

Daarnaast is het ook belangrijk om een open en vriendelijke houding aan te nemen. Stel jezelf netjes voor, ga samen met je collega’s lunchen en zeg gedag wanneer je terug naar huis gaat. Door die vriendelijke houding zal de samenwerking tussen jou en je collega’s vlot verlopen, en sta je vanaf dag één op goede voet met iedereen. Veel succes met je nieuwe baan! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe verwelkom je een nieuwe collega?