Tuinhuis kopen? Op deze 8 zaken moet je letten

Geplaatst door

Wil jij graag een tuinhuis kopen, maar heb je geen idee welk tuinhuis je moet kiezen? Tegenwoordig zijn tuinhuizen verkrijgbaar in allerlei vormen, maten en materialen. Het is dan ook normaal dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom wil ik je graag een handje helpen bij je keuze. In dit artikel vertel ik waar je moet op letten bij het kopen van een tuinhuis. Lees mee!

tuinhuis kopen waar op letten

1. Tuinhuis kopen: de grootte

Eén van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden is de grootte van het tuinhuis. Meestal bepaalt je tuin de maximale grootte. Daarnaast denk je best na over welke materialen je in jouw tuinhuis wilt plaatsen. Voor een grasmaaier, tuinmeubelen en tuingereedschap heb je al snel een bergruimte van drie bij twee meter nodig. Wanneer je het tuinhuis wilt gebruiken als thuiskantoor, praktijkruimte aan huis of extra logeerplaats voor gasten heb je natuurlijk direct een groot tuinhuis nodig. De vorm van je tuinhuis kan vierkant, rechthoekig of vijfhoekig zijn. Een vijfhoekig tuinhuis past dikwijls mooi in een hoek.

2. De wanddikte

De wanddikte van het tuinhuis loopt dikwijls parallel met de verwachte levensduur en de kwaliteit. Hoe dikker de wanden, des te langer tuinhuizen mee zullen gaan. Daarom koop je beter geen tuinhuis met een te dunne wand. De meeste mensen kiezen voor een wand van 28mm dikte. Wanneer je écht lang wilt kunnen genieten van je tuinhuis, kies je best een wand van bijvoorbeeld 45mm dik.

3. Het dak

Ook het dak speelt een belangrijke rol bij een tuinhuis kopen. De vorm van het dak is namelijk zeer bepalend voor de uitstraling die je gaat creëren in de tuin. Kies je bijvoorbeeld voor een tuinhuisje met plat dak, een puntdak, een zadeldak of een piramidedak? Ook de manier van afdekken van het dak is een keuze die je moet maken. Meestal zijn de tuinhuizen voorzien van dakleer.

4. Ventilatierooster tuinhuis

Ventilatieroosters zitten niet standaard bij ieder tuinhuis, maar ze vormen er wel een belangrijk onderdeel van. Vooral voor de verwachte levensduur en duurzaamheid is dit zeer belangrijk. Door ventilatieroosters te plaatsen, kan je bijvoorbeeld schimmel en andere vochtproblemen voorkomen. 

5. De deuren

Kies bij voorkeur één van de tuinhuizen waarbij de deuren niet snel nat worden. Zo gaan je tuinhuisdeuren langer mee en gaan deze minder snel krimpen en uitzetten. Let ook zeker op de hoogte en de breedte van de deuren, bijvoorbeeld als je met een kruiwagen of tuinmeubelen wilt passeren. Daarnaast zijn afsluitbare tuinhuisdeuren erg handig, onder andere om inbraak te voorkomen. Dit is zeker niet onbelangrijk bij een tuinhuis kopen.

6. De stijl

Uiteraard spelen ook de stijlen van de tuinhuizen mee in jouw keuze. Klassieke tuinhuizen zijn al lang niet meer de enige op de markt. Tegenwoordig zijn moderne tuinhuizen helemaal trendy, net als Engelse cottage tuinhuizen. Heb je graag wat meer luxe? Kies dan voor een design tuinhuis of een lounge blokhut. Kijk naar de tuinhuizen die jij mooi vindt en die goed in je tuin passen.

7. De fundering

Het is heel belangrijk dat tuinhuizen worden geplaatst op een compleet vlakke en vooral stevige ondergrond. Je wilt immers niet dat het huisje scheef komt te staan met alle gevolgen van dien. De meeste mensen gaan voor een fundering met grote tegels of een betonnen vloer met kunststof funderingsbalken.

8. Vergunning tuinhuis

Tenslotte is voor sommige tuinhuizen is een vergunning nodig voordat je deze mag plaatsen. De eisen hiervoor verschillen per gemeente maar hebben te maken met de grootte, de hoogte en de plaats van het huisje. Check daarom altijd even of je een vergunning nodig hebt voor het door jou gekozen tuinhuis!

Veel liefs,
Vanessa xxx