Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 tips tegen zweetvoeten

Geplaatst door

Tips tegen zweetvoeten – De ene heeft last van zweetvoeten na het sporten of bij warm weer, terwijl de ander er altijd last van heeft. Ondanks dat het normaal is dat je voeten zweten, kan de onaangename geur best vervelend zijn. Zweetvoeten kunnen je dan ook erg onzeker maken, zeker wanneer je je schoenen moet uittrekken in het bijzijn van anderen. Wat te doen tegen zweetvoeten? Met deze vijf tips kan je zweetvoeten tegengaan!

tips tegen zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 tips tegen zweetvoeten

1. Houd je voeten proper

Omdat de onaangename geur wordt veroorzaakt door bacteriën, kan je zweetvoeten tegengaan door het aantal bacteriën op je voeten te verminderen. Was je voeten daarom twee keer per dag (bv. ’s ochtends en ’s avonds) met lauwwarm water en milde zeep. Gebruik eventueel een antibacteriële zeep of voeg een scheutje azijn of natriumbicarbonaat (zuiveringszout) toe aan je voetbadje. Deze stoffen maken het water zuur en daar kunnen bacteriën slecht tegen. Droog je voeten na het wassen goed af met een zachte handdoek en let daarbij vooral op het gebied tussen je tenen.

2. Draag de juiste sokken tegen zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten? Doe één of twee keer per dag propere sokken aan. Katoenen sokken tegen zweetvoeten zijn de beste keuze, maar je kunt ook wollen sokken dragen. Het belangrijkste is dat je sokken van natuurlijk textiel draagt want deze nemen veel vocht op. Was je sokken bij voorkeur op een hoge temperatuur om bacteriën te verwijderen. In sportschoenen kunnen speciale sokken gedragen worden die zweten en vieze geurtjes tegengaan. Zodra je sokken vochtig worden, moet je ze meteen verwisselen.

3. Trek af en toe andere schoenen aan

Je kunt ook zweetvoeten tegengaan door regelmatig andere schoenen aan te trekken, en dus niet iedere dag je favoriete paar sneakers. Het is belangrijk dat je schoenen goed kunnen luchten. Ga je sporten? Dan is het handig om twee paar sportschoenen te hebben zodat ze voldoende kunnen uitdrogen. Kies ook altijd voor schoenen die goed passen en niet te strak zitten. Als het mooi weer is, kan je natuurlijk open schoenen dragen. En thuis kan je perfect op je blote voeten rondlopen als je dat fijn vindt!

wat te doen tegen zweetvoeten

4. Verzorg je voeten

Je voeten verzorgen is ook één van de tips tegen zweetvoeten. Verzorg je voeten iedere dag met een verzorgende voetencrème en breng eenmaal per week een voetmaskertje aan. Dit is niet alleen fijn voor je voeten, zo heb je ook een heerlijk me-time momentje!

Controleer ook regelmatig of er geen eelt op je voeten zit. Naast dat eelt pijnlijk kan zijn, zorgt het ook voor zweetvoeten. Eelt neemt namelijk veel vocht op bij zweterige voeten. Daarom is het belangrijk dat je dit tijdig verwijderd. Met een eeltrasp of elektronische voetvijl kan je makkelijk zelf eelt verwijderen! Ook andere voetproblemen zoals kalk- en schimmelnagels moeten worden aangepakt om geurtjes te verminderen. 

5. Gebruik een anti zweetvoeten spray

Tenslotte kan je zweetvoeten behandelen met een anti zweetvoeten spray. Deze spray kan je op je voeten sprayen of in je schoenen spuiten. Het product doodt bacteriën en houdt de zweetgeur tegen. Je kunt ook een zalf tegen zweetvoeten of een poeder tegen zweetvoeten gebruiken. Wanneer je deze producten op je voeten aanbrengt, absorberen ze het overtollig vocht en helpen ze zweetvoeten tegengaan. In hardnekkige gevallen kan een crème of zweetvoeten spray met aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride gebruikt worden. Je vraagt hierover best advies aan je huisarts of apotheek.

zweetvoeten tegengaan

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Stinkende sneakers? Met deze 5 trucjes krijg je de geur weg

Blaren voorkomen: hoe vermijd je blaren?