7x Waar kan ik schoonmaakazijn voor gebruiken?

Geplaatst door

Schoonmaakazijn gebruiken – Schoonmaakazijn is een handig en goedkoop middel waar je thuis veel mee kunt doen. Kalk verwijderen in de badkamer, de ramen wassen en zweetvlekken uit kleren halen, zijn hier nog maar een paar voorbeelden van. Voor een flinke fles schoonmaakazijn betaal je dikwijls nog geen euro en kan je bij veel huishoudelijke klusjes uit de nood helpen. Waar kan ik schoonmaakazijn voor gebruiken? Je leest het hieronder!

waar kan ik schoonmaakazijn voor gebruiken

1. Microgolf en oven schoonmaken met schoonmaakazijn

Deze twee huishoudtoestellen zijn bronnen van bacteriën en schimmels. Het is dan ook belangrijk dat je deze apparaten regelmatig schoonmaakt. Hoe je dat doet? Zet een schaaltje schoonmaakazijn in de oven of microgolf, en draai het apparaat op de hoogste stand. Vervolgens weekt de stoom het vuil eenvoudig los. Aangezien schoonmaakazijn vetten oplost, kan je met dit middeltje ook een aangebrande pan schoonmaken

2. Waterkoker en koffiezetapparaat ontkalken

Wat lost kalkaanslag in een koffiezetapparaat op? Je kunt het al raden: schoonmaakazijn! Giet een flinke scheut azijn in het apparaat en zet het daarna aan. Doe vervolgens hetzelfde, maar dan met water, zodat je alles weer goed schoon spoelt. Controleer op voorhand wel of je apparaat tegen schoonmaakazijn kan en gebruik altijd schoonmaakazijn zonder parfum. Je kunt deze tip overigens ook toepassen om kalk uit een waterkoker te verwijderen. 

Lees ook:

Waterkoker ontkalken: de beste tips verzameld

Koffiemachine ontkalken: dit moet je erover weten

Hardnekkige kalk verwijderen doe je zo!

3. Badkamertegels schoonmaken met azijn

Hoe maak ik de tegels van van de badkamer schoon? Jawel, met schoonmaakazijn. Aangezien azijn kalk oplost, is het ook ideaal om kalkaanslag in de badkamer te verwijderen. Spuit de tegels in met azijn (gebruik hiervoor een plantenspuit) en laat het even intrekken. Vervolgens spoel je de tegels goed af met een spons en warm water.

4. Zweetvlekken verwijderen azijn

Wat te doen tegen zweetplekken in kleding? Vul een emmer met heet water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Laat het kledingstuk een paar uurtjes weken, spoel het daarna uit met warm water en was het in de wasmachine zoals je gewoonlijk doet. Bye bye gele okselvlekken!

5. Vieze geurtjes neutraliseren

Heb je lekker fondue of gourmet gegeten met de familie? Dit kan behoorlijk stinken. Als je op zoek bent naar iets dat vieze geurtjes neutraliseert, dan is schoonmaakazijn de ideale oplossing. Laat wat azijn in een pan met water koken, zet de afzuigkap aan en na een paar uur is de vieze geur helemaal verdwenen. Azijn is trouwens ook een prima middel om knoflook uit je huis te krijgen. Ook kan je azijn gebruiken om de vieze geur uit gootsteen te verwijderen

6. Ramen wassen azijn

Waar kan ik het beste mijn ramen mee wassen? Een sopje met warm water en azijn is ideaal om vettige plekken en vingerafdrukken te verwijderen. Daarnaast is schoonmaakazijn perfect om je ramen streeploos te krijgen. Vul een plantenspuit voor de helft met warm water en voor de helft met azijn. Nadat je jouw ramen hiermee hebt gewassen, zal je versteld staan van het resultaat. Je ramen zullen immers blinken als nooit tevoren!

7. Geel kussen weer wit krijgen

Onlangs heb ik hierover nog een artikel geschreven: hoe krijg je een geel kussen weer wit? Je kunt gele vlekken uit je hoofdkussen verwijderen door je kussen in de wasmachine te wassen op 60 graden en één dopje wasmiddel, 3/4 dopje baking soda en 1/2 schoonmaakazijn toe te voegen. Wanneer je het kussen daarna aan de lucht laat drogen, zal je zien dat de gele vlekken verdwenen zijn.

Waar gebruik jij schoonmaakazijn voor? Kende jij deze trucjes al?

Veel liefs,
Vanessa xxx

HuishoudenHuishouden