Waterontharder: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Geplaatst door

Steeds meer mensen plaatsen een waterontharder in huis en dat is niet zonder reden. Een waterontharder, ook wel waterontkalker of waterverzachter genoemd, heeft namelijk veel voordelen. Dit apparaat zorgt voor kalkvrij water en dat komt je koffiemachine, waterleidingen en sanitaire oppervlakken alleen maar ten goede. In dit artikel vertel ik wat een waterontharder is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

waterontharder

Wat is een waterontharder?

Het water dat uit de kraan komt, bevat een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen, zoals magnesium en calcium (kalk). Tijdens het waterverbruik vormt zich na een tijdje kalkaanslag in huishoudapparaten (o.a. koffiezetapparaat en waterkoker), waterleidingen en allerlei sanitaire oppervlakken. Door een waterontharder in huis te plaatsen, voorkom je deze kalkvorming.

Hoe werkt een waterontkalker?

Dit apparaat wordt meestal rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Je kunt dit laten doen, maar als je een beetje handig bent is het ook mogelijk om het zelf te doen met behulp van een handleiding. In de waterontkalker zitten twee cilinders waar het water doorheen gepompt wordt. In de cilinders zitten kunstharsbolletjes die de kalk uit het water verwijderen, wat ervoor zorgt dat er zacht water uit je leidingen stroomt.

De kunstharsbolletjes zitten na een tijdje vol en dan is het tijd voor het schoonmaakproces, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het schoonmaken van de cilinders gebeurt met onthardingszout. Dit zout zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes van de harsbolletjes worden afgespoeld. Dit proces gaat volledig automatisch dus je hoeft er niet naar om te kijken. Je hoeft alleen af en toe de zoutvoorraad bij te vullen. Onthardingszout kan je kopen bij Strooizout Gigant.

waterontharder kopen

Wat zijn de voordelen waterontharder?

Mensen kijken steeds kritischer naar hun energieverbruik, vinden duurzaamheid steeds belangrijker en maken bewustere keuzes. Dit verklaart waarom de waterverzachter populairder wordt. Een waterontharder kopen is een flinke investering, maar levert wel een heleboel voordelen op. Ik zet ze op een rijtje voor je!

1) Je hebt geen last meer van kalkaanslag

Er stoomt nu schoon water door je leidingen. Hierdoor heb je geen kalkaanslag in je douche, bad en toilet. Daarnaast hoopt de kalk zich niet meer op in huishoudelijke apparaten. Dit ziet er niet alleen netjes uit, het bespaart je ook een hoop schoonmaakwerk.

2) Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig

Minder kalkaanslag betekent namelijk ook minder schoonmaken. Je hebt geen speciale schoonmaakmiddelen nodig die gericht zijn op het verwijderen van kalkaanslag. Dit scheelt je weer in je portemonnee.

3) Je huishoudapparaten gaan langer mee

Een koffiezetapparaat en waterkoker moeten regelmatig ontkalkt worden. De meeste mensen vinden dit een vervelend klusje en stellen het dan ook lang uit. Dit zorgt ervoor dat de apparaten minder goed werken en uiteindelijk sneller kapot gaan. Met een waterontharder verleng je de levensduur van je apparaten.

voordelen waterontharder

4) De smaak van water verbetert

De smaak van water, koffie en thee verbetert. Hard water met veel kalk kan bij koffie en thee voor een minder lekkere smaak zorgen. Met een waterontkalker heb je hier niet langer last van en proef je de pure smaak van water. Je hoeft ook niet langer flessenwater te kopen want onthard water kan je gewoon van de kraan drinken.

5) Je hebt een lager energieverbruik

Hard water kan ook voor een minder efficiënt verwarmingsproces zorgen. Er zal meer energie nodig zijn om het water op te warmen. Dit kan ervoor zorgen dat de verwarming minder warmte afgeeft en het langer duurt voordat de hele ruimte verwarmd is. De waterverzachter verwijdert kalkaanslag in de radiator waardoor er meer water in past en de kamer sneller op temperatuur is. Op deze manier kan je dus je energierekening verlagen en besparen op energiekosten!

waterontkalker

Hoeveel kost een waterontharder?

Voor een gezin van vier personen met een gemiddeld waterverbruik zal de prijs van een waterontkalker tussen 1000 en 2000 euro schommelen. Deze richtprijs is inclusief plaatsingskosten. Ga je een waterontharder kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende elementen. Zo speelt het type toestel een belangrijke rol, net als het waterverbruik in jouw huishouden. Het kopen van een waterontharder is een investering, maar na vijf à zes jaar heb je je geld terugverdiend.

Is een waterontkalker noodzakelijk?

Of een waterverzachter voor jouw huishouden noodzakelijk is, hangt af van de regio waarin je woont. De waterhardheid varieert namelijk van streek tot streek. Je kunt de hardheid van het water in jouw gemeente vinden via de website van je drinkwaterbedrijf. Als je veel last hebt van kalkaanslag, dan is de kans groot dat je in een streek met hard water woont.

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx