Hoe kan je ingedroogde tomatenvlekken verwijderen uit kleding?

Geplaatst door

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben een echte smosser tijdens het eten. Als ik spaghetti eet, heb ik gegarandeerd tomatenvlekken op mijn kleding. Herkenbaar? Op het eerste zicht lijken vlekken van tomatensaus moeilijk te verwijderen. Toch hoef je niet direct te panikeren. Er zijn namelijk een aantal trucjes waarmee je vlekken van tomatensaus uit kleding kunt verwijderen. Met deze tips hoef jij je favoriete T-shirt niet meteen weg te gooien!

tomatenvlekken verwijderen

1. Tomatenvlekken verwijderen uit kleding: reageer snel

Heb je een druppel tomatensaus of ketchup op je kleren? Probeer dan zo snel mogelijk te reageren. Als je snel handelt, voorkom je dat de tomatensaus in de stof doordringt. Tomatenvlekken zijn moeilijker te verwijderen als deze zijn opgedroogd. Zo ga je te werk: verwijder eerst de restjes tomatensaus. Neem daarna het kledingstuk, keer het binnenstebuiten en breng onder hoge druk koud water aan. Was het vervolgens met de hand met afwasmiddel of wasmiddel. 

Ik weet dat deze optie niet altijd mogelijk is. Soms is de spaghetti gewoon veel te lekker en heb je geen zin om meteen naar de keuken te spurten. Natuurlijk kan het ook zijn dat je op restaurant bent waardoor je niet direct op de elektrische step of in de auto kunt stappen om huiswaarts te treden. In dat geval kan je één van onderstaande trucjes proberen!

2. Tomatenvlek verwijderen uit katoenen kleding: baking soda en waterstofperoxide

Je kunt ingedroogde tomatenvlekken verwijderen uit kleding met behulp van baking soda en waterstofperoxide (te koop bij de drogist). Maak eerst een pasta door baking soda en waterstofperoxide te mengen. Verspreid het daarna over de vlek en laat het ongeveer 10 minuten zitten. Spoel het vervolgens uit en doe het kledingstuk in de wasmachine.

Voor katoenen kleding is waterstofperoxide ideaal! Tomaat dringt gemakkelijk in het katoen en daarom gooien veel mensen kleding met tomatenvlekken direct weg. Echter kan je de kleding nog redden door het volgende trucje toe te passen. Verwijder de tomatenvlek met koud water en breng daarna zout aan op de vlek. Wrijf dit zacht en voorzichtig in. Wrijf daarna met een wattenschijfje gedrenkt in waterstofperoxide over de vlek. Vervolgens stop je het kledingstuk in de wasmachine en voilà, de tomatenvlek is verdwenen!

3. Tomatensaus uit wollen kleding verwijderen: citroensap

Is er tomatensaus op je wollen trui terechtgekomen? Geen probleem! Bij wollen kleding kan je citroensap gebruiken om ingedroogde tomatenvlekken te verwijderen. Breng eerst zout aan en wrijf zachtjes over de vlek. Week daarna een wattenschijfje in citroensap, wrijf de vlek voorzichtig in en spoel het kledingstuk in koud water.

4. Tomatenvlekken verwijderen uit synthetische stoffen: witte azijn

Witte azijn is één van de klassiekers in het huishouden en ook bij tomaten vlekken komt dit middel goed van pas. Witte azijn is vooral ideaal om tomatenvlekken uit synthetische kleding te verwijderen. Verdun eerst een paar druppels witte azijn in een glas water. Breng het daarna aan op de vlek en wrijf het mengsel voorzichtig op het kledingstuk. Spoel tenslotte met koud water en stop het kledingstuk in de wasmachine om te wassen. De tomatenvlek is als sneeuw voor de zon verdwenen!

Lees ook: Azijn als wasverzachter gebruiken: 6 voordelen op een rijtje

ingedroogde tomatenvlekken verwijderen

Wat je vooral NIET moet doen

Als je tomatensaus op een kledingstuk krijgt, verwijder het dan nooit door te wrijven. Zorg ervoor dat de tomatenvlek zich niet verspreidt door de resten met een lepel te verzamelen. Wanneer je over de saus wrijft, dringt deze alleen nog meer in de stof en ben je nog verder van huis. Het wordt dan een stuk moeilijker om de vlek te verwijderen. Is het niet gelukt om de vlek volledig te verwijderen? Stop het kledingstuk dan niet in de droogkast. Deze laat het nog meer in de stof doordringen waardoor de vlek nog moeilijker te verwijderen is.

Zoals je kunt lezen, kan je kleding redden van tomatenvlekken. Je hoeft alleen maar zo snel mogelijk te reageren en de trucjes te volgen die ik in dit artikel heb gedeeld. Zo ziet je kleding er mooi uit, zelfs na vlekken van tomatensaus! Vind je bovenstaande trucjes teveel gedoe? Dan kan je natuurlijk ook een Vanish vlekverwijderaar kopen. Hiermee kan je zelfs een tomatenvlek verwijderen uit witte kleding!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe maak je een houten pollepel schoon?

Hoe kan je geuren en vlekken verwijderen uit plastic potjes? 

HuishoudenHuishouden