20 tips om je huis netjes te houden (zonder veel moeite)

Geplaatst door

Heb jij het ook altijd zo druk? Dan weet je hoe moeilijk het is om je huis netjes te houden. Nochtans zijn er een paar slimme tips waarmee je je huis tiptop in orde kunt houden, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Wanneer je deze kleine klusjes tijdens de week probeert aan te pakken, kan je in het weekend meer van je vrije tijd genieten. Dat is een fijne gedachte, toch? Bye bye vuil aanrecht, overvolle wasmand en rondslingerende rommel! 

huis netjes houden

20 tips om je huis netjes te houden

1. Sta je ’s ochtends op? Verlucht je slaapkamer dan even en maak daarna je bed op. 

2. Hang gedragen kleding, die nog niet in de was moet, netjes weg in je kleerkast. Gooi deze kleren niet op een stoel want zo creëer je rommel. Kleding die wél gewassen moet worden, gooi je direct in de wasmand.

3. Gebruik verschillende wasmanden, bijvoorbeeld één voor de gekleurde was, één voor de witte was en één voor de donkere was. Een extra mand voor beddengoed en handdoeken is ook erg handig.

4. Heb je een volle wasmand? Stel de wasbeurt niet uit, maar draai meteen een wasje. Zo hou je de was goed bij en voorkom je dat je straks twee of drie wassen moet doen. 

5. Ben je klaar met douchen? Trek de douchewand direct af met een douchewisser (aftrekker). Door de douchewand droog en schoon te houden, zullen er minder kringen en aanslag ontstaan. Scheelt je achteraf veel werk!

6. Veeg de lavabo na gebruik droog en ruim je rommel op. Denk aan een open tube tandpasta of een lege verpakking douchegel.

7. Warm je iets op in de microgolfoven en moet je even wachten? Maak ondertussen alvast het aanrecht schoon, doe een klein afwasje of vul de vaatwasser. Ook tijdens het koken kan je alvast de keuken een beetje opruimen. 

8. Ben je klaar met eten? Werk dan direct de afwas weg of stop het in de vaatwasser (en laat deze ’s nachts draaien). Laat vuile borden en bestek niet rondslingeren in de keuken.

9. Maak de vaatwasser leeg terwijl je ’s ochtends koffie aan het zetten bent.

10. Ruim de woonkamer op voordat je naar bed gaat. Zo kom je ’s ochtends beneden in een schone, opgeruimde woonkamer en kan je de dag met een fris hoofd beginnen.

huis schoon houden

11. Schud de kussens in de zetel op en vouw plaids op als je ze niet gebruikt. 

12. Gebruik vochtige (baby)doekjes om tussendoor snel iets schoon te maken.

13. Voorzie een vaste plek voor sleutels, paraplu’s en tassen. Zo hoef je er ’s ochtends niet naar te zoeken. 

14. Maak je de brievenbus leeg? Sorteer direct de post en leg belangrijke brieven op de daarvoor voorziene, vaste plek. Als er geen dringende zaken bij zitten, kan je de post eenmaal per week grondig doornemen of betalen.

15. Maak gebruik van leuke opbergmanden. Hierdoor lijkt het alsof je geen rommel in je woonkamer hebt. Jij weet natuurlijk dat je de rommel slim hebt verstopt, maar dat weet je bezoek niet. Ha!

16. Hou horizontale oppervlaktes vrij. Denk aan de keukentafel, eettafel en salontafel. Dit zijn vaak plekken waar veel rommel blijft hangen. Maak er een gewoonte van om deze plekken vrij te houden en berg je spullen elders op.

17. Heb je kinderen? Dan is de kans groot dat je woonkamer eruitziet als een indoor speeltuin. Maak gebruik van leuke speelgoedkisten of manden om speelgoed in op te bergen. Op die manier oogt je woonkamer minder rommelig.

18. Schaf een robotstofzuiger aan die het werk voor jou doet. Zo hoef jij niet iedere dag te stofzuigen én is je huis altijd netjes. Woep woep!

19.
Kom je tijdens het opruimen iets tegen wat verouderd of kapot is? Gooi het dan direct weg. 

20. Heb je een partner of gezin? Zorg dan dat iedereen een beetje meehelpt. Je huis netjes houden, hoef je niet in je eentje te doen. Vele handen maken immers licht werk!

opgeruimd huis

Zo, met deze tips kan je je huis netjes houden. Bijhouden is de boodschap! Door tijdens de week zoveel mogelijk kleine klusjes te doen, hoef je in het weekend geen uren meer bezig te zijn met je huis op orde te krijgen. Als je iedere dag een beetje doet, zal je merken dat het eigenlijk niet moeilijk is om je huis toonbaar te maken. En anders maak je gewoon gebruik van tip 15: de opbergmanden. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

6 Tips om je administratie thuis op orde te krijgen (en te houden)

Hekel aan schoonmaken? Zo maak je schoonmaken leuker!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.