Hoe verwelkom je een nieuwe collega?

Geplaatst door

Hoe verwelkom je een nieuwe collega? – Gezien de huidige ‘war for talent’ is het voor organisaties van cruciaal belang om een strak rekruteringsproces te hanteren en geen tijd te verliezen wanneer een goede kandidaat geïnterviewd wordt. Talent aantrekken is één ding, maar nieuwe medewerkers het gevoel geven dat ze welkom zijn in de organisatie des te meer. Hoe zorg je ervoor dat de ‘onboarding’ van jouw nieuwe medewerker van een leien dakje loopt? Staffing specialist Walters People deelt 3 tips! 

hoe verwelkom je een nieuwe collega

Hoe verwelkom je een nieuwe collega?

Beslis niet alleen 

De ‘war for talent’ die op dit moment volop aan de gang is, zorgt bij tal van organisaties voor extra veel druk. Er moet dus snel gehandeld worden om nieuw talent aan boord te halen. En net daar wringt het schoentje. Kandidaten bevinden zich op dit moment in een luxepositie door het groot aantal openstaande vacatures. Meer nog: fel bevraagde professionals krijgen vaak meerdere jobaanbiedingen tegelijk. Als organisatie is het dus belangrijk om geen tijd te verspillen in het rekruteringsproces.  

Omdat het snel moet gaan, wordt het aantal sollicitatiegesprekken met kandidaten beperkt in tijd en in volume. En dat is op zich goed, maar leidinggevenden vergeten vaak hoe nuttig het kan zijn om teamleden te betrekken in het rekruteringsproces. Want uiteindelijk zijn het deze professionals die dagelijks met de nieuwe collega zullen moeten werken. Het hele team erbij betrekken hoeft niet, maar probeer tijdens een sollicitatiegesprek er toch even één of twee medewerkers bij te halen, al was het maar voor een paar minuten.

Wie anders kan immers beter inschatten wie wel en niet bij het team past dan het team zelf? Bovendien geef je jouw medewerkers op die manier ook het gevoel dat hun mening ook telt en voelen ze zich nauwer betrokken. En dat zal zich ook vertalen in het onboardingproces. 

Nieuwe collega verwelkomen: zorg voor een vlotte start 

Van zodra het management en het team het eens zijn welke kandidaat ze zullen verwelkomen als nieuwe collega, is het belangrijk om de start van de nieuwkomer vlot te laten verlopen. Als leidinggevende voorzie je op de eerste werkdag best voldoende tijd om de collega rond te leiden, een opleidingstraject voor te leggen en de nodige tijd te voorzien om vragen te beantwoorden. 

Daarnaast kan je ook een directe medewerker aanstellen om ‘buddy’ van de nieuwe collega te worden. Denk hierbij aan iemand die klaar staat wanneer er vragen zijn, of wanneer jij zelf niet beschikbaar bent. Geef de buddy en de nieuwkomer ook de tijd om kennis te maken, door hen bijvoorbeeld uit te nodigen voor een gezamenlijke lunch.  

Bied hulp wanneer nodig 

Een vlotte integratie gaat uiteraard verder dan de eerste werkdag. Zorg er dus voor dat jij of een collega paraat staat om hulp te bieden wanneer dat nodig is. Maak duidelijk dat jij of de buddy de contactpersoon bent bij vragen, bezorgdheden of twijfels. Door gewoon aan te geven dat je een luisterend oor zal bieden wanneer dat nodig is, zal dat de nieuwe collega geruststellen. Daardoor zal jullie samenwerking alleen maar aangenamer worden.  

Betrek de nieuwe collega bij activiteiten 

De kans is groot dat jij en andere collega’s af en toe een activiteit doen buiten de werkuren zoals samen iets gaan eten of drinken, gaan sporten of een festival bezoeken. Vergeet niet om ook de nieuwe collega daarin te betrekken. Zo creëren jullie een ‘band’, en dat zal jullie samenwerking op de werkvloer alleen maar vergemakkelijken. Ook op een doordeweekse werkdag kan je proberen die band te versterken door bijvoorbeeld samen met het team de lunchpauze door te brengen. Veel succes!

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx

4 reacties

  1. Het is altijd moeilijk om tijdens een sollicitatiegesprek te bepalen of iemand in het huidige team past, het is echter wel het belangrijkste wat ik in gedachten houd wanneer ik sollicitatiegesprekken voer. Het werk leer je namelijk wel, maar je kan iemands persoonlijkheid niet veranderen. Normaal gesproken voer ik die gesprekken met een andere leidinggevende, maar het lijkt me weleens interessant om dat in het vervolg met een andere medewerker te doen. Heb ik nooit zo over nagedacht eigenlijk, terwijl het ook weer heel logisch is.

    1. Inderdaad, het kan heel interessant zijn om een sollicitatiegesprek met een andere medewerker te doen. Hij/zij kan dan ook aanvoelen of de persoon in het team past.

Reacties zijn gesloten.