Hoe krijg je harde bruine suiker weer zacht?

Geplaatst door

Je kent het vast wel: je hebt zin in pannenkoeken of een ander lekker gerecht en je wilt hier graag bruine suiker aan toevoegen. Als je de pot met bruine suiker opendoet, zie je dat deze zo hard als steen is. Wat vervelend! Hoe krijg je harde bruine suiker weer zacht? Hieronder deel ik een aantal tips die je kunt toepassen zodat je suiker weer zacht en bruikbaar wordt. Zo hoef je alvast niet naar de winkel te lopen om een nieuw pak te kopen. 

hoe krijg je harde bruine suiker weer zacht

Hoe krijg je harde bruine suiker weer zacht? 

1. Microgolfoven

Leg de brok suiker in een bakje dat in de microgolfoven mag. Zet het bakje in de microgolf naast een klein schaaltje water. Laat het ongeveer een minuut opwarmen en controleer dan even. Is de bruine suiker nog niet zacht genoeg? Laat het dan nog een halve minuut extra opwarmen. 

2. Oven

Plaats de klomp suiker in een bakpan die zeer hittebestendig is. Zet de pan in de oven en laat het vijf minuten opwarmen op 120 graden. Als je merkt dat de suiker nog niet zacht genoeg is, kan je de pan er wat langer in laten staan. Neem wel regelmatig een kijkje om te voorkomen dat de suiker smelt.

3. Blender

Een derde manier is om de brok suiker in de blender te gooien. Laat deze heel kort draaien en je zal zien dat je snel weer mooie, kleine suikerbrokjes hebt. Gemakkelijker kan haast niet!

bruine suiker bewaren

Als je nog een dagje kunt wachten

Heb je de bruine suiker pas morgen nodig? Dan kan je één van de volgende tips toepassen. 

Bewaar je bruine suiker in een vacuüm plastic bakje en leg daar een snee vers brood op. Laat dit een nachtje staan en je zal zien dat je suiker de volgende dag weer zacht is. Dit trucje werkt overigens ook op een andere manier: doe de bruine suiker in een open bakje en leg er een nat doekje of stuk keukenpapier overheen. Laat het een nachtje rusten en je hebt weer zachte, bruikbare suiker.

Hoe bruine suiker bewaren?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om te voorkomen dat je suiker hard wordt, moet je deze op een koele en droge plek bewaren. Daarnaast is het belangrijk om suiker in een goed afgesloten pot te bewaren of in een zak die goed afsluit. Is de bruine suiker toch hard geworden? Dan kan je één van bovenstaande tips toepassen. 

HuishoudenHuishouden

9 reacties

  1. Mijn bruine suiker zit in een extra plastiek zakje in de ijskast al jaren doe ik dit zo en heb nog nooit harde suiker gehad..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *