5 tips voor een digitale schoonmaak

Geplaatst door

Digitale schoonmaak – Je woning schoonmaken is iets wat je regelmatig doet. Hoop ik. Maar hoe zit het met je smartphone, tablet en laptop? Als je graag een opgeruimd huis én hoofd hebt, is een digitale schoonmaak eigenlijk net zo belangrijk. Zeker nu je vaker thuiswerkt is een beetje orde in de chaos meer dan welkom. In deze blogpost deel ik vijf tips om je smartphone, tablet en laptop op een efficiënte manier op te ruimen. En het leuke nieuws is: dit kan gewoon vanuit je luie zetel, woehoe!

digitale schoonmaak

1. Digitale schoonmaak: je mailbox opruimen

Heb jij een overvolle inbox waar je stilaan gek van wordt? Dan is je mailbox opruimen de volgende taak op je to do-lijst! Er bestaan online programma’s waarmee je met een paar klikken duizenden mails kan verwijderen, maar deze zijn niet altijd veilig. Daarom kan je mails best handmatig verwijderen. Zowel in Outlook als in Gmail kan je meteen volledige mappen leegmaken. Zo hoef je de mails niet een voor een te verwijderen. Echter kan het soms niet anders. Als er hier en daar belangrijke mails in je inbox staan, kan je helaas niet de hele map in een klik verwijderen. In dat geval kan je iedere dag een aantal mails opkuisen, bijvoorbeeld door op een bepaalde afzender te zoeken. Dit is minder gekkenwerk dan als je in een keer duizenden mails moet checken.  

Per ongeluk een mailtje teveel gewist? Geen paniek, zowel Outlook als Gmail houden je mails nog even bij, afhankelijk van je instellingen. Pas wanneer je de prullenbak leegmaakt, worden alle mails echt verwijderd. 

2. Overbodige apps verwijderen

Sommige applicaties kunnen ontzettend veel ruimte op je smartphone in beslag nemen. Het is dus zeker de moeite om geregeld na te gaan of je ze wel nog allemaal gebruikt. Heb je bepaalde apps al meer dan twee maanden niet bekeken? Dan kan je deze apps verwijderen. De kans is groot dat je meteen meer rust in je hoofd krijgt als je smartphone niet meer volstaat met overbodige apps.

3. Een georganiseerd bureaublad

Als je bureaublad je doet denken aan je slaapkamer waar je elke dag over een berg kleren loopt, dan is het wellicht tijd om je bureaublad wat beter te organiseren. Gelukkig kan dit op een eenvoudige manier. Maak mappen aan en verdeel alles onder in verschillende categorieën. That’s it! Afhankelijk van de chaos is dit misschien een hoop werk, maar achteraf zal je rust in je hoofd ervaren. Bovendien kan je veel makkelijker en sneller werken als alle bestanden netjes georganiseerd zijn.

bureaublad opruimen

4. Structuur op smartphone

Ook je smartphone kan best wat orde in de chaos gebruiken. Plaats de meest gebruikte applicaties op je homepage en plaats de rest in verschillende folders. Niet alles hoeft op je homepage te staan om het gemakkelijk terug te vinden. Dit is vaak een kwestie van gewoonte. 

5. Ruimte maken voor nieuwe foto’s

Net op het moment dat je aan het wandelen bent en een mooie natuurfoto wilt maken, heb je niet genoeg ruimte meer op je smartphone om nieuwe foto’s te maken. Zonde, toch? Om dit soort momenten te voorkomen is het wellicht handig om oude foto’s te bewaren in Dropbox of Google Drive. In deze gratis online opslagdiensten kan je ontzettend veel bestanden bewaren. Zo heb je op je smartphone altijd ruimte genoeg voor nieuwe foto’s!

opslagruimte vrijmaken

Zo, dit zijn vijf tips voor een digitale schoonmaak. Afhankelijk van de chaos zal je hier kort of lang mee bezig zijn. Door regelmatig een digitale schoonmaak te houden, zal je er in de toekomst sowieso minder tijd aan besteden. Veel succes!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Tijd tekort? Met deze tips haal je meer uit je week!