Hoe kan je geuren en vlekken verwijderen uit plastic potjes?

Geplaatst door

Maak jij soms een extra grote portie spaghettisaus om in te vriezen? Dan zal je dit probleem waarschijnlijk wel herkennen: de rode waas in plastic potjes die je er moeilijk uitkrijgt. Zelfs goed schrobben met de afwasborstel of een extra rondje in de vaatwasser is dikwijls niet voldoende om de rode kleur uit je plastic doosjes te verwijderen. Ook de geur van sauzen, uien of knoflook is vaak moeilijk te verwijderen. Dat komt omdat plastic een vrij poreus materiaal is dat makkelijk geuren en kleuren opneemt. Gelukkig hoef je de plastic potjes niet zomaar in de vuilnisbak te kieperen. Met deze tips kan je makkelijk geuren en vlekken verwijderen uit plastic potjes!

vlekken verwijderen uit plastic potjes

Vlekken verwijderen uit plastic potjes

Heb je rode aanslag in plastic potjes van spaghettisaus of andere sauzen op basis van tomatensaus? Je kunt plastic bakjes schoonmaken op verschillende manieren. Ik zet ze hieronder op een rijtje voor je!

Citroen 

Hoe kan je verkleurde plastic proper maken? Pers een citroen en verdeel het sap over de bodem van je plastic doosje. Doe het deksel erop en schudden maar! Zo kan je makkelijk de rode vlekken verwijderen uit plastic potjes. In de lente en zomer kan je het doosje met citroensap ook in de zon zetten voor hetzelfde effect. 

Bicarbonaat

Heb je geen citroen in huis? Geen probleem. Strooi een beetje bicarbonaat in je plastic doosje en voeg een beetje warm water toe tot je een papje krijgt. Vervolgens kan je met een klein borsteltje, bijvoorbeeld een oude tandenborstel, de aanslag zachtjes wegschrobben. 

Olijfolie

Je kunt ook plastic potjes proper maken met olijfolie. Met een scheutje olijfolie op een stukje keukenpapier veeg je de rode vlekken in je plastic potjes makkelijk weg.

In de zon

Bij mooi weer kan je de plastic voorraaddoosjes ook in de zon leggen. Je moet er wat geduld voor hebben, maar de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

vlekken plastic potjes

Geuren verwijderen uit plastic potjes 

Oude kranten

In plastic doosjes blijven soms ook onaangename geuren achter. Gelukkig bestaat hier ook een simpele oplossing voor! Neem een paar oude kranten en maak er kleine propjes van. Laat ze een nacht in een goed afgesloten plastic potje zitten en was de doosjes daarna af. 

Zout

Is de vieze geur nog niet helemaal verdwenen? Dan kan je de truc met het zout eens proberen. Strooi een flinke hoeveelheid zout op de bodem van het doosje en voeg heet water toe. Laat dit een nachtje staan met het deksel erop. Vervolgens spoel je het uit en was je het goed af.

Vervang plastic potjes door glazen potjes

De beste oplossing, die ook nog eens milieuvriendelijk is, is om plastic voorraaddoosjes te vervangen door glazen vershoudbakjes. Glazen potjes nemen geen geuren, kleuren of smaken op. Daarnaast kunnen ze zonder problemen in de diepvries én microgolf(oven). Glazen doosjes zijn iets zwaarder, maar ze gaan ook veel langer mee. Plastic doosjes zijn omstreden omdat ze bij verhitting giftige stoffen zouden afgeven. Ook daar hoef je je bij glazen potjes geen zorgen over te maken!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe maak je een houten pollepel schoon?

Hoe kan je ingedroogde tomatenvlekken verwijderen uit kleding?

HuishoudenHuishouden

3 reacties

  1. Bedankt voor de tips. Papflesjes kunnen ook soms een geur krijgen na verloop van tijd. De zouttip eens testen. 😊

  2. ik had onlangs ergens gelezen dat nadat je je etenswaren uit het potje gehaald hebt je wat afwasmiddel en water in het potje moet doen. deksel er op en schudden. ik dacht eerst van zo gemakkelijk dat kan toch niet. maar het werkt dus echt.

Reacties zijn gesloten.