Slecht geslapen vannacht? 9 tips om de dag door te komen

Geplaatst door

Heb je slecht geslapen vannacht? Dan blijf je het liefst de hele dag in bed liggen om die verloren uurtjes weer in te halen. Tja, was dat maar waar… Vaak val je net voor je wekker in slaap en word je in een ander universum wakker, terwijl je gewoon op tijd de kinderen naar school moet brengen en aan je werkdag moet beginnen. Je kunt natuurlijk de hele dag koffie drinken om de dag door te komen Of je kunt gebruikmaken van deze 9 tips waardoor je je écht beter voelt!

slecht geslapen

1. Slecht geslapen vannacht: zorg voor licht

Wanneer je ’s ochtends je ogen opent, vraagt je je waarschijnlijk af: “Hoe kan ik de dag doorkomen met weinig slaap?”. Zodra je uit bed komt is het belangrijk om jezelf direct bloot te stellen aan licht. Sla dus de gordijnen open of zet een felle lamp aan. Hierdoor wordt je lichaam automatisch wakker geschud en voel je je meteen iets minder moe.

2. Neem een douche

Om je lichaam een extra oppepper te geven, neem je vervolgens een douche. Hoe verleidelijk het ook is om lekker verder te dromen onder een warme douche, probeer dit niet te doen. Wissel je douche af met lauw (of koud als je durft) en warm water om je lichaam wakker te schudden. 

3. Drink water

Wanneer je slecht hebt geslapen is het verleidelijk om de hele dag koffie te drinken, maar probeer dit te vermijden. De cafeïne in koffie geeft je energie maar dat is van korte duur. Zodra de cafeïne is uitgewerkt, kan je een enorme energiedip krijgen en dat is het laatste wat je vandaag nodig hebt. 

Drink liever water, bij voorkeur zo’n anderhalve liter à twee liter per dag. Door je lichaam voldoende te hydrateren, kom je je slaperige dag beter door. Als je moe bent, kan het wel eens gebeuren dat je vergeet te drinken. Maar door je lichaam uit te drogen zal je alleen extra moe worden. Meer water drinken in de winter: zo doe je dat!

4. Luister naar je favoriete muziek

Slecht geslapen of helemaal niet geslapen vannacht? Zet je koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek. Het is natuurlijk belangrijk dat je voor vrolijke liedjes kiest waar je automatisch blij van wordt. Hierdoor zal je minder aan je moeheid denken. 

Tip: ga voor een noise cancelling koptelefoon want die kan je ook gebruiken als je nood hebt aan rust en niet meer gestoord wilt worden door omgevingsgeluid.

5. Zorg voor beweging

Wanneer je beweegt, gaat je bloed sneller stromen waardoor er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Hierdoor zal je je minder moe voelen. Dus als het kan: ga te voet of met de fiets naar het werk, of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Heb je de kans om ’s ochtends vroeg te bewegen in de buitenlucht? Zeker doen want door de frisse lucht zal je je een stuk wakkerder voelen!

slecht geslapen vannacht

6. Eet gezond 

Wie slecht geslapen heeft, grijpt sneller naar suikerrijk en vet voedsel. Echter wordt je hier alleen maar meer moe van dus maak liever gezonde keuzes. Wil je de dag doorkomen met weinig slaap? Dan kies je beter voor gezonde vetten, vezels en eiwitten. Denk aan fruit, groenten, havermout, kipfilet, avocado of een eitje. Neem de tijd om rustig te ontbijten en sla zeker geen maaltijden over. Door je bloedsuikerspiegel de hele dag op peil te houden, voorkom je nog meer energiedips.

7. Zorg voor afwisseling

Weinig geslapen en werken is geen goede combinatie. Om te voorkomen dat je in slaap valt achter je bureau, is het een goed idee om je taken af te wisselen. Doe de meest ingewikkelde taken aan het begin van de dag. Als je vermoeidheid begint door te wegen, kan je wat meer simpele taken afwerken. Aan het einde van de middag zal je blij zijn dat je deze keuze hebt gemaakt.

8. Lachen maar

Als je te weinig geslapen hebt, ben je wellicht geneigd om de hele dag te lopen zeuren. Dat is een normale reactie, maar je humeur wordt er niet echt beter van. Trek liever je grapjas aan en lach er op los vandaag. Hierdoor zal je de dag veel minder saai zijn én van het lachen krijg je energie.

9. Kauwgom is je beste vriend

Een laatste tip is om kauwgom in je zak te steken. Door flink te kauwen, blijven je hersenen actief. En dat kan je goed gebruiken na zo’n slechte nacht. Bovendien heb je hierdoor de hele dag een frisse adem en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

kauwgom

Zo, dit zijn 9 tips om de dag te overleven met weinig slaap. Is het gelukt om de dag door te komen? Kruip dan eens lekker vroeg je bedje in om die uurtjes slaaptekort weer in te halen! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Meer energie: 9 eenvoudige tips voor een vitaler leven

Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?

Weinig energie in herfst? 5 herfstdip tips!

GezondheidGezondheid