Is het goed of slecht om met oordopjes te slapen?

Geplaatst door

Met oordopjes slapen – De lichte slapers onder jullie kennen het vast wel: je partner snurkt en je ligt klaarwakker. En ook als je buren een feestje hebben of teveel lawaai maken, kan je niet slapen. In deze gevallen zijn oordopjes de ideale oplossing. Maar is het wel goed om met oordopjes te slapen of doe je het beter niet?

is het goed om met oordopjes te slapen

Waarom slapen met oordoppen?

Het belangrijkste voordeel is dat slapen met oordopjes de kwaliteit van je slaap enorm kan verbeteren. Zeker wanneer je een lichte slaper bent of moet slapen in een ruimte met veel omgevingsgeluid. Misschien woon je op een drukke baan waar ’s avonds nog veel verkeer is of misschien maken je buren veel lawaai. Ook als je partner snurkt, kunnen oordoppen ervoor zorgen dat je toch een goede nachtrust hebt.

Is het goed of slecht om met oordopjes te slapen?

Het is niet gevaarlijk om dagelijks oordoppen te gebruiken om beter te slapen. Het enige waar je moet op letten is dat je de oordoppen goed schoonmaakt en regelmatig vervangt. Aangezien je zo’n dopje de hele nacht in je oor hebt terwijl je slaapt, kan dit immers flink vies worden. De combinatie van oorsmeer, zweet en de warmte van je hoofdkussen creëert de perfecte broeihaard voor bacteriën aan je oordopje. Daarom is het ontzettend belangrijk om dit goed schoon te maken.

Als je ’s ochtends opstaat, doe je er goed aan om je oordopjes te wassen met water en zeep. Je kunt ook desinfectiedoekjes gebruiken als je dat makkelijker vindt. Laat je oordopjes daarna goed drogen en bewaar ze in een afgesloten doosje zodat er geen vuil en stof bij kan komen. Daarnaast is het belangrijk om je oordoppen regelmatig te vervangen, zeker wanneer je er iedere nacht mee slaapt.

slapen met oordoppen

Een dopje per oor

In eerste instantie klinkt het misschien onlogisch want je beide oren zitten aan hetzelfde hoofd, maar toch gebruik je beter altijd hetzelfde dopje per oor. Tussen je oren kan er immers kruisbesmetting ontstaan als je je oordoppen steeds wisselt. Zorg er dus voor dat het duidelijk herkenbaar is welk oordopje in welk oor hoort. Oordoppen in verschillende kleuren kunnen hierbij helpen.

Kan je oordoppen te diep steken?

Tenslotte is het belangrijk om te letten op de manier waarop je de oordoppen draagt. Sommige mensen hebben de neiging om hun oordoppen erg diep in het gehoorkanaal te duwen, maar dat is slecht voor je oren. Het kan je oren flink gaan irriteren. Bovendien bestaat de kans dat je oorsmeer mee duwt, steeds dieper in je oor. Op termijn kan dit zorgen voor een verstopt oor of een prop in je oor. Let er dus op dat je de oordoppen niet te ver duwt om verdere ongemakken te voorkomen. 

Je kunt oordoppen kopen bij DeOnlineDrogist en Bol.com

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?

Zijn middagslaapjes goed voor je brein of niet?

GezondheidGezondheid

3 reacties

  1. Ik ben een ontzettend lichte slaper. In een ver verleden heb ik ook verschillende oordopjes uitgetest om te slapen. Maar ergens kon ik niet zo goed tegen het gevoel van ‘iets’ in mijn oren te hebben.
    Toch hoor je regelmatig dat oordopjes echt heel veel mensen helpen om beter te kunnen slapen.

    1. Ik snap wat je bedoelt met het gevoel van ‘iets’ in je oren te hebben. Bij mij geeft het juist rust. Ik slaap al bijna 13 jaar met oordopjes en kan niet meer zonder.

  2. Ik heb het een keer geprobeerd vanwege het snurken van mijn man, maar toen kon ik vervolgens niet slapen vanwege de oordopjes. Het voelde net alsof ik stikte!

Reacties zijn gesloten.