Hoe maak je een onderhoudsvrije tuin?

Geplaatst door

Droom jij van een mooie tuin maar heb je geen groene vingers? Hou je niet van tuinieren of heb je gewoon te weinig tijd? Dan is een onderhoudsvrije tuin écht iets voor jou. In dit artikel deel ik tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin waarmee jij meteen aan de slag kunt gaan. Zo kan jij in het voorjaar heerlijk genieten van een prachtige tuin zonder dat je er veel werk en tijd hoeft in te steken.

hoe maak je een onderhoudsvrije tuin

Hoe maak je een onderhoudsvrije tuin?

1. Onderhoudsvrije groene tuin

De meeste mensen willen graag gras in hun tuin. Een beetje groen in de tuin ziet er nu eenmaal mooi uit. Daarnaast is het onmisbaar als je jonge kinderen hebt. Jammer genoeg heeft gras veel onderhoud nodig. In de zomer moet je vrijwel wekelijks het gras maaien en daar kruipt flink wat tijd in. Maar niet getreurd! Je kunt alsnog een onderhoudsvrije groene tuin creëren, maar dan met kunstgras in plaats van echt gras.

Met kunstgras geniet je van alle voordelen van echt gras, zonder er ook maar iets voor te moeten doen. Ideaal dus! Vandaag de dag is kunstgras verkrijgbaar in tal van kleuren en soorten. Het is zo mooi dat je het zelfs niet meer kunt onderscheiden van echt gras.

2. Grind voor in de tuin

Naast gras maaien is onkruid verwijderen een vervelende en tijdrovende klus. Zeker op plekken waar geen bestrating of gras ligt, zal er ontzettend veel onkruid tevoorschijn komen. Een prima manier om onkruid te voorkomen is het bedekken van de bodem. Dit kan op verschillende manieren en met allerlei materialen. Denk bijvoorbeeld aan siergrind, kiezel, keien of siersplit. Deze bodembedekkers zijn ideaal voor in je tuin, op je oprit of op je terras.

Is grind onderhoudsvrij? Grind aanleggen is even een werkje, maar als het er eenmaal ligt is het grootste onderhoud achter de rug. Het enige wat je af en toe moet doen, is het los harken om te voorkomen dat er onkruid tussen het grind gaat groeien. Wist je trouwens dat grind – in tegenstelling tot tegels – waterdoorlatend is? Als het flink regent, blijft het water niet in plassen staan en dat is toch handig meegenomen.

onderhoudsvrije groene tuin

3. Onderhoudsvrije voortuin

Aangezien de voortuin het eerste is wat mensen te zien krijgen, wil je natuurlijk dat deze een goede indruk maakt. Gelukkig kan je eenvoudig een onderhoudsvrije voortuin creëren. Zo kan je bijvoorbeeld voor wat meer bestrating kiezen, eventueel als parkeerplaats. Als je hier ook meteen grote tegels voor gebruikt, vergt dit ook minder onderhoud omdat er minder groeven zijn waar onkruid kan tussen groeien.

Uiteraard betekent een onderhoudsvrije voortuin niet dat je geen planten mag hebben. Welke planten in onderhoudsvriendelijke tuin? Als ik aan onderhoudsvriendelijke planten denk, dan is siergras een uitstekende keuze. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, siergras ziet er altijd mooi uit. Bovendien heeft het weinig onderhoud nodig. Alleen maar voordelen dus! Hier vind je nog 10 onderhoudsarme vaste planten voor je tuin.

Sierpotten met planten in je voortuin zien er prachtig uit, maar hebben veel onderhoud nodig. Je moet elke plant afzonderlijk onderhouden: water geven, bemesten en eventueel verpotten. Als je graag een voortuin zonder onderhoud wilt, dan laat je deze sierpotten beter achterwege.

onderhoudsvriendelijke planten tuin

4. Onderhoudsvrije tuinmeubelen

Tenslotte is het belangrijk dat je tuinmeubelen onderhoudsvriendelijk zijn. Als je geen zin hebt om wekelijks het gras te maaien, dan sta je waarschijnlijk ook niet te springen om je tuinmeubelen regelmatig schoon te maken. Kies daarom voor kunststof tuinmeubelen in plaats van houten tuinmeubelen. Daarnaast is het verstandig om je tuinmeubelen in het najaar goed af te dekken. Zo voorkom je dat je in het voorjaar veel moet schrobben en poetsen en kan je dus sneller van het lentezonnetje genieten!

Is een onderhoudsvrije tuin iets voor jou? Heb jij nog tips voor een tuin zonder onderhoud?

Veel liefs,
Vanessa xxx