Hoe maak je communicatie in een relatie beter?

Geplaatst door

Communiceren met je partner kan soms nogal een dingetje zijn, vooral als het om gevoelens gaat. Misschien heb jij het gevoel dat hij niet naar jou luistert, je niet begrijpt of niet steunt. Wil jij graag beter praten met je partner en heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Met onderstaande tips kan je beter communiceren met je partner en voorkom je dat er binnenkort een bom ontploft. 

hoe maak je communicatie in een relatie beter

1. Slechte communicatie in een relatie: waar ligt het probleem?

Hoe communiceren met je partner? Allereerst is het een goed idee om eens na te denken waarom het communiceren met je partner zo slecht gaat. Misschien loopt een gesprek snel uit op een ruzie, vinden jullie het lastig om jullie fouten toe te geven of heb jij het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd. Wanneer je het probleem duidelijk voor ogen hebt, kan je makkelijker een oplossing zoeken en zal de communicatie in je relatie verbeteren. 

2. Zeg wat er op je lever ligt

Een goede communicatie met je partner start bij het uitspreken van je irritaties. Zeg dus gerust wat er op je lever ligt en stel dit niet telkens uit. Wanneer je niet vertelt wat je dwars zit, is je partner er zich niet van bewust dat hij iets verkeerd doet en zal hij dit gedrag ook blijven herhalen. Door je gevoelens voor jezelf te houden, gaat je irritatielevel de hoogte in en zal er vroeg of laat een bom barsten. Door dit moment voor te zijn en op een rustige manier te vertellen wat er op je lever ligt, kan je erger voorkomen.

3. Val je partner niet aan

Hoe praat je met je partner? Een belangrijke tip is om je partner niet aan te vallen. Als jij iets vervelend vindt aan zijn gedrag, probeer dan op een volwassen manier uit te leggen waarom je dat niet fijn vindt. Dit komt veel beter over dan hem een opdracht op te leggen door bijvoorbeeld te zeggen: “ik wil niet meer dat je zoveel alcohol drinkt”. Wanneer je partner zich aangevallen voelt, zal hij dit nare gevoel wellicht weerkaatsen naar jou en zo blijven jullie bezig. Dit is allesbehalve een goede vorm van communicatie in een relatie. Rustig praten met je partner en je wensen uitspreken is de sleutel van een goed gesprek.

4. Luister naar je partner

Een goede communicatie in een relatie betekent ook dat je goed moet luisteren naar elkaar. Echter kan dit weleens een uitdaging zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie allebei een andere mening hebben over iets. Probeer in ieder geval om elkaar te laten uitspreken en doe je best om te luisteren naar elkaar. Het is misschien verleidelijk om in je hoofd al bezig te zijn met wat jij op zijn uitspraak gaat antwoorden, maar toch doe je dit beter niet. Probeer goed te luisteren naar wat je partner je precies duidelijk wil maken. Misschien komen jullie wel tot het besluit dat er sprake is van miscommunicatie en dat jullie elkaar verkeerd begrijpen.

hoe communiceren met je partner

5. Lucht je hart

Soms kan het best lastig zijn om eerlijk te zijn over je gevoelens, maar het is wel een gouden tip als je beter wilt communiceren met je partner. Het is juist goed om je kwetsbare kant te laten zien want hierdoor kan je partner zich beter in je verplaatsen. Spreek je wensen dan ook uit op basis van je gevoel, in plaats van direct verwijten naar z’n hoofd te slingeren. Wanneer je verwijten maakt, mondt dit dikwijls uit in heen en weer gekibbel en komt er geen eind meer aan.

Zeg bijvoorbeeld niet: “je hebt voor iedereen tijd maar niet voor mij”. Je kunt dan beter zeggen: “doordat we het zo druk hebben, voel ik me wat in de steek gelaten”. Door je partner te vertellen hoe jij er vanuit jouw perspectief naar kijkt, weet hij wat je écht bedoeld.

6. Wees begripvol

Sommige mensen kunnen nu eenmaal beter praten over hun gevoelens dan andere. Wellicht is er een goede reden waarom je partner geen prater is. Misschien heeft hij het altijd al moeilijk gevonden om over z’n gevoelens te praten. Of misschien is er iets in zijn verleden gebeurd waardoor het communiceren moeilijker is geworden.

Als je niet kan communiceren met je partner, probeer dan uit te leggen dat jij praten over je gevoelens ook best spannend vindt maar dat het wel belangrijk is. Luister goed naar je partner en wees begripvol. Bloeit je partner stap voor stap een beetje open? Maak dan duidelijk dat je dit apprecieert. Hierdoor zal je partner zich steeds meer op zijn gemak voelen tijdens een gesprek.

7. “Hoe gaat het?”

Simpele vragen zoals “hoe gaat het?” en “hoe was je dag?” kunnen reeds voldoende zijn voor een goed gesprek. Zeker als je niet goed kan communiceren met je partner, zijn dit goede vragen om te stellen. Op die manier blijven jullie verbonden met elkaar. Als jullie dit iedere dag doen, wordt het een goede gewoonte om meer met elkaar te communiceren. Wanneer jullie geen idee meer hebben waar de ander mee bezig is of wat er in z’n hoofd omgaat, dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken. De kans is namelijk groot dat jullie uit elkaar groeien.

8. Geef complimenten

Als je reeds een aantal jaren een relatie hebt, kan je je steeds meer gaan ergeren aan elkaar. Het is dan makkelijk om punten te benoemen die je niet leuk vindt. Op de duur geraak je in een negatieve spiraal en sta je niet meer stil bij wat er wél goed gaat. Probeer je meer bewust te zijn van de positieve dingen in jullie relatie. Geef elkaar ook regelmatig complimenten. Vertel je partner wat je aan hem waardeert en waarom je van hem houdt. Ziet je partner er knap uit in zijn outfit? Aarzel dan niet om er een complimentje over te geven. 

hoe praat je met je partner

9. Kies het juiste moment

Een laatste maar niet onbelangrijke tip: kies het juiste moment voor een goed gesprek. Soms floep je er dingen uit omdat je bijvoorbeeld gefrustreerd bent. Helaas is dit dikwijls niet op het juiste moment, waardoor het probleem nog groter wordt. Start geen gesprek als de kinderen in de buurt zijn of als je nog maar tien minuten hebt voordat je werkdag begint. Kies een moment wanneer je in alle rust met je partner een goed gesprek kan voeren.

Voor sommige koppels werkt het goed om een avond in de week vrij te houden voor elkaar. Als jullie er dan ook een lekker hapje en drankje bijnemen, voelt praten meteen een stuk luchtiger en relaxter dan wanneer je rechtover elkaar aan tafel zit. Succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Een avondje met zijn tweetjes: een perfecte tijd voor ontspanning

Sleur? Tips om je relatie weer leuk te maken!

Hoe houd je je relatie leuk en spannend?

Geen zin in seks? Dit zijn de oorzaken (en dit kan je doen)