Bakplaat schoonmaken van je oven: 5 manieren

Geplaatst door

Bakplaat schoonmaken – Gebruik je regelmatig de oven? Dan ken je waarschijnlijk wel de zwarte vlekken en aangebrande restjes op de bakplaat. Een vervelende, tijdrovende klus om dat schoon te krijgen, zou je denken. Echter is het niet zo moeilijk om de bakplaat schoon te maken. Er zijn namelijk een aantal manieren waarmee je de bakplaat van je oven makkelijk proper krijgt. Ik zet 5 manieren op een rijtje voor je!

bakplaat schoonmaken

1. Bakplaat schoonmaken met azijn en baking soda

Een eerste manier om de bakplaat te reinigen is met azijn en baking soda. Het mengsel van deze twee ingrediënten produceert een chemische reactie die bij het schoonmaken van de bakplaat goed van pas komt. Meng 10 eetlepels baking soda, 3 eetlepels azijn en 4 eetlepels heet water in een kom. Voeg de azijn beetje per beetje toe om te voorkomen dat het mengsel gaat schuimen. De substantie moet romig zijn. Als dit niet geval is, voeg je meer baking soda toe. Wrijf dit mengsel over je bakplaat, laat dit een paar uur intrekken en verwijder het vervolgens met een spons en water. 

2. Bakplaat schoonmaken met warm water en wasmiddel

De bakplaat schoonmaken zonder baking soda? Dat kan ook! Het enige wat je nodig hebt is warm water en wasmiddel. Haal de bakplaat uit de oven en verwijder het overtollig vet met een absorberende doek of keukenpapier. Vul daarna je gootsteen met veel kokend water en een beetje wasmiddel. Je kunt ook het bad of een andere grote bak gebruiken. Dompel de bakplaat onder in het zeepwater en laat het twee uurtjes weken. Was het vervolgens met een spons af en droog het goed alvorens je het terug in de oven plaatst.

3. Bakplaat schoonmaken met citroen

Ik heb reeds een artikel geschreven over schoonmaken met citroen. Eén van de dingen die je hiermee kunt doen is de bakplaat van je oven schoonmaken. Door het zuur is citroen een prima ontvetter. Bovendien neutraliseert het ook vieze geurtjes die zich in je oven ophopen. Je bakplaat schoonmaken met citroen is heel makkelijk! Doe een beetje water op de bakplaat en voeg dan het citroensap en de schil toe. Zet daarna de oven aan en laat de citroen ongeveer 20 à 30 minuten zijn werk doen. Vervolgens verwijder je de bakplaat en was je deze zoals gewoonlijk af.

schoonmaken met citroen

Mag het wat sneller gaan? Doe een beetje citroensap met water in een plantenspray en spuit de bakplaat hiermee in. Zet de oven even aan en maak de bakplaat schoon met een spons of doekje.

4. Bakplaat schoonmaken met vaatwastablet

Je kunt ook de bakplaat reinigen met een vaatwastablet. Doe heet water op de bakplaat en los er een vaatwastablet in op. Laat dit minstens een uur staan, eventueel een nacht als het nodig is. Spoel de bakplaat vervolgens af en wrijf ze droog met een propere doek. Hier vind je nog 5 dingen die je met vaatwastabletten kan doen

5. Vuile bakplaat vermijden met aluminiumfolie of bakpapier

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een snelle en praktische manier om de bakplaat van je oven schoon te houden, is door deze met aluminiumfolie of bakpapier te bedekken. Is je eten klaar en heb je de oven niet meer nodig? Laat de bakplaat dan eerst afkoelen en maak ze daarna direct schoon met warm water en afwasmiddel. Zo voorkom je dat de voedselresten inbranden wanneer je de plaat een volgende keer gebruikt. Is er al vuil ingebakken? Pas dan één van bovenstaande trucjes toe.

bakplaat schoonmaken zonder baking soda

Op deze manieren kan je makkelijk de bakplaat schoonmaken, net als het rooster trouwens. De kans is groot dat je deze ingrediënten gewoon in huis hebt. Vind je het toch teveel gedoe? Dan kan je natuurlijk ook een ovenreiniger kopen.

Of wat je ook kunt doen: de bakplaat schoonmaken in de vaatwasser!

HuishoudenHuishouden