Hoe sta je makkelijker op in de ochtend? – Het is kouder en dat zorgt ervoor dat het soms lastig is om uit bed te komen. Je ligt heerlijk onder je warme deken en het liefst zou je nog uren blijven liggen, maar toch moet je je klaarmaken voor een nieuwe dag. Moeilijk uit bed komen is voor veel mensen een probleem, zeker voor degenen die geen ochtendmensen zijn. Hoe sta je makkelijker op in de ochtend? Met de volgende tips heb je minder moeite met opstaan en is het makkelijker (én leuker) om aan je dag te beginnen.
Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?
1. Ga op tijd naar bed
Heb je moeite met opstaan? Misschien ga je ’s avonds te laat slapen waardoor je te weinig nachtrust krijgt. Een mens heeft gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig. Als je van plan bent om de dag om 06.00 uur ’s ochtends te beginnen, doe je er dus goed aan om rond 22.00 uur in bed te kruipen. Let op: als je momenteel pas rond middernacht gaat slapen, is het niet verstandig om je slaapritme in één keer om te gooien door vroeg te gaan slapen. Pak je slaapritme in kleine stapjes aan en ga bijvoorbeeld iedere dag een halfuurtje eerder naar bed.
2. Creëer een ochtendroutine
Niet alleen een avondroutine is belangrijk, maar ook een ochtendroutine. Om zo snel mogelijk te wennen aan het vroeg opstaan, is het van belang om een goede routine aan te brengen. Dit wil zeggen dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaat. Begin dus niet met twee dagen per week vroeg opstaan, maar doe dit meteen de hele week. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan dit ritme en wordt het steeds minder een strijd om uit bed te komen.
Daarnaast is het belangrijk dat je iedere ochtend dezelfde rituelen aanhoudt. Bijvoorbeeld: opstaan, ontbijten, douchen, tanden poetsen en aankleden. Dit zal je helpen om de zware ochtend door te komen. Je lichaam zal deze vaste rituelen herkennen en weet dan automatisch dat er een nieuwe dag is begonnen. Neem ’s ochtends tijd voor jezelf, geniet van een lekker ontbijt en ga niet vliegensvlug de deur uit.
3. Stop met snoozen
Hoe verleidelijk het ook is om te snoozen, toch doe je het beter niet. Door te snoozen maak je het jezelf nog moeilijker om uit bed te komen. Bovendien is snoozen slecht voor je geheugen en is het nadelig voor je productiviteit doorheen de dag. Laat de snooze-knop dus voor wat het is en sta meteen op als de wekker gaat. In het begin zal je even moeten doorbijten, maar na enkele dagen zal het al een stuk vlotter gaan.
4. Natuurlijk wakker worden
Hoe kom ik makkelijker uit bed? Hoe word je fris in de ochtend? Licht is onmisbaar om natuurlijk wakker te worden. Licht stimuleert een stofje dopamine in je lichaam wat ervoor zorgt dat je meer energie krijgt. In de lente en zomer doe je er goed aan om meteen je gordijnen te openen, maar in het najaar is het ’s ochtends lang donker. Tijdens deze donkere maanden kan een wake up light helpen om op een natuurlijke en gezonde manier wakker te worden.
Wist je trouwens dat een wake up light niet alleen helpt met wakker worden, maar ook met in slaap vallen? Het licht in de slaapkamer neemt dan geleidelijk af waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. Sommige wake up lights hebben zelfs rustgevende geluiden die je helpen inslapen.
5. Geef jezelf tijd
Ten slotte is het belangrijk dat je jezelf voldoende tijd geeft om aan deze nieuwe routine te wennen. Je lichaam heeft ongeveer 30 dagen tijd nodig om een gewoonte aan te leren dus volhouden is de boodschap. Geef niet op na een week en zeg niet tegen jezelf dat je het niet kan. Iedereen kan een gewoonte aanleren, je moet het alleen genoeg tijd geven. Het feit dat je dit artikel helemaal hebt gelezen, zegt alvast iets over hoe graag je het wilt. Nu is het tijd om de eerste stap te zetten. Veel succes!
Heb jij nog tips om ’s ochtends makkelijker uit bed te komen?
Veel liefs,
Vanessa xxx
Lees ook:
Herfstdip verminderen met lichttherapie
Meer energie: 9 eenvoudige tips voor een vitaler leven
Banaan voor slapen? Daarom is het goed voor je!
Is het goed of slecht om met oordopjes te slapen?
ik ben blij met de tip wat betreft de banaan. ik ga het echt proberen. elke dag een banaan is ook goed voor de stoelgang en nu heb ik een moment dat het mes snijdt aan twee kanten. bedankt. groetjes
Dag Jose. Wat fijn om te lezen dat je iets met deze tip bent. Ik hoop dat het helpt!
Beste
Ik doe dat al maanden, maar moet wel een inslaper nemen,. Na een minuut of 5 ben ik in dromenland en slaap zes uren aan een stuk.
Van alles geprobeerd maar die banaan is het beste, top .
Gina
Dag Gina. Bedankt voor je reactie! Er is niets mis met een inslaper, als het jou maar helpt. Fijn om te lezen dat de banaan helpt!
Doe dat al maanden en het helpt door gaans maar heb toch soms nachten dat ik niet in slaap val.