Donkere kamer lichter maken: 8 manieren

Geplaatst door

Donkere kamer lichter maken – Niet iedere woning beschikt over grote ramen en lichte ruimtes. Daarom is het fijn dat er een aantal manieren bestaan om donkere kamers lichter te maken. Heb jij een donkere kamer waar weinig daglicht binnenkomt, bijvoorbeeld de woonkamer of badkamer? Hieronder deel ik acht tips die je kunnen helpen om een donkere kamer lichter te maken. Met slechts een paar kleine aanpassingen creëer je al een groots effect!

donkere kamer lichter maken

1. Donkere kamer lichter maken: verf de kamer in een lichte kleur

Ik begin met de meest voor de hand liggende tip. Door de muren en het plafond in een licht kleurtje te verven, maak je een ruimte direct een stuk lichter. Wit is altijd een goede keuze, maar je kunt ook voor andere lichte kleuren kiezen zoals nude- of pasteltinten. Daarnaast helpt het om glimmende (metallic) verf te gebruiken. Deze verf reflecteert het licht en daardoor lijkt de kamer lichter én groter.

2. Kies voor een lichte vloer (of tapijt)

Je kunt de muren en het plafond nog zo wit schilderen. Als de vloer donker is en er weinig daglicht binnenkomt, dan blijft de kamer natuurlijk donker. Daarom is het belangrijk om ook een lichte vloer in de kamer te leggen. Echter is het niet zo evident om zomaar een nieuwe vloer te leggen. In dat geval kan een lichtkleurig tapijt op de vloer ook al wonderen verrichten. Kijk maar naar bovenstaande foto!

3. Kies voor lichte meubels en accessoires

In een donkere kamer kan je beter geen donkere meubels zetten. Uiteraard begrijp ik dat je je huidige meubels niet zomaar kunt wegdoen, maar je kunt ze wel een ander kleurtje geven. Schuur je donkere, houten meubels op en verf ze in een lichte tint. Donkere eetkamerstoelen kan je opfleuren met een stoelkussen in een lichte kleur. En een donkere zetel maak je makkelijk lichter door er een plaid in een lichte tint in te leggen.

4. Voorzie voldoende verlichting

Hoe goed je de vorige tips ook toepast: een donkere kamer wordt niet vanzelf licht en daarom zijn lampen een must. Zet of hang vooral in de donkerste hoeken een lamp en kies bij voorkeur indirecte verlichting. Niet alleen de hoeveelheid lampen in de ruimte maken een verschil, maar ook het soort. Zo kan je het beste kiezen voor LED lampen met natuurlijk daglicht. 

donkere ruimte lichter maken

5. Maak gebruik van spiegels

Een donkere kamer lichter maken? Dat doe je door gebruik te maken van spiegels! Spiegels reflecteren het licht en daarom is het belangrijk dat je deze op de juiste plekken plaatst. Als je bijvoorbeeld een spiegel naast een raam plaatst, wordt het daglicht gereflecteerd en lijkt de kamer meteen een stuk lichter en groter. Mocht er geen natuurlijke lichtbron in de kamer zijn, dan plaats je de spiegel best schuin tegenover een lamp.

6. Hang planken aan de muur

Ik zei het al eerder: je kunt beter geen donkere meubels in een donkere kamer plaatsen. Het staat een stuk luchtiger wanneer je planken aan de muur ophangt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spulletjes die je op de planken neerzet een meerwaarde geven aan je interieur. Spullen die je liever niet ziet, kan je bijvoorbeeld in een mand opbergen. Plaats je toch liever een kast? Kies dan voor een open kast in plaats van een gesloten kast. Hier lees je 5 voordelen van een open kast!

7. Decoreer met metallic accessoires

Het is ook een goed idee om gebruik te maken van metallic accessoires. Metallic accenten reflecteren en helpen op die manier een donkere kamer lichter te maken. Bovendien staat het ook gewoon heel leuk! Enkele voorbeelden zijn metallic lampen, metallic kussens, een metallic plaid, metallic vazen of bloempotten, en metallic theelichthoudertjes. 

8. Hou het minimalistisch en opgeruimd

Tenslotte is er nog één regel die je in je achterhoofd moet houden: hoe leger de kamer is, hoe lichter de kamer lijkt. Hoe minder spullen er in de kamer staan of rondslingeren, hoe ruimtelijker en lichter deze oogt. Ga voor een huis zonder rommel en geef de voorkeur aan één of twee mooie decoratiestukken in plaats van tien. Is een minimalistische levensstijl niets voor jou? Zorg er dan in ieder geval voor dat de kamer altijd netjes en opgeruimd is. Dat scheelt al een heleboel!

donker huis lichter maken

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Stalen binnendeuren op maat voor meer lichtinval

Eén reactie

  1. Wij hebben enkele donkere kamers en deze tips komen zeker van pas. denk dat ik eens ons interieur zal moeten aanpassen. niet dat ik dat erg vind

Reacties zijn gesloten.