Hoe krijg je pluisjes van een trui af?

Geplaatst door

Hoe krijg je pluisjes van een trui af? Pluisjes op een trui zijn vervelend en zien er niet mooi uit. Helaas zijn pluizen een veelvoorkomend probleem tijdens de koude wintermaanden. Als het koud is, nestel je je graag in je favoriete, warme trui met kleine pluiswolletjes tot gevolg. Door die pluizen ziet je trui er al snel oud en versleten uit, terwijl je hem misschien nog maar net hebt gekocht. In dit artikel geef ik een antwoord op de volgende vragen. Waarom pluist mijn trui? Hoe pluizen voorkomen? Hoe verwijder je pluizen? En wat is de beste pluizenverwijderaar? 

hoe krijg je pluisjes van een trui af

Waarom pluist mijn trui?

Hoe ontstaan pillen op kleding? De pluisjes of pillen op kleding ontstaan door de wrijving van de stof. Vooral in de wasmachine is er constant wrijving tussen de verschillende kledingstukken. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte waardoor kleine pluisjes ontstaan. Vooral wollen kleding is gevoelig voor pluisjes, bijvoorbeeld een wollen trui of wollen sjaal. 

Hoe pluizen voorkomen?

Wollen trui pluist vriezer

Hoe voorkom je dat kleding gaat pillen? Hoe voorkom je pluizen van wol? Als je een nieuwe trui of sjaal hebt gekocht, kan je deze een nachtje in de diepvries leggen voor je hem gaat dragen. Natuurlijk in een plastic zak want anders is je nieuwe, mooie trui helemaal nat. Dit trucje werkt trouwens ook goed om stoffen zachter te laten aanvoelen.

Waszakje

Wil je liever geen trui in diepvries stoppen? Stop je trui in een waszakje waar je ook je ondergoed in wast. Zet de wasmachine vervolgens op een laag wolprogramma en je zal zien dat er minder pluisjes ontstaan. 

Binnenstebuiten wassen

Door je wollen trui binnenstebuiten in de wasmachine te stoppen, zullen de pluizen zich aan de binnenkant vormen. Geen kat die het ziet als je jouw favoriete trui draagt! 

Juiste wasprogramma

Ook het juiste wasprogramma voor je kleding is belangrijk om pillen op kleding te voorkomen. Was wollen kleding altijd op een programma voor de wol want zo voorkom je al een heleboel pluisjes. 

Geen droogkast

Wollen kleding stop je niet in de droogkast, maar laat je aan de lucht drogen. De droogkast is namelijk niet geschikt voor kleding die reeds pluisgevoelig is. Dit om dezelfde reden als bij de wasmachine: door de wrijving ontstaan er pluizen.

Wanneer je jouw wollen trui aan de lucht laat drogen, hang hem dan niet aan een kledinghanger maar laat hem liggend drogen op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op een handdoek. Als je de trui toch op een kledinghanger laat drogen, zal hij al snel uit model raken door de zwaarte van het water. Verder kan wollen kleding het beste langzaam drogen, dus niet te dicht bij de verwarming of in fel zonlicht. 

hoe pluizen voorkomen

Hoe krijg je pluisjes van een trui af? 

Voorkomen is dus beter dan genezen, maar soms ben je gewoon te laat om de trui in diepvries te stoppen. In dat geval kan je pluizen verwijderen op een van de volgende manieren.

Plakband

Hoe verwijder je pluizen? Neem plakband en wikkel die met de plakkende kant naar buiten rond je hand. Wrijf daarna over je wollen trui of sjaal en de pluisjes zullen aan de plakband blijven hangen.

Kledingroller

Je kunt ook een kledingroller gebruiken. Leg je favoriete trui op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een tafel, en beweeg heen en weer met de kledingroller. De kleine stukjes wol zullen aan de roller blijven hangen. 

Nagelschaartje

Een andere manier om pillen te verwijderen is met een nagelschaartje. Dit trucje is vooral handig als je slechts een paar kleine pluisjes op je kledingstuk hebt. Met een nagelschaartje kan je de kleine, wollen bolletjes een voor een afknippen. Als er veel pillen op je kleding zitten, pas je beter een ander trucje toe om jezelf veel werk en tijd te besparen.

Pluizendief: elektrische pluizenverwijderaar

Tenslotte kan je ook pluisjes verwijderen met een pluizendief. Dit is een apparaat dat werkt als een soort scheermesje waarmee je alle pluisjes van je trui ‘scheert’. Dit klinkt eng, maar je hoeft niet bang te zijn om een pluizendief te gebruiken. Aan het apparaat zit namelijk een beschermkapje vast, wat beschadiging van het kledingstuk voorkomt. 

wat is de beste pluizenverwijderaar

Heb jij nog tips om pluisjes van een trui te verwijderen? 

Veel liefs,
Vanessa xxx