Schilderen bij warm weer? Check deze handige tips!

Geplaatst door

Wil je schilderen bij warm weer? Binnen schilderen in de zomer is zeker mogelijk, mits je rekening houdt met een aantal zaken. Daarnaast is er een verschil tussen binnen verven met warm weer en buiten schilderen. In deze blogpost deel ik handige tips voor verven met warm weer zodat je straks met een gerust hart aan de slag kunt gaan.

schilderen bij warm weer

Binnen schilderen warm weer

Binnen verven met warm weer is mogelijk, maar dan moet je wel rekening houden met een paar dingen. Wat is de maximale temperatuur binnen schilderen? Schilderen bij warm weer doe je het beste bij een temperatuur onder de 25 graden. Wanneer de temperatuur hoger is, bestaat de kans dat de muurverf of laklaag te snel droogt waardoor baanvorming ontstaat. Dit heeft als gevolg dat het eindresultaat minder mooi zal zijn dan wanneer de verf egaal opdroogt.

Loopt de temperatuur op naar 25 graden? Dan doe je er goed aan om de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Op die manier kan je de warme lucht van buiten uit je woning houden. Je kunt een drogingsvertrager toevoegen om te voorkomen dat de verf te snel opdroogt. Let op: deze drogingsvertrager kan je enkel toevoegen aan verf op waterbasis.

Lees ook: Muur verven binnen? Dit zijn de meest gemaakte beginnersfouten

binnen schilderen temperatuur

Buiten schilderen bij warm weer

De zon speelt een belangrijke rol tijdens het schilderen bij warm weer. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te verven want zo kan je lelijke blaasjes voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om het verloop van de dag in de gaten te houden. ’s Ochtends is het dikwijls nog koel en naarmate de dag vordert, neemt de temperatuur toe. Vooral bij verven met warm weer zijn er regelmatig temperatuurverschillen. 

Buiten schilderen luchtvochtigheid? Als een koude ondergrond warm wordt, wil de lucht hieruit ontsnappen. Wanneer de verflaag nog niet uitgehard is, gaan er zich blaasjes vormen. Bovendien is de kans bij het verven met warm weer extra groot dat er verschillen in de luchtvochtigheid gaan optreden. Dit kan problemen met de hechting op de ondergrond veroorzaken. Verven met warm weer is dus op zich niet zozeer een probleem, maar het kan wel een probleem worden wanneer de temperatuur van erg koel naar zeer warm gaat en omgekeerd.

Lees ook: Hoe behandel je houten tuinmeubelen? 

buiten schilderen

Besluit

Het beste is om te schilderen bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden. Als je hierbij ook rekening houdt met bovenstaande tips, dan hoef je je geen zorgen te maken over het eindresultaat. Wil je toch verven met warm weer boven de 25 graden? Houd de ramen en deuren dan zoveel mogelijk gesloten. En als je buiten gaat verven bij warm weer: schilder altijd in de schaduw en voorkom te grote temperatuurverschillen. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx