Zijn middagslaapjes goed voor je brein of niet?

Geplaatst door

Veel mensen denken dat je moe wordt van een middagslaapje. Toch blijkt even liggen na de lunch helemaal niet zo verkeerd te zijn. Het blijkt zelfs goed te zijn voor het functioneren van je hersenen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat middagslaapjes je brein een boost kunnen geven. Ook dragen ze bij aan je energieniveau gedurende de dag. Of het ook bijdraagt aan onze gezondheid op de langere termijn, was tot voor kort nog niet bekend.

zijn middagslaapjes goed

Onderzoek naar het effect van een middagslaapje op het brein

Onderzoekers in Engeland waren benieuwd naar het effect van een middagslaapje op de hersenen als het gaat om de langere termijn. Om antwoord te krijgen op hun vraag, bekeken de onderzoekers de gegevens van een uitgebreide databank. In deze ‘biobank’ liggen de gegevens van ruim 500.000 mensen opgeslagen.

De mensen die hun gegevens aan de biobank hebben afgestaan, zijn allemaal tussen de 40 tot 69 jaar. Van hen is bekend of ze ’s middags al dan niet gaan rusten. Ook is bekend wat de omvang is van hun hersenen en van bepaalde hersengebieden. In de biobank staan ook gegevens over hun geheugen en reactietijd. De onderzoekers gebruikten al deze gegevens om te kijken wat het effect is van een middagslaapje op het brein met het oog op het ouder wordende brein. Er bleek wel degelijk een effect te zijn van een middagslaapje.

De onderzoekers ontdekten namelijk dat de mensen die iedere dag even gingen liggen na de lunch, een groter hersenvolume hadden. Een groter hersenvolume is belangrijk voor een gezond brein, wat weer van belang is om gezond oud te worden. Het was al bekend dat we de natuurlijke afname in hersenomvang kunnen vertragen door te zorgen voor een goede nachtrust. Uit het Engelse onderzoek blijkt dat middagslaapjes eveneens kunnen helpen om hetzelfde effect te bereiken.

Wat betekent dit voor jou?

Nu je weet wat het effect is van een middagslaapje op je brein op de kortere en langere termijn, kun je goed gebruik maken van deze kennis. Dat kun je doen door na de lunch even tijd te maken om te ontspannen. Trek je even terug op je werk en sluit je ogen of doe een meditatie. Als het mogelijk is, kun je zelfs even gaan liggen. Zo’n vijf tot vijftien minuten werkt het beste als om je brein op korte termijn een boost te geven. Daarna kun je zo’n één tot drie uur profiteren van het stimulerende effect ervan op je hersenen.

Als je langer slaapt dat een half uur, kan het zijn dat je daarna een tijdje wat minder presteert. Vervolgens ga je juist beter presteren en dit effect kan een dag lang aanhouden. Plan je middagslaapjes dus bewust als je aan het werk bent. Lukt het niet om tussen de middag even te gaan liggen? Zie de uitkomsten van het onderzoek dan als een uitnodiging om naar je lichaam te luisteren en je lijf rust te gunnen als het dat nodig heeft. Praat eventueel met je werkgever over mogelijkheden om te ontspannen op je werk. Je brein zal je er dankbaar voor zijn.

Wat kun je nog meer doen voor je brein?

Met voeding kun je ook veel doen voor de werking van je hersenen. Denk aan gezonde omega 3-vetzuren, die je vindt in vette vis. Ze voeden je hersenen en ondersteunen deze bij hun belangrijke werk. Zet daarom zeker twee keer per week vis op het menu, waarvan één keer vette vis.

Als het niet lukt om vaker vis te eten of als je niet van vis houdt, kun je ook kiezen voor visolie of krillolie. Ook op deze manier krijg je dan gezonde vetzuren binnen. Wat krillolie precies is, lees je hier. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan kun je via algenolie aan de gezonde omega 3-vetzuren komen. Op deze manier werk je via je voeding aan een gezond brein.

Bron: Paz, V. et al. (2023). Is there an association between daytime napping, cognitive function, and brain volume? A Mendelian randomization study in the UK Biobank. Sleep Health. S2352-7218(23)00089-X.