Geen zin in seks? Dit zijn de oorzaken (en dit kan je doen)

Geplaatst door

Op seks rust nauwelijks nog een taboe, maar op geen zin in seks hebben des te meer. En dat terwijl het in de beste relaties voorkomt. Eens geen zin hebben, heeft niet per se met liefde of graag zien te maken. In de meeste gevallen ook niet met de aantrekkelijkheid van je partner. Er zijn tal van omstandigheden waardoor je minder zin in seks kan hebben. In deze blogpost zet ik mogelijke oorzaken van een verminderd libido op een rijtje. Ook geef ik een aantal tips om de zin in seks weer aan te wakkeren.

geen zin in seks

Geen zin in seks: niet meteen een probleem

Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk minder zin hebt in seks. Die kunnen verband houden met jezelf, je relatie of je werkomgeving. Als je bijvoorbeeld niet langer happy in je job bent, kan dit ervoor zorgen dat je minder openstaat voor seksuele prikkels. Maar ook als je relatie een dip heeft of als er een familielid ziek is, kan de zin in seks wel eens wegvloeien. Zodra die problemen zijn opgelost en je je weer beter voelt, komt dikwijls ook de zin in seks terug. Als dat niet het geval is en je partner daar problemen mee heeft, dan moet je er misschien iets aan doen.

Oorzaken van geen zin in seks

Er zijn verschillende dingen waar je minder zin door krijgt. Zo kunnen psychologische redenen een belangrijke rol spelen. Denk aan stress, angst, onzekerheid, verdriet of depressie. Ook medische redenen zoals een chronische ziekte of medicatie kunnen roet in het eten gooien. Tenslotte zijn er vaak ook relationele en familiale redenen. Denk aan ruzie met je partner, zorgen om je kind(eren) of een conflict met een collega. Dit zijn allemaal dingen die niet bevorderlijk zijn voor je libido.

Sommige van die redenen kunnen zichzelf oplossen of verdwijnen. Dikwijls komt de zin in seks dan terug. Blijft de zin weg, dan kan het een probleem worden. Zeker als je partner wél zin heeft. Wat kan je doen om de zin in seks weer aan te wakkeren?

wat te doen als je partner geen zin heeft in seks

Zin in seks krijgen: 5 tips

1. Aandacht voor elkaar

Echt aandacht hebben voor elkaar, naar elkaar luisteren, elkaar aankijken en samen iets leuks doen. Het lijkt te simpel voor woorden, maar dikwijls is het voldoende om zin te krijgen. Door de drukte van werk, kinderen en huishouden leef je snel naast elkaar heen en wordt je door zoveel dingen afgeleid, dat je gewoonweg niet meer aan elkaar toekomt.

Om dit te voorkomen, kunnen jullie een dag of avond voor jullie tweeën inplannen. Jullie kunnen bijvoorbeeld naar een wellness gaan of lekker gaan eten op restaurant. Als jullie kinderen hebben, is het niet altijd makkelijk om een babysit te regelen en buitenshuis dingen te doen. In dat geval kunnen jullie ook thuis een avondje voor jullie tweeën inplannen. Verras elkaar eens met een heerlijk diner en drink er een lekker glas wijn bij. Of plof in de zetel met dat glas wijn en voorzie er wat lekkere snacks bij. Het maakt niet uit wat jullie doen, als jullie maar aandacht voor elkaar hebben.

2. De negatieve seksspiraal doorbreken

Als jullie geen seks hebben, verdwijnt langzaam ook de zin in seks. Jullie nemen dan misschien minder tijd voor elkaar omdat er problemen in de relatie ontstaan. De één heeft zin in seks en de ander niet. Na een tijdje durft je partner het niet eens meer te vragen omdat jij toch meestal geen zin in seks hebt. Herkenbaar?

De lichamelijke chemie die tijdens het vrijen ontstaat, begint langzaam tussen jullie te verdwijnen. Op den duur voelen jullie je niet meer met elkaar verbonden, leven jullie eerder als broer en zus, en gaan jullie steeds meer kibbelen met elkaar. Door al dat gekibbel verslechtert jullie relatie. Om deze negatieve seksspiraal te doorbreken, zal één van jullie de eerste stap moeten zetten. En dat brengt ons meteen naar de volgende tip.

geen zin meer in seks oorzaken vrouw

3. Geef seks een kans

Eigenlijk is het simpel: geef seks een kans en begin er gewoon aan. Zeg niet direct: “Nu niet” of “ik heb geen zin”. Openstaan voor seksuele prikkels is vaak al het halve werk. Eenmaal je bezig bent, kom je dikwijls tot de conclusie dat het eigenlijk wel fijn is. Door seks te hebben met je partner, doorbreek je die negatieve spiraal en komt er weer een erotische energie in jullie relatie. Al na één keer vrijen zal je merken dat je je meer verbonden voelt met je partner. Door dit gevoel van verbondenheid zullen jullie terug liever zijn voor elkaar, wat jullie relatie én jullie seksleven alleen maar ten goede komt.

4. Denk aan het voorspel

Gewoon naast elkaar in bed gaan liggen om weer eens seks te hebben, zal meestal niet werken. Zeker wanneer de seksuele energie uit jullie relatie is vervlogen, zullen jullie best wat moeite mogen doen om het terug te halen. Dit kan je goed doen door een leuk voorspel te hebben. Ik zei het al in het eerste puntje: heb aandacht voor elkaar. Ga samen naar de wellness, ga samen douchen, kijk een romantische film met een glas wijn. Of masseer elkaar en laat van het één het ander komen. Zodra je eenmaal opgewonden bent, zal de rest vanzelf gaan.

5. Sta open voor nieuwe dingen

Wanneer jullie al jaren samen zijn, is een spannend seksleven soms ver te zoeken. In dat geval is het misschien tijd om nieuwe dingen te proberen. Jullie kunnen bijvoorbeeld dildos kopen of andere speeltjes die jullie seksleven weer opfleuren. Ook sexy lingerie kan wonderen doen. Zo is een babydoll niet alleen leuk voor je partner, maar ook jij zal je er mooi en sexy in voelen, wat je zelfvertrouwen in bed alleen maar ten goede komt.

zin in seks

Zo, dit zijn vijf tips om je zin in seks weer op te wakkeren. Doe het rustig aan en wees niet teleurgesteld als het niet meteen lukt. Zoals ik eerder zei, is het niet abnormaal als je even geen zin in seks hebt. Als de oorzaak dieper zit, bijvoorbeeld bij relatieproblemen, dan kan je eventueel de hulp inschakelen van een relatietherapeut of seksuoloog.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikels? Volg Vanessablogt.be op Facebook of Bloglovin!

Veel liefs,
Vanessa xxx