Zomerhoofdpijn: dit zijn de oorzaken en zo kan je het voorkomen

Geplaatst door

Merk je dat je in de zomer dikwijls last krijgt van hoofdpijn? Dan is de kans groot dat je last hebt van zomerhoofdpijn. Maar wat is zomerhoofdpijn precies? Wat zijn de oorzaken? En hoe kan je hoofdpijn door zon en warmte  voorkomen? Je leest er meer over in dit artikel!

zomerhoofdpijn

Wat is zomerhoofdpijn?

Zomerhoofdpijn heeft niet zozeer te maken met het feit dat je hoofdpijn hebt in de zomer. Echter is het wel zo dat bepaalde omstandigheden in dit seizoen hoofdpijn kunnen veroorzaken. Eén van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn in de zomer is een gebrek aan vocht. Op warme dagen zweet je nu eenmaal meer en raak je dus ook meer vocht kwijt. Op die dagen is het dan ook belangrijk om extra veel water te drinken. Hieronder ga ik dieper in op de oorzaken van zomerhoofdpijn en geef ik tips om hoofdpijn door zon en warmte te voorkomen.

Zomerhoofdpijn: oorzaken en oplossingen

1. Hitte

Als je gevoelig bent voor veranderingen in luchtdruk of hitte, dan kan je hierdoor hoofdpijn krijgen. Als het warm is verwijden de bloedvaten in je lichaam, om warmte beter kwijt te kunnen en een hitteberoerte te voorkomen. Helaas kan hoofdpijn hier een vervelende bijwerking van zijn. Het warme weer heb je natuurlijk niet in de hand, maar door op de warmste momenten lichamelijke inspanningen te voorkomen en zoveel mogelijk koelte op te zoeken, kan je jouw lichaam alvast een beetje ontlasten. 

2. Uitdroging

Op warme dagen is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en extra veel water te drinken. Als je lichaam te weinig vocht binnenkrijgt, dan kan je door uitdrogingsverschijnselen last van hoofdpijn krijgen. Daarnaast drinken veel mensen in de zomer graag een glaasje alcohol op het terras of in de tuin. Dit is natuurlijk heel gezellig, maar helaas droogt alcohol je lichaam nog meer uit. In de zomer mag je zeker af en toe genieten van een lekker wijntje of biertje, maar drink ook voldoende water om goed gehydrateerd te blijven en zomerhoofdpijn te voorkomen.

3. Te weinig eten

Te weinig drinken is één ding, maar te weinig eten kan ook zomerhoofdpijn veroorzaken. Bij warmte neemt vaak de eetlust af, terwijl het toch belangrijk is om genoeg te blijven eten. Een te lage bloedsuikerspiegel kan namelijk ook voor hoofdpijn zorgen. Als je een verminderde eetlust hebt, probeer dan toch voldoende groente en fruit te eten, alsook wat hartige dingen. Op die manier hou je voldoende zout in je lichaam. Suikers kan je beter vermijden op warme dagen want daar krijg je juist sneller dorst van.

hoofdpijn door zon en warmte

4. Temperatuurverschillen

In de zomer gaat je lichaam dikwijls van zeer warme temperaturen naar hele koele temperaturen. Als je bijvoorbeeld een hele namiddag hebt doorgebracht in de tuin en je daarna naar binnen gaat waar de airco op volle toeren draait, dan kan dit hoofdpijn veroorzaken. Probeer daarom drastische temperatuurverschillen te voorkomen om die vervelende hoofdpijn te voorkomen. 

5. Zonlicht

Niet iedereen kan even goed tegen het felle zonlicht. Door het intense licht gaan mensen dikwijls met hun ogen knijpen en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Gelukkig kan je hoofdpijn door zonlicht eenvoudig oplossen: draag een leuke zonnebril en/of zonnehoed om het felle zonlicht te vermijden. In de tuin kan je een parasol of andere zonwering gebruiken. In de auto kan je zonneschermen op de ramen bevestigen.

6. Verandering in slaapritme

Ten slotte kan de verandering in je slaapritme zeker meespelen als het om zomerhoofdpijn gaat. In de zomer is het langer licht en zijn de avonden dikwijls nog warm. Hierdoor ga je later naar bed en slaap je minder goed, waardoor je meer last van hoofdpijn kunt krijgen. In dit artikel deel ik tips hoe je het beste kunt slapen met warm weer. Lukt het niet om ’s nachts voldoende te slapen? Trakteer jezelf dan op een heerlijk middagdutje om je lichaam toch genoeg slaap te geven.

Heb jij weleens last van zomerhoofdpijn? 

Veel liefs,
Vanessa xxx